Google Fotky vám budú vedieť odpovedať na otázky pomocou vašich spomienok.

Určite sa aj vám už niekedy stalo, že ste potrebovali dohľadať nejakú podstatnú informáciu vo fotkách. Galériu snímok si však viete poriadne zapratať inými snímkami, takže konkrétnu fotku nájsť v rýchlosti neviete. Google však počas konferencie Google I/O 2024 predstavil riešenie, ktoré vám ušetrí veľa času. Jednoducho sa budete môcť služby Google Fotky spýtať otázku a na základe vašich snímok vám odpovie.

Nové možnosti služby Google Fotky bude mať na svedomí umelá inteligencia, ktorá bola stredobodom pozornosti počas konferencie Googlu. Okrem funkcie vyhľadávania vo fotkách sa tak vylepší aj vyhľadávanie s tzv. AI Overview, čo je prakticky zhrnutie výsledkov vyhľadávania vytvorené AI.

Fotky Google prichádzajú s AI

Aj vy možno máte plnú galériu snímok, pričom je ťažké sa v nich vyznať. V dnešnej dobe si zaznamenávame takmer každý jeden okamih nášho života a Google uvádza, že do služby Fotky sa každý deň nahrá viac ako 6 miliárd snímok. Ak však budete chcieť nájsť medzi vašimi snímkami niečo konkrétne, bude to po novom oveľa jednoduchšie, vďaka umelej inteligencii. Tá bude vedieť vyhodnotiť, akú informáciu zo snímky či konkrétnu snímku hľadáte a zobrazí vám ju.

Príklad, ktorý Google použil, je vyhľadanie ŠPZ vozidla. Služby Fotky sa budete môcť spýtať, aká je vaša ŠPZ, ak ju máte vyfotenú niekde v galérii. AI automaticky vyhodnotí, o ktoré vozidlo ide, na základe frekvencie fotenia vozidla počas viacerých rokov, prípadne na základe lokality. Následne vám odpovie, akú máte ŠPZ vozidla a zobrazí vám aj danú fotku.

Možností, ako budete vedieť využiť túto funkciu, je určite viac. Spýtať sa môžete napríklad na vaše fotky z dovolenky, aká tematika bola využitá na oslavu narodenín vášho príbuzného a mnohé ďalšie veci. Aplikácia Fotky Google vám ochotne odpovie na základe vašich snímok, pričom ich spracuje práve umelá inteligencia. Google pritom uvádza, že AI do Fotiek príde v nasledujúcich mesiacoch, aktuálne teda dostupná nie je.

Zdroj: blog.google.com, theverge.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.