Séria Google Pixel 9 tento rok odštartovala základným smartfónom, ktorý sa vyznačuje najmä menšou konštrukciou.

Kompaktné smartfóny sú trendom najmä medzi vlajkovými loďami. Aj keď niekto môže zastávať názor že väčšie smartfóny sú praktickejšie, fanúšikov menších modelov je stále mnoho. Priznám sa, že aj ja patrím medzi nich a kompaktné vlajkové lode sú jednoducho mojou doménou. Aj preto ma potešilo, že Google stále ponúka nové modely so 6,3″ displejom, ktoré sa v tohtoročnej sérii objavili hneď dva. Ja som však otestovala základný model série Google Pixel 9, ktorý je zároveň najlacnejším smartfónom tejto série.

Google so smartfónmi vstúpil na Slovensko oficiálne prvý raz prostredníctvom tejto série. 13. august bol teda pre slovenských fanúšikov technológií významný aj v tomto smere a mnohí sa už nemohli dočkať, kým si svoj prvý Pixel od Googlu konečne kúpia. Ak však zvažujete kúpu najlacnejšieho modelu série s označením Pixel 9, pozrite sa na túto recenziu a posúďte, či je tento smartfón vhodný aj pre vás.

Balenie smartfónu v znamení ekológie

Už z balenia smartfónu je jasné, že v ňom nájdete len telefón a nabíjací kábel. Toto je jedna z vecí, ktoré si pri smartfónoch všímam ako prvé. A keď mám tú česť s tenkým balením telefónu, viem, že budem musieť pravdepodobne hľadať kompatibilný adaptér nabíjania. Aj toto je prípad modelu Google Pixel 9, ktorý v balení obsahuje len samotný telefón, nabíjací kábel s konektorom USB-C po oboch stranách a nejaký ten návod k telefónu. Balenie teda nie je bohaté a ak doma nemáte kompatibilný adaptér nabíjania, budete si ho musieť zaobstarať. Rovnako je to aj prípad krytu smartfónu a na displeji taktiež nenájdete nalepenú fóliu. Príslušenstvo si teda budete kupovať k smartfónu navyše.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Už po rozbalení modelu Pixel 9 som si uvedomila, že v ruke držím skutočne prémiový smartfón. Základný model sa v ruke drží príjemne a dôvodom sú najmä kompaktnejšie rozmery. Sám o sebe má 152,8 x 72 x 8,5 mm, s krytom na mobil si nejaký ten milimeter pridáte. Stále však ide o kompaktný telefón. Hmotnosť modelu je 198 gramov a neradí sa medzi najľahšie zariadenia. Pri používaní mi to však neprekáža, v prípade že ale hľadáte ľahší model, Pixel 9 vás zrejme nezaujme.

Elegantné prevedenie v štyroch farbách

Pixel 9 sa vyznačuje kvalitnou konštrukciou, na ktorej si dal Google záležať. Zadná strana smartfónu je tak sklenená a zároveň chránená Corning Gorilla Glass Victus 2. Rámčeky smartfónu sú kovové a skvele ladia so zadnou sklenenou stranou. Sú matné, na rozdiel od zadnej strany, ktorá je lesklá. Ja som telefón recenzovala v nádhernej ružovej farbe, ktorá sa nazýva Peony. Google ňou bezpochyby vystupuje z radu a telefón si všimnete hneď. S ružovými farebnými prevedeniami v segmente vlajkových lodí to nie je slávne, výraznú ružovú tento rok priniesli len modely Xiaomi 14 a Huawei Pura 70. Ani jeden z nich však v tejto farbe nie sú na Slovensku. Google má teda navrch aj po tejto estetickej stránke.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Telefón sám o sebe pôsobí pevne a nebojím sa toho, že by som ho nejakým spôsobom poškodila. Výnimkou sú však rámčeky smartfónu, pri ktorých mám neustále pocit, že by som ich mohla poškriabať. Aj preto som telefón hneď po nastavení vložila do originálneho silikónového krytu od Googlu, ktorý mi síce prekrýva peknú farbu smartfónu, avšak aspoň ho chránim. Pochváliť musím ale aj kryty od Googlu. Tie pekne kopírujú farby smartfónov a ak si budete vyberať kryt vy, odporúčam vám pozrieť sa po rovnakej farbe ako má váš telefón. Ja kombinujem čierny kryt s ružovým smartfónom.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Okrem ružového prevedenia Peony je v predaji aj čierna Obsidian, porcelánová a zelená Wintergreen farba telefónu. Na výber sú teda klasické aj menej štandardné farby, ktoré oslovia najmä mladšiu generáciu.

