Telegram umožňuje nahlasovanie príspevkov a sľubuje väčšiu kontrolu nad nelegálnym obsahom.

Na svojom kanáli aplikácie sa vyjadril Pavel Durov po tom, čo bol vo Francúzsku zatknutý z dôvodu nespolupracovania s európskymi inštitúciami. Aplikácia si kladie za cieľ poskytovať bezpečný priestor pre diskutujúcich, a to aj v krajinách, kde sloboda naráža na svoje základné princípy.

Podľa Európskej únie musia veľké platformy umožňovať spoluprácu pri odhaľovaní trestných činov alebo nezákonných aktivít. Podľa vyšetrovacích orgánov Durov na tieto podnety nereagoval, a to bolo dôvodom jeho zatknutia.

Vo svojom vyjadrení oznámil, že aplikácia má emailovú adresu, na ktorú sa Európska únia alebo iné vyšetrovacie orgány môžu obrátiť. Ďalej hovorí o tom, že ak je niektorá krajina nespokojná s internetovou službou, začne proti nej právne konanie. Naráža však na to, že pravidlá štátov sú stanovené ešte v dobe pred používaním smartfónov. Zároveň uvádza, že takéto pravidlá znevýhodňujú inovácie a služby, ktoré môžu slúžiť v prospech občanov.

telegram reportingZdroj: TOUCHIT
Možnosti pri nahlasovaní konverzácie na Telegrame

Štáty chcú dozor nad aplikáciami

Telegram, ale aj iné služby na bezpečnú komunikáciu alebo akékoľvek iné služby s koncovým šifrovaním, narážajú na problémy s európskou legislatívou alebo legislatívou v iných krajinách. Niežeby priamym spôsobom porušovali podmienky pre svoju existenciu, no vlády jednotlivých štátov sa snažia do týchto aplikácií zasahovať. Lepšie povedané chcú mať dozor nad tým, čo si ľudia medzi sebou píšu.

Telegram v nadväznosti na situáciu okolo jeho zakladateľa reaguje na požiadavky minimálne zo strany francúzskej vlády nasledovne. Jednotlivé konverzácie sa budú dať nahlasovať v prípade, že majú používatelia pocit, že sú porušované podmienky používania alebo sa v konverzácii dejú nezákonné aktivity.

V Rusku ich nechceli

V minulosti mala aplikácia problém aj v Rusku, keďže vláda požadovala odovzdanie „šifrovacích kľúčov“, ktoré umožnia sledovanie všetkých používateľov a skupín. Telegram toto odmietol a následne bol v Rusku zakázaný.

Podobná situácia nastala aj v Iráne, kde bolo požadované blokovanie kanálov pokojných demonštrantov. Nakoľko aj tu Telegram výzvu odmietol, Irán aplikáciu zakázal. Pavel Durov dodáva, že sú rozhodnutí opustiť ďalšie trhy, ktoré nebudú rešpektovať ich zásady súkromia.

Argumentuje tým, že aktivitu okolo aplikácie Telegram nerobia pre peniaze, ale z dôvodu brániť základné práva ľudí, a to napríklad v štátoch, kde bývajú tieto práva porušované.

Po novom sa zmenila aj stránka FAQ, ktorá teraz obsahuje samostatnú sekciu ako nahlasovať nezákonné aktivity na telegrame. Na nahlasovanie sa dá použiť aj automatizovaný systém cez e mailovou adresu abuse@telegram.org.

telegram faq sept 2024Zdroj: Telegram

Zostáva Telegram bezpečný?

Táto dilema bude zaujímať viacerých používateľov a týka sa najmä spôsobu nahlasovania príspevkov. Otázkou bude, čo všetko Telegram odošle v rámci nahláseného príspevku.

Je zrejmé, že tento spôsob odkryje bežne šifrované správy. Komunikácia medzi používateľmi a v rámci skupín bude aj naďalej prebiehať doterajším spôsobom, takže správy by nemali byť čitateľné. K odoslaniu v šifrovanom stave príde, až keď používateľ bude chcieť konkrétnu konverzáciu nahlásiť.

Zdroj: Pavel Durov, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.