Aktualizáciu na macOS Sequoia si už môžete nainštalovať do počítačov Mac.

Operačný systém macOS Sequoia je už oficiálne dostupný na inštaláciu do počítačov a notebookov Mac. Azda najväčším lákadlom tejto aktualizácie bola už pri jej prezentácii umelá inteligencia Apple Intelligence, ktorá však na Slovensku zatiaľ dostupná nie je. Po inštalácii sa teda môže zdať, že nové funkcie v počítačoch nie sú ani vidno. Prítomné však sú a slúžia na vylepšenie používateľského zážitku v počítačoch.

Umelá inteligencia by sa do počítačov so systémom macOS Sequoia narozdiel od iPhonov mala dostať v októbri, pričom bude pravdepodobne aj na Slovensku. Treba však v tomto prípade rátať s obmedzeniami na úrovni jazyka, keďže v slovenčine ich nebude možné využívať. Ak ste teda čakali na funkcie Apple Intelligence, ešte si počkáte. Aktuálne sú teda dostupné tieto funkcie, ktoré si možno na prvý pohľad ani nevšimnete.

Inteligentné rozloženie okien aplikácií

Aktualizácia na macOS Sequoia so sebou prináša novú funkciu na zvýšenie vašej produktivity pri práci. Slúži na to inteligentné rozloženie okien aplikácií, ktoré dokáže jednoducho rozložiť viacero aplikácií na ploche. Ak teda používate váš Mac len s jedným monitorom či displejom, bude pre vás jednoduchšie rozložiť si aplikácie, aby ste s nimi mohli pracovať súčasne. Upratovanie okien na ploche môžete vykonať podržaním klávesy Option a následným posunutím aplikácie na miesto, kde ju chcete využívať. Táto funkcia je azda najužitočnejšou zmenou, ktorú so sebou prináša aktualizácia na macOS Sequoia.

macOS Sequoia s dynamickými oknamiZdroj: TOUCHIT
macOS Sequoia s dynamickými oknami

Nové funkcie Poznámok

Aplikácia Poznámky získava viacero vylepšení, v rámci ktorých môžete taktiež zvýšiť svoju produktivitu. Po novom je tak možné nahrávať hlasové záznamy v Poznámkach či využiť funkciu matematických poznámok. Vďaka nej sa vaše poznámky budú tváriť ako aplikácia kalkulačky a pri zadaní príkladu začnú automaticky tento príklad riešiť. Pri zmene príkladu sa pritom bude výsledok dynamicky meniť a novinkou je teda aj priečinok Matematické poznámky. Zmenili sa aj možnosti formátovania písma, v rámci ktorého sa dajú poznámky aj mierne podfarbiť.

Matematické poznámky v macOS SequoiaZdroj: TOUCHIT
Matematické poznámky v macOS Sequoia

Aplikácia Heslá

Novinkou v macOS Sequoia je aj aplikácia Heslá, ktorá je akýmsi centrom pre spravovanie uložených hesiel a účtov vo vašom počítači. Táto aplikácia je predvolene uzamknutá heslom vášho počítača, prípadne odtlačkom prsta. Môžete si do nej jednoducho importovať heslá z iných aplikácií, spravovať prihlasovacie kľúče či uložené siete Wi-Fi. Zároveň vás vie upozorniť na heslá, ktoré nie sú správnym zabezpečením, majú teda nízku kvalitu a môžu predstavovať hrozbu pre vaše účty. Táto aplikácia funguje naprieč zariadeniami ekosystému Apple.

Aplikácia Heslá v macOS SequoiaZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Heslá v macOS Sequoia

Nové funkcie aplikácie Správy

Komunikácia prostredníctvom aplikácie Správy môže byť zábavnejšia vďaka novým efektom a štýlom formátovania. K odoslanej správe teda môžete pridať efekty ako napríklad balóny či ohňostroj a text sa zároveň môže pohybovať na základe niekoľkých štýlov. Tieto štýly sa pridávajú k efektom tučného písma či kurzívy a podobne. Reagovanie na správy je rovnako možné viacerými emoji, nie len niekoľkými predvolenými.

Azda najlepšou funkciou, ktorá do aplikácie Správy v rámci macOS Sequoia pribudla, je možnosť naplánovania správy na neskôr. Nemusíte sa už teda trápiť tým, kedy správu odošlete, jednoducho si ju pripravíte a odošle sa automaticky neskôr. Vyhnete sa tak napríklad odosielaniu správ v noci ak si ich naplánujete na pracovný deň a nezabudnete na ne.

Lepšia prepojenosť medzi iPhonom a počítačom Mac

Medzi nové funkcie operačného systému macOS Sequoia patrí aj prepojenie iPhonu s počítačom Mac. Telefón sa dá po novom zrkadliť na ploche počítača a taktiež sa takýmto spôsobom ovládať. Táto funkcia zatiaľ nie je dostupná na Slovensku, po aktualizácii sa vám však aplikácia na zrkadlenie iPhonu zobrazí v počítači. Pre ľudí, ktorí chcú ale toto regionálne obmedzenie obísť, existujú spôsoby ako zrkadlenie iPhonu spustiť. Čo však dostupné oficiálne je, je možnosť zobrazovania notifikácií z iPhonu v počítači Mac, o čom svedčí aj možnosť aktivácie tejto funkcie v smartfónoch iPhone.

Zrkadlenie notifikácií do macOSZdroj: TOUCHIT
Zrkadlenie notifikácií do macOS

Celkovo však zatiaľ aktualizácia na macOS Sequoia prináša len mierne zmeny, ktoré nezaregistruje úplne každý. Ak teda čakáte na veľkú aktualizáciu systému, nedočkáte sa jej, aspoň teda nie teraz. Odporúčame vám však aktualizovať si váš počítač aj napriek tomu. Kompatibilné zariadenia s aktualizáciou na macOS Sequoia sú tieto modely.

  • iMac: 2019 a novší
  • Mac Studio: 2022
  • Mac mini: 2018 a novší
  • Mac Pro: 2019 a novší
  • iMac Pro: 2017 a novší
  • MacBook Air: 2020 a novší
  • MacBook Pro: 2018 a novší

Zdroj: vlastné, Apple

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.