Apple sa tejto novinke venoval iba okrajovo.

Smartfóny série iPhone 16 sú oficiálne predstavené a od dnešného dňa (13. septembra 2024) si ich môžete aj predobjednať. Tomu, aké zlepšenia prinášajú a aké sú slovenské ceny, sme sa detailne venovali v samostatných článkoch o modeloch iPhone 16 a iPhone 16 Plus a iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

Ako to už býva zvykom, niekoľko dní po oficiálnom oznámení sa objavujú na internete viaceré detaily, o ktorých Apple počas konferencie nehovoril. Jednou z takýchto drobností je výkon nabíjania. Apple síce medzi rečou spomenul, že séria iPhone 16 podporuje rýchlejšie nabíjanie cez MagSafe, avšak o káblovom nabíjaní nič nehovoril. Aj na oficiálnom webe je uvádzaná iba všeobecná informácia, že 50 % kapacity batérie nabijete za polhodinu, ak použijete 20 W nabíjačku.

Nové iPhony však v skutočnosti podporujú výrazne rýchlejšie káblové nabíjanie. Tvrdí to správa Čínskeho centra certifikácie kvality (CQC), ktorá uvádza, že všetky modely série iPhone 16 podporujú káblové nabíjanie s výkonom až 45 W.

Na to, ako sa táto vlastnosť prejaví v praxi, si budeme musieť počkať na prvé recenzie, ktoré sa zamerajú aj na otestovanie času a rýchlosti nabíjania. Pripomeňme, že séria iPhone 15 dosahovala počas nabíjania maximálny výkon na úrovni 27 až 29 W a to počas nabíjania do kapacity 40 %. Následne sa výkon nabíjania spomalil.

Rýchle MagSafe nabíjanie vyžaduje novú nabíjačku

Apple hovoril počas predstavenia nových iPhonov o zrýchlení bezdrôtového nabíjania cez MagSafe. Rýchle MagSafe nabíjanie vyžaduje novú bezdrôtovú nabíjačku s modelovým označením A2580 alebo A3250 (od starej verzie ju odlíšite tým, že má opletený kábel) a 30 W napájací adaptér. Bezdrôtové nabíjanie v takom prípade dosahuje výkon až 25 W.

V kombinácii s pôvodnou MagSafe nabíjačkou a so zariadeniami s podporou štandardu Qi2 je možné dosiahnuť 15 W bezdrôtové nabíjanie. V prípade Qi1 štandardu je výkon 7,5 W.

Zdroj: weibo, Apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit