Bola doba, keď bola firma GoPro jasným favoritom medzi akčnými kamerami a kupovať hocičo iné boli skôr vyhodené peniaze. Dnes je však situácia iná.

Staré problémy

GoPro už má veľa konkurentov, najviac tomuto gigantu dýcha na krk čínsky DJI so svojou akčnou kamerou, ale aj Insta360 má veľmi dobré riešenia. Navyše, na GoPro kamery sa nedalo 100 % spoľahnúť. Niekedy sa kamera počas nahrávania videa zasekla, niekedy sa nezachytil zvuk, štrajkovalo nabíjanie, prehrievala sa a pod.

Updaty firmware niekedy túto situáciu opravili, ale niekedy aj zhoršili. A nahrávať akčné video s GoPro kamerou pri nedostatku svetla bolo skôr zbytočné míňanie pamäťového priestoru.

Teraz je tu šanca pre GoPro vylepšiť svoju povesť, na svete je GoPro Hero 13 Black. Kameru už máme v redakcii a začíname jej testovanie.

Zadná časť GoPro Hero 13 Black
Zadná časť GoPro Hero 13 Black

Kľúčové vylepšenia

Aké sú teda zlepšenia? GoPro nezmenilo vonkajšie rozmery kamery, a teda všetko príslušenstvo pre staršie kamery GoPro sa dá použiť. To je super, hlavne Media Mod, ktorý prináša možnosť pripojiť externý mikrofón, je častou výbavou tvorcov obsahu a naozaj pasuje na chlp aj na novú GoPro Hero 13 Black.

GoPro Hero 13 Black so starým Media Modom
GoPro Hero 13 Black so starým Media Modom

Hlavnou novinkou GoPro Hero 13 Black sú doplnkové objektívy alebo ak chcete šošovky. Predná časť objektívu sa dá (podobne ako v minulosti) dať dole a nasadiť sa dajú nové objektívy. Adaptér na pripojenie je však iný ako v minulosti.

Zložený objektív na GoPro Hero 13 Black
Zložený objektív na GoPro Hero 13 Black

Na výber budú 4 rôzne ND filtre od stupňa 4 po 32, ďalej je tu ultraširokouhlý, makro a anamorfický objektív. Všetko s označením GoPro. Nasadený objektív bude automaticky rozpoznaný a parametre kamery sa podľa toho nastavia. Aktuálne nemáme v redakcii žiadne z týchto príslušenstiev k dispozícii, ale požičiame si, ak budú dostupné.

Inteligentný adaptér na objektív na GoPro Hero 13 Black
Inteligentný adaptér na objektív na GoPro Hero 13 Black

Batéria novej generácie

GoPro ďalej popracovalo na svojej veľkej slabine, a to je krátka doba výdrže na batériu. Nová batéria je úplne iná, staršie typy batérií sa pri GoPro Hero 13 Black nedajú použiť. Aktuálna batéria má kapacitu 1900 mAh a podľa výrobcu takto dokážete natáčať video až 2,5 hodiny. Uvidíme, preveríme, prvé skúšky ukazujú, že výdrž na batériu už pri GoPro nebude problém.

Vľavo nová batéria, vpravo stará batéria
Vľavo nová batéria, vpravo stará batéria

A keď sme pri nabíjaní – šikovným príslušenstvom sú doplnkové dvierka s magnetickým prichytávaním napájacieho adaptéra. Stojí to síce 90 eur, ale takto môžete veľmi rýchlo pripojiť napájací adaptér a navyše je toto spojenie možné aj vo vlhkom prostredí.

Priestor na batériu v GoPro hero 13 Black
Priestor na batériu v GoPro hero 13 Black

Magneticky sa dá pripevniť Hero 13 Black aj k držiakom a opäť je to veľmi rýchle a flexibilné. Adaptér pre magnetický držiak stojí 30 eur. Toto sa bude dať dobre využiť, adaptér je totiž kompatibilný so všetkými statívmi, ktoré GoPro predáva.

Kvalita obrazu

No ale poďme k tomu, prečo si GoPro Hero 13 Black vlastne kúpite. Táto akčná kamera ponúka profesionálne vyzerajúce video v maximálnom rozlíšení 5,3K/60 fps. Ďalšie možnosti sú 4K/120, 2,7K/120 a 1080p/240. Pomocou Hero 13 Black môžete realizovať fotografie s rozlíšením 27 Mpx.