Displej chráni Corning Gorilla Glass Victus 2

Pixel 9 patrí medzi kompaktné modely aj pre 6,3″ OLED displej s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. S menším displejom sa skvele pracuje a oceňujem, že Google tento rok v sérii smartfónov Pixel 9 ponúka hneď dva kompaktné modely. Pri výbere smartfónu totiž mám zvyčajne pocit, že tento segment nie je príliš zastúpený a pre mňa ako milovníka menších telefónov je jednoducho výber obmedzený. Displej je pekne jasný, maximálny jas je na úrovni až 2700 nitov. Dobre sa mi s ním pracovalo aj na slnku, automatický jas však nevyužívam. Mám pocit, ako keby táto funkcia telefónov nedokázala spĺňať moje požiadavky ani v jednom zariadení, ktoré som kedy používala a Pixel 9 nie je výnimkou.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Pochváliť ale musím Always-On displej, ktorého aktiváciu smartfón ponúkne už pri prvotnom nastavení. Ten je spoľahlivý, avšak bežne sa mi pri prenášaní telefónu stalo, že som sa displeja omylom dotkla a rozsvietila ho tak. Automaticky sa aktivovalo rozpoznanie tváre a telefón sa mi tak odomkol aj v prípadoch, keď som to nechcela. Je to však o zvyku, myslím si. Odomykanie smartfónu pomocou tvárovej biometrie je pritom príjemné a spoľahlivé. Skvele sa dopĺňa s odomykaním odtlačkom prsta.

Skener odtlačkov prstov je pritom umiestnený v displeji a ide o ultrasonický skener. Ten je kvalitný, poukázala by som aj na jeho umiestnenie. Nachádza sa totiž mierne vyššie, než som zvyknutá. Ak teda v súčasnom smartfóne máte skener odomykania umiestnený nižšie, chvíľu vám potrvá, kým ho prestanete v nižších častiach displeja hľadať.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Pixel 9 prichádza s Androidom 14

Softvérová podpora, aktualizácie a systém sám o sebe je zvyčajne prednosťou smartfónov od Googlu. Už v priebehu posledných rokov sme si zvykli, že modely zo série Google Pixel prichádzali na trh s najnovším Androidom, v prípade najnovšej série to tak nie je. Google tento rok smartfóny predstavil o dva mesiace skôr. Namiesto októbrového predstavenia telefónov s novým systémom sme teda boli svedkami augustového predstavenia telefónov bez Androidu 15. Verzia operačného systému Android 14 je teda aktuálne s bezpečnostnou záplatou pre 5. august. Podľa aktuálnych informácií očakávame, že aktualizáciu na Android 15 obdržíme v októbri. Dobrou správou ale je, že Google prisľubuje používateľom celkovo 7 rokov aktualizácií. Pravidelné aktualizácie aj s novým Androidom by teda modely tejto série mali získavať až do roku 2031. Či však nový telefón budete používať odteraz najbližších 7 rokov neviem posúdiť.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Dlhšia softvérová podpora v smartfónoch je fajn. Najmä teda, keď Google vie rátať s optimalizáciou modelov Google Pixel vlastným operačným systémom. Android je v telefóne čistý bez akéhokoľvek zbytočného balastu, čo skutočne oceňujem. Žiadne predinštalované aplikácie, ktoré nikdy neotvorím a okrem aplikácií od Googlu sa v telefóne nenachádza skutočne nič. Dokonca ani aplikácia pre Facebook. Aplikácie si teda nainštalujete podľa vlastných preferencií a nebudete si musieť zbytočné aplikácie odinštalovať.

