Moderné firmy v neustále meniacom sa prostredí vyžadujú osobitný prístup k riešeniu svojich úloh a poskytovaní služieb klientom.

Postaviť si biznis na dobrom riešení je len základ, s ktorým je potrebné vedieť efektívne pracovať. O tom, čo všetko dokáže firma NTT Data urobiť pre firmy, sme sa rozprávali s Martinom Offermannom, Operations Director v NTT Data.

Spoločnosť sa venuje vlastnému výskumu v oblasti AI, kryptografie alebo napríklad počítačových sietí novej generácie. Pri cloudových riešenia spolupracujú so známymi a dôveryhodnými partnermi ako Microsoft a SAP a IDC firmu označuje ako lídra v segmente profesionálnych cloudových služieb.

Martin Offermann ntt dataZdroj: NTT Data

Vedeli ste, že Emoji vzniklo aj vďaka spoločnosti NTT?

Vznikli v spolupráci s japonským operátorom NTT Docomo a partnerskou spoločnosťou NTT Data. Už 22. 2. 1999 mohli zákazníci posielať grafické ikony v textových správach. Obrázky boli vtedy limitované na veľkosť 12 × 12 pixelov.

Pri ich návrhu bolo potrebné zohľadniť, aby neporušovali autorské práva a najmä jednoduchosť displejov. Vhodný návrh umožnil ich ľahkú čitateľnosť. Dnes sú Emoji neoddeliteľnou súčasťou takmer každej komunikácie. Viac o príbehu tohto fenoménu nájdete na stránke NTT Data.

ntt data emojiZdroj: NTT

TI: Čomu sa NTT Data venuje a aké služby poskytuje firmám?
MO: NTT Data je globálna IT spoločnosť, ktorá pôsobí aj na slovenskom a českom trhu, kde spoločné aktivity pokrývajú potreby klientov v oboch krajinách. Slovenská pobočka sa špecializuje predovšetkým na SAP riešenia pre energetický sektor, vrátane firiem z oblasti dodávky elektriny, plynu a transferu ropy.

Naša expertíza v tejto oblasti umožňuje poskytovať klientom riešenia na mieru pre optimalizáciu ich procesov, správu dát a zefektívnenie prevádzky. Popri SAP riešeniach poskytujeme aj IT infraštruktúru a ďalšie služby z oblasti digitálnej transformácie.

TI: Ktoré zo služieb alebo schopností robia vašu firmu užitočnú pre súčasných alebo budúcich zákazníkov?
MO: Na slovenskom trhu sa NTT Data sústreďuje hlavne na SAP riešenia, ktoré sú prispôsobené potrebám našich klientov v rôznych priemyselných odvetviach. Okrem toho ponúkame aj globálne riešenia od našej materskej spoločnosti NTT. Spomenúť sa dá napríklad produkt Makira, ktorý je zameraný na automatické spracovanie faktúr a dokumentov. Umožňuje firmám zefektívniť svoje administratívne procesy a znížiť chybovosť. V rámci riešení Makira využívame moderné technológie, vrátane automatizácie a umelej inteligencie(AI), čím prinášame zákazníkom riešenia s vysokou pridanou hodnotou.

ntt data makira presentationZdroj: NTT Data

TI: V akom štádiu najčastejšie s firmami spolupracujete – na začiatku alebo pri potrebe firmám pomôcť rozširovať biznis?
MO: S firmami spolupracujeme v rôznych fázach ich rastu. Často sme partnerom pri ich digitálnej transformácii, keď potrebujú prejsť na moderné technológie alebo optimalizovať svoje systémy a SAP riešenia. Zároveň však pomáhame firmám v neskorších fázach, keď sa zameriavajú na škálovanie podnikania, zvyšovanie efektivity či integráciu pokročilých technológií do existujúcich riešení.

TI: Bez AI to už dnes nejde. Ako ju chápete v rámci firmy a následne v rámci zmysluplného využitia u vašich klientov?
MO: V NTT Data vnímame AI ako nástroj na zefektívnenie obchodných procesov a znižovanie chýb pri spracovaní veľkého objemu dát. Produkt Makira, ktorý ponúkame aj slovenským firmám, využíva AI technológie na automatické spracovanie dokumentov, ako sú faktúry, objednávky či zmluvy.

Pre našich klientov to znamená menej manuálnej práce, vyššiu presnosť a rýchlejšie spracovanie administratívnych úloh. AI teda vnímame nielen ako technológiu budúcnosti, ale ako praktický nástroj, ktorý zlepšuje každodennú prevádzku našich zákazníkov už dnes.