Posilnené chladenie na GoPro Hero 13 Black
Posilnené chladenie na GoPro Hero 13 Black

Extrémne dôležitá je plná podpora HDR vo videu. Formát HLG vám dáva možnosť vytvoriť krásny obraz s vysokým dynamickým kontrastom. Je tu plná podpora 10-bitových farieb.

Vertikálne natáčanie s GoPro Hero 13 Black
Vertikálne natáčanie s GoPro Hero 13 Black

HERO13 Black je tiež prvá kamera s funkciou Burst Slo-Mo. Táto poskytuje až 400 snímok za sekundu pri rozlíšení 720p, a to počas 15 sekúnd v reálnom čase. Alebo si môžete vybrať vyššie rozlíšenie s 900p pri 360 fps počas 15 sekúnd alebo 5,3K 120 fps počas prvých 5 sekúnd. Takto si môžete vytvoriť superspomalený záber. Funkcia HyperSmooth 6.0 zvyšuje latku stabilizácie videa v tejto kamere.

Vylepšené je aj natáčanie obrazu pri nízkej úrovni svetla, pomocou časozberného videa teraz môžete napr. natočiť pohyb hviezd, rozmazané svetlá áut, maľovanie svetlom a pod.

GoPro Hero 13 Black
GoPro Hero 13 Black

Ak budete mať viacero kamier Hero 13 Black, môžete ich bezdrôtovo synchronizovať pri natáčaní jednej scény pomocou časových kódov. Tieto sa dajú využiť pri editácii, napr. pomocou Adobe Premiere alebo Apple Final Cut.

Vyhotovenie

Kamera GoPro Hero 13 Black je extrémne odolná voči prachu, blatu a vode. Ponoriť ju môžete bez ďalšieho krytu do hĺbky až 10 metrov. Okrem tradičného GoPro prichytenia je tu aj klasické uchytenie, podobne ako je to pri fotoaparátoch.

Spodný adaptér na GoPro Hero 13 Black
Spodný adaptér na GoPro Hero 13 Black

Novinkou je aj dotykový prepínač na zadnom displeji, ktorý ľahko umožňuje meniť formát videa pre sociálne siete – vybrať sa dá na šírku, na výšku alebo 1 : 1. Na prepnutie formátu nie je treba meniť polohu kamery.

Časť pod dvierkami na GoPro Hero 13 Black
Časť pod dvierkami na GoPro Hero 13 Black

Súčasťou výbavy tejto kamery je aj GPS prijímač a údaje o rýchlosti, zrýchlení alebo nadmorskej výške môžete pri editovaní v aplikácii Quick vniesť do obrazu v podobe animovaných ukazovateľov.

Zvuk

Pri zachytávaní zvuku je GoPro Hero 13 tiež vylepšená. Ako externé riešenie môžete pripojiť akýkoľvek Bluetooth mikrofón, slúchadlá Apple Airpods a pod. Kamera sa dá ovládať aj hlasovými príkazmi v angličtine. Zvuk môže byť nahrávaný prirodzene, tak ako je, alebo si môžete nastaviť prioritu dialógov s potlačením ruchov okolia.

Aplikácia Quick prepojená s kamerou GoPRo Hero 13 Black
Aplikácia Quick prepojená s kamerou GoPro Hero 13 Black

Editácia videa

Bezdrôtové prenosy natočených záberov z kamery GoPro hero 13 Black do telefónu sú teraz o viac ako 40 % rýchlejšie vďaka technológii Wi-Fi 6. Ďalšie zrýchlenie môžete dosiahnuť po prepojení pomocou kábla USB-C. Videá sa ľahko dajú editovať v mobilnej aplikácii Quick.

Živý náhľad natáčaného obrazu je k dispozícii aj pri natáčaní videa
Natáčaný obraz je k dispozícii aj pri natáčaní videa

Ak si to tak nastavíte, po pripojení kamery na napájanie a na Wi-.Fi sieť sa videá automaticky presúvajú do cloudu. Ten je pre vás k dispozícii, ak ste predplatiteľ GoPro.

GoPro Hero 13 Black
GoPro Hero 13 Black

Ceny: 449 eur, predplatitelia: 349 eur

Zapožičal: Xtreme.sk

Zdroje: vlastné, GoPro

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.