Čistý Android je pre mňa ako dlhoročného používateľa čínskych smartfónov s nadstavbou úplne iný svet. Telefón beží plynule a nestretla som sa so situáciou, keď by niečo nefungovalo. Niektoré veci však podľa mňa dobre dolaďujú nadstavby, ktoré v tomto prípade neexistujú. Príkladom je aj absencia možnosti aktivácie tichého režimu cez centrum ovládania. Ten sa aktivuje len cez tlačidlá, čo je pre mňa zbytočne zdĺhavý postup v porovnaní s aktiváciou v centre ovládania. Tlačidlá sú mimochodom umiestnené v pravej strane smartfónu a v porovnaní s inými telefónmi sú naopak.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Tlačidlo vypínania sa nachádza nad tlačidlami ovládania zvuku. Na tento spôsob ovládania smartfónu som si chvíľku zvykala a používanie Pixelu 9 súčasne s iným telefónom je takmer nemožné. Z ovládania tlačidiel totiž budete zmätení minimálne ako ja. Pre Google je však toto štandardné umiestnenie tlačidiel. Prechod na Pixel však pre vás bude možno iný ako prechod na iný telefón aj z tohto dôvodu.

Pri ovládaní by som rada spomenula aj chýbajúce nastavenie pozície systémových tlačidiel. Ak namiesto ovládania gestami teda využívate ovládanie systémovými tlačidlami ako ja, tak by som vás chcela upozorniť, že sa nedajú premeniť medzi sebou. Na pravej strane teda nájdete tlačidlo, ktorým otvoríte posledné aplikácie. Na ľavej strane je zasa tlačidlo späť. Keďže to však na svojom Xiaomi 13 mám naopak, Pixel 9 ovládam gestami. Je to pre mňa jednoduchšie ako si popliesť hlavu aj inou pozíciou systémového ovládania.

Tensor G4 nie je na benchmarky, výkon však nechýba

Čipset, ktorý nájdete v modeli Pixel 9, sa nazýva Tensor G4. Ide o čipset vytvorený Googlom, ktorý však v benchmarkoch neprináša prémiové výsledky ako Snapdragon 8 Gen 3. Telefón je aj napriek tomu svižný, dobre sa ovláda a nezasekáva sa. Mám taký pocit, že Google tento rok vyriešil aj prehrievanie, ktoré sa v telefóne neobjavuje. S Pixelom 9 som teda nemala problém hrať hry ani testovať rôzne aj náročnejšie benchmarkové testy. Na výsledky sa môžete pozrieť nižšie.

Základnou konfiguráciou pamäte je 12 + 128 GB úložiska. 128 GB je pritom skutočne málo, ak si chcete do telefónu presunúť svoju dlhoročnú galériu ako to bolo v mojom prípade, v kombinácii s viacerými aplikáciami. Google sa však podľa mňa snaží používateľov Pixelov podporiť v predplatení cloudového úložiska, ktoré majú noví používatelia na pol roka zadarmo s veľkosťou až 2 TB. Osobne som túto ponuku zatiaľ nevyužila, zmierila som sa však s tým, že do 128 GB úložiska nepresuniem všetky svoje snímky, aplikácie a videá. V predaji je ale aj 256 GB verzia, ktorá je však o 100 eur drahšia.

Nabíjanie nepoteší, batéria nesklame

Rýchlosť nabíjania je podľa mňa najväčšou slabinou telefónu. Ten podporuje len 27 W nabíjanie, pričom adaptér v balení nenájdete. Nabíjanie prebieha prostredníctvom štandardu USB-PD PPS, ktorý nepodporujú všetky adaptéry. Štandardným 67 W Xiaomi adaptérom som tak Pixel 9 dokázala nabíjať pri rýchlosti nanajvýš 17 W. Pri 30 W Apple nabíjačke už to bolo o niečo lepšie, stále však len 20 W. Nakoniec som tak na nabíjanie využila univerzálny adaptér inej značky, kde sa mi telefón podarilo nabíjať nanajvýš pri 27 W. Rýchle nabíjanie som si ale užila len do približne 80 %, následne sa spomalilo.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Posledné percentá šli skutočne pomaly, ak vezmem do úvahy, že dve percentá som nabíjala približne päť minút. Toto sa dialo takmer celý čas od 80 % do 100 % nabitia batérie, pričom môj test nabíjania dopadol nasledovne.