Téma Generative AI je pekne ilustrovaná na našom webe, kde sa používatelia dozvedia viac o tom, čo poskytuje a ako ju využívame.

ntt data makira presentationZdroj: NTT Data

TI: Je medzi menšími a väčšími firmami rozdiel v tom, aké služby potrebujú? Čo najčastejšie riešia firmy a v čom im aktívne pomáhate?
MO: Menšie firmy na Slovensku často hľadajú riešenia, ktoré sú flexibilné a cenovo dostupné, zatiaľ čo väčšie podniky sa sústreďujú na optimalizáciu a škálovanie existujúcich systémov. SAP riešenia, ktoré ponúkame, umožňujú firmám rôznej veľkosti nielen riadiť kľúčové obchodné procesy, ale aj zjednodušiť správu IT infraštruktúry.

Okrem toho pomáhame firmám efektívne spravovať a optimalizovať ich dáta pomocou nástrojov ako Glasswing. Tento nástroj automatizuje až 99 % procesov pri správe master dát, čím znižuje chybovosť a zlepšuje konzistenciu dát. To je dôležité pre veľké podniky pri škálovaní a správe komplexných dátových systémov. Riešenie Makira zase poskytuje inteligentnú automatizáciu, napríklad pri spracovaní faktúr, čím pomáhame zefektívniť každodenné operácie našich klientov​.

Týmto spôsobom dokážeme firmám rôznych veľkostí pomôcť riešiť výzvy spojené s rastom, efektivitou a správou dát.

TI: Doba sa mení, menia sa aj firmy a ich požiadavky. Je niečo, na čo sa sústreďujete viac ako v minulosti, napríklad pred 5 rokmi?
MO: Za posledných päť rokov sa zmenili potreby našich klientov, najmä v oblasti cloudových riešení. Pre menšie podniky sa čoraz viac sústreďujeme na implementáciu riešenia Grow with SAP, ktoré ponúka public cloud so zjednodušenými a preddefinovanými procesmi vhodnými pre menšie firmy. Toto riešenie umožňuje rýchle nasadenie s menšími nákladmi, pričom poskytuje škálovateľnosť a efektivitu.

Pre väčšie podniky sa zameriavame na riešenie RISE with SAP, čo je private cloud, kde je väčší priestor pre ohýbanie procesov a customizáciu. Toto riešenie je vhodné pre veľkých zákazníkov, ktorí často potrebujú niektoré procesy ušiť na mieru a prispôsobiť ich špecifickým potrebám a komplexnosti ich biznisu. Táto flexibilita im umožňuje dosiahnuť optimálne výsledky bez toho, aby museli robiť kompromisy pri digitálnej transformácii.

ntt data makira presentationZdroj: NTT Data

TI: Akým spôsobom riešite potreby firiem z pohľadu ich technického riešenia? Je potrebné prejsť na nový softvér alebo je možné ponechať ich doterajšie riešenia?
MO: Odporúčame, aby firmy prešli na moderné riešenia ako Grow with SAP alebo Rise with SAP, ktoré sú ideálne pre rôzne veľkosti podnikov. Menším firmám poskytujeme zjednodušené procesy pomocou Grow with SAP (public cloud), zatiaľ čo väčším firmám ponúkame flexibilné riešenia pomocou Rise with SAP (private cloud), ktoré umožňujú prispôsobenie na mieru.

Zároveň, ak je potrebná transformácia na SAP S/4HANA, využívame naše riešenie Conversion Factory. Toto riešenie urýchľuje a zjednodušuje migráciu starších systémov pomocou automatizovaných nástrojov a preddefinovaných procesov, čo zaručuje rýchlu a efektívnu implementáciu. Pre komplexnejšie potreby spolupracujeme so spoločnosťou Natuvion, ktorá ponúka riešenie Data Conversion Server (DCS), slúžiace na bezpečnú a transparentnú migráciu dát pri transformácii IT systémov.

Okrem toho máme vlastné riešenie SamurAI, ktorá chráni našich zákazníkov pred ransomvérom. Kombinuje v sebe techniky umelej inteligencie a strojového učenia na detekciu a reagovanie na neznáme hrozby.

TI: Cloud a bezpečnosť či dohľad nad existujúcimi riešeniami bude pre zákazníkov kľúčová. Ako prebieha takáto spolupráca?
MO: Spolupráca v oblasti cloudu a bezpečnosti začína dôkladnou analýzou existujúcich systémov a identifikáciou bezpečnostných rizík. NTT Data pomáha firmám vybudovať bezpečné a flexibilné cloudové prostredie, pričom ponúkame aj dohľad nad bezpečnosťou a správu systémov v reálnom čase. Naše riešenia sú navrhnuté tak, aby umožňovali firmám jednoducho škálovať svoje operácie a zároveň zabezpečiť ich dáta proti potenciálnym kybernetickým hrozbám. Pri spolupráci sa sústreďujeme na prispôsobenie riešení špecifickým potrebám klienta, aby sme zaistili maximálnu hodnotu a bezpečnosť ich IT infraštruktúry.

Ďakujeme za rozhovor.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou NTT Data.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.