Telefóny Google Pixel zvyčajne ponúkajú funkcie navyše, nie všetky sú však na Slovensku.

Spoločnosť Google tento rok konečne prišla aj na Slovensko s novými smartfónmi, ktoré získali v našej krajine vysokú pozornosť. Základný Pixel 9 aj väčší model série Pixel 9 Pro XL sme pritom v redakcii aj otestovali a mali sme tak možnosť vyskúšať si čistý Android s plnohodnotným zážitkom z funkcií. Nie všetky sú však na Slovensku dostupné, nakoľko niektoré funkcie je možné využívať len na vybraných trhoch, zvyčajne len v USA.

Ak však premýšľate nad kúpou modelu zo série Pixel 9, prípadne staršieho modelu z dôvodu prémiových funkcií Androidu, nemusíte si zložito lámať hlavu nad ich dostupnosťou. Existuje totiž nástroj, ktorý bol vytvorený používateľom fóra Reddit. Vďaka tomuto nástroju si môžete overiť, ktoré funkcie sú v telefónoch Pixel dostupné aj na Slovensku, prípadne ktoré z nich sú určené exkluzívne pre telefóny od Googlu.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Tento nástroj sa nazýva Where is Enabled. Jeho používanie je skutočne jednoduché, keďže sa nachádza na webovej stránke s prehľadným rozhraním. Na úvodnej stránke si tak zvolíte krajinu, ktorá vás zaujíma. S najväčšou pravdepodobnosťou si teda vyberiete Slovensko, aby ste sa pozreli na to, či sú vaše obľúbené funkcie Googlu a Androidu dostupné aj u nás. Následne sa vám zobrazí celý zoznam funkcií, ktoré nie sú na Slovensku dostupné a ktoré naopak áno.

Pri pohľade na tento zoznam je hneď jasné, že viac funkcií nie je na Slovensku dostupných ako je. Niektoré z nich sa pritom už teraz pripravujú na príchod na Slovensko, pri iných to ešte potrvá. Hneď na prvom mieste nedostupných funkcií je podpora 5G a natívneho voLTE, avšak v tomto prípade je na Slovensku podpora zo strany mobilných operátorov. 5G siete teda na Slovensku je možné využívať. Iné funkcie naopak sú dostupné aj na Slovensku, avšak nie v slovenčine. Práve slovenčina je totiž v mnohých prípadoch dôvodom, prečo sa k funkciám zatiaľ nedostaneme, nakoľko nie je podporovaná.

Ak premýšľate nad kúpou telefónov Pixel, prípadne už nejaký vlastníte, odporúčame vám tento nástroj navštíviť a vyskúšať. Netýka sa však len používateľov telefónov Pixel, nakoľko zahŕňa aj niektoré funkcie, ktoré pre ne nie sú exkluzívne. Ide teda o univerzálny nástroj pre používateľov smartfónov so systémom Android.

Zdroj: androidauthority.com, Where is Enabled

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.