Funkcia je k dispozícii pre prvých používateľov iOS a Android zariadení,

Google Fotky prednedávnom predstavili novú funkciu, ktorá umožní vyhľadávať informácie v snímkach pomocou umelej inteligencie. Táto funkcia bola predstavená na konferencii Google I/O v máji tohto roka a používateľom umožní klásť otázky priamo službe Google Fotky, ktorá na základe snímok poskytne oveľa presnejšie výsledky a odpovede. Samotný názov novej funkcie vystihuje jej základný princíp fungovania, ktorý priamo vyzýva na používanie novinky Ask Photos, čiže spýtajte sa fotiek.

Google na svojom blogu informuje, že funkcia je po májovom predstavení k dispozícii pre prvých používateľov v USA, čo pre nás v tomto momente nie je až také dôležité, avšak dôležitejšie je, že Google funkciu už vydal a čoskoro ju bude možné používať aj na Slovensku. Vyhľadávací gigant je z novej funkcie Ask Photos nadšený, pričom očakáva, že ju bude aj naďalej zlepšovať a rozširovať jej možnosti.

Google sprístupňuje Ask Photos pre prvých používateľov Fotiek GoogleZdroj: Google
Google sprístupňuje Ask Photos pre prvých používateľov

Funkcia založená na AI bola pred pár hodinami sprístupnená prvým používateľov, pričom spoločnosť Google uisťuje, že pred jej celoplošným vydaním ju ešte vyladí, aby poskytovala plnohodnotný používateľský zážitok, ktorý od funkcie Ask Photos očakáva.

Vylepšené vyhľadávanie pomôže vyhľadávať fotky a videá pomocou hovorovej reči, čiže na vyhľadanie konkrétnej fotografie stačí použiť slová opisujúce obrázok a umelá inteligencia ho na základe poskytnutých informácií vyhľadá. Keďže s funkciou Ask Photos je možné viesť konverzáciu, tak k najpresnejším výsledkom je možné sa dopracovať aj kladením doplňujúcich otázok. Výsledky bude možné triediť podľa dátumu alebo relevantnosti.

Ako sme spomínali, funkcia Ask Photos je aktuálne k dispozícii iba pre používateľov v USA, ale základnou myšlienkou funkcie je možnosť klásť otázky týkajúce sa vašich fotiek. Napríklad „Kde sme táborili…?“ alebo „Čo sme jedli na párty …?“, a podobne. Súčasťou novej iniciatívy spoločnosti Google je aj zvýšenie ochrany súkromia. Google dbá na ochranu údajov pomocou najmodernejších bezpečnostných opatrení. Google dodáva, že dáta používateľov nie sú používané na reklamné účely.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.