Nová funkcia v Androide by mala odradiť zlodejov smartfónov.

Google postupne zavádza funkciu, ktorá uzamkne ukradnutý smartfón a tým zabráni zneužitiu údajov, ale aj použitiu samotného zariadenia. Funkcia je založená na využití akcelerometra a algoritmoch spojených s umelou inteligenciou. Novinku si všimli už v máji 2024 v Brazílii. Využitie akcelerometra napovedá, že bude analyzovaný pohyb smartfónu. Ak dôjde k náhlemu pohybu je riziko, že smartfón bol ukradnutý.

Novinka by mala byť dostupná na všetkých zariadeniach od verzie Android 10. Používatelia majú už teraz možnosti, ako na diaľku ovládnuť telefón alebo ho uzamknúť. Teraz však pribudne aj funkcia automatického uzamknutia, akonáhle sa zlodej pokúsi telefón odpojiť od internetu. Ide najmä o to, aby zostali chránené používateľské údaje.

Funkcia by mala priniesť ďalšiu ochranu navyše, a to v podobe chráneného resetu telefónu. Hlavná pointa je v zamedzení nastavenia telefónu po jeho resetovaní. Bez prihlásenia do používateľského účtu Googlu sa nebude dať obnoviť.

Ochrana telefónu sa nebude dať obísť ani deaktiváciou funkcie Nájdi moje zariadenie. Tá je dostupná od verzie Android 5. Na jej vypnutie budete potrebovať PIN kód, heslo alebo odtlačok prsta. Myslelo sa aj na prípad, keď niekto pozná váš PIN kód a bude sa ho pokúšať zmeniť. Na vypnutie funkcie bude potrebné biometrické overenie.

Zdroj: SamMobile

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.