  • 10 – 29 %: 10 minút
  • 60 %: 30 minút
  • 90 %: 60 minút
  • 100 %: 1 hodina aj 25 minút

Kapacita batérie telefónu je 4700 mAh. Táto batéria mi postačila na celodennú prácu so smartfónom, keď som ho bežne využívala a nabíjať som ho potrebovala až približne v polovici nasledujúceho dňa. 1 a pol dňa teda telefón vydržal pri telefonovaní, posielaní správ, sledovaní sociálnych sietí, surfovaní na internete a občasnom sledovaní videí. Keď som však skúšala výkon telefónu a zahrala si hru, prípadne som vykonala dlhší videohovor, musela som telefón nabíjať už vo večerných hodinách. Nabíjanie cez noc je pritom ideálne najmä z dôvodu pomalšej rýchlosti. Zároveň by som rada upriamila pozornosť na indikátor výdrže batérie v notifikačnom paneli, ktorý takmer presne zobrazuje, ako dlho ešte smartfón vydrží bez potreby nabíjania.

Okrem káblového nabíjania Pixel 9 podporuje aj bezdrôtové nabíjanie nabíjačkou od Googlu pri 15 W a kompatibilnou nabíjačkou pri 12 W. Nechýba ani podpora reverzného bezdrôtového nabíjania.

DualSIM využijete len v kombinácii SIM + eSIM

Tento trend sme si v redakcii začali všímať len v posledných mesiacoch. DualSIM smartfóny totiž už nie sú vždy určené len pre dve karty SIM. Aj Pixel 9 je dualSIM smartfón, avšak jedna SIM je v tomto prípade nanoSIM, druhá ako eSIM. Dve fyzické karty SIM teda do neho nevložíte. Aj nad týmto by ste mali pred kúpou telefónu premýšľať, najmä ak teda vlastníte dve SIM ako ja. Osobne som teda možnosť eSIM nevyužila a zatiaľ používam len jednu fyzickú SIM v smartfóne.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Ku konektivite telefónu patrí aj technológia Bluetooth 5.3 a nechýba ani podpora pre Wi-Fi 7. Tento štandard zatiaľ nie je príliš rozšírený, avšak Pixel má dlhú softvérovú podporu a ráta sa s tým, že v priebehu rokov sa aj nový Wi-Fi štandard udomácni na trhu.

Telefón má aj dva spoľahlivé reproduktory, ktoré pracujú jednoducho skvele. Žiadny šum ma pritom pri počúvaní hudby nerušil, telefón hrá hlasne aj jasne. 3,5 mm konektor však v jeho výbave neočakávajte, rovnako ako v prípade väčšiny dnešných vlajkových lodí. Zariadeniu navyše nechýba ani ochrana voči vode a prachu IP68.

Fotoaparáty sú jednoducho prémiové

To, že je Pixel 9 smartfón určený na fotografovanie, si všimnete takmer hneď po otvorení aplikácie na fotenie. Aplikácia disponuje množstvom nastavení a režimov, medzi ktoré patrí aj novinka s názvom Pridaj ma. V rámci tejto funkcie si viete vytvoriť skupinovú fotografiu, na ktorej nebude chýbať ani jeden člen partie. Jednoducho odfotíte celú skupinu ľudí a následne odfotíte druhú snímku, na ktorej bude fotograf z prvej snímky. Tieto dve snímky sa vedia pekne zlúčiť, treba však na to využiť nejaký statív alebo mať pevnú ruku. Jednoducho sa totiž môže stať, že sa snímka nepodarí.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Nielen táto funkcia, ktorú by som rada vyzdvihla, robí z Pixelu skvelý fotomobil. Aj v rebríčku DxOMark sa tak umiestnil na rovnakej priečke ako iPhone 15 Pro (Max), aktuálne je teda na zdieľanej siedmej priečke a vo svojej cenovej kategórii je suverénne jednotkou. Fotografickú výbavu telefónu tak tvoria dva snímače na zadnej strane a jeden selfie snímač. Na zadnej strane nájdete 50 Mpx širokouhlý a 48 Mpx ultraširokouhlý objektív. Nebudeme si klamať, teleobjektív telefónu mierne chýba, avšak dokáže si bez neho poradiť. Snímky sú tak pekne živé a farby jasné. Nezdajú sa mi však príliš prefarbené ani príliš fádne. Telefón si skvele poradil aj so snímkami oblohy, ktorú dokáže krásne zachytiť a mám taký dojem, že pri fotení Pixelom nepotrebujem používať žiadne filtre a úpravy pred uverejnením snímok.

Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9

Okrem realistických farieb musím vyzdvihnúť aj detaily, ktoré telefón zachytí aj po priblížení snímok. Skvelé sú aj nočné snímky, keď sa vie Pixel 9 pohrať aj s okolitým svetlom a nemal problém ani so zachytením pouličného osvetlenia. Páči sa mi aj to, ako telefón dokáže pekne vyhodnotiť, čo by som chcela zaostriť a tento objekt si pevno drží aj po tom, čo s telefónom hýbem.

Selfie fotoaparát má 10,5 Mpx a ide o kvalitnú súčasť telefónu. V exteriéri sú selfie snímky skutočne nádherné a obsahujú množstvo detailov. V interiéri som ale mala mierne pocit, ako keby nedokázal presne vyobraziť farby a tvár mierne sfarbil do oranžova. V noci som zasa narazila na situáciu, keď som mala na sebe oblečené čierne oblečenie a selfie snímač túto farbu nejasne rozmazal. Ide však o drobnosti a pri bežnom fotení selfie snímok hodnotím Pixel 9 ako jeden z najlepších telefónov.

Nižšie nájdete výber snímok, ktoré som nafotila pomocou modelu Pixel 9 a na účely webu sú komprimované. Ak by vás ale snímky zaujímali v plnom rozlíšení, pozrieť sa na ne môžete na úložisku Google Disk.

Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9
Vyfotené modelom Google Pixel 9Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Google Pixel 9

Google Pixel 9 – áno či nie?

Telefón Google Pixel 9 je špecifickým zariadením, ktoré nie je pre každého. Dôvodom sú najmä slabšie technické parametre v niektorých smeroch, konkrétne pri nabíjaní. Rýchlosť nabíjania teda pre mňa bola najväčším problémom počas testovania telefónu, keď som si však zvykla na nabíjanie v noci a používanie telefónu tak, aby mi to vyšlo na celý deň, nemala som s tým problém. Pri používaní Pixelu je bezpochyby najväčším zážitkom operačný systém bez balastu, s pravidelnými aplikáciami a so všetkým funkčným. Počas používania som teda nepotrebovala nič obchádzať a nastavovať, aby niečo fungovalo tak, ako má.

Veľmi si pochvaľujem displej, ktorý je skutočne jasný aj v exteriéri. A v neposlednom rade fotoaparát. Musím povedať, že aj keď som za posledný rok testovala modely ako je Huawei Pura 70 Pro, HONOR Magic6 Pro či Xiaomi 14 Ultra, tak Pixel 9 s nižšou cenou ako tieto modely sa môže pokojne radiť na ich úroveň. Dokonca by som povedala, že fotí lepšie ako HONOR či Xiaomi.

Ak by sa ma teda niekto spýtal či si Pixel 9 kúpiť alebo nie, odporučila by som ho. Dala by som však do pozornosti vyššiu cenu tohto telefónu, ktorá štartuje na 919 eurách u predajcu Alza. Ten mimochodom odporúča aj slovenský Google Store, ide teda o oficiálneho predajcu.

Cena: 919/1019 eur

Zapožičal: Google

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.