macOS Sequoia bude nositeľom AI do počítacov a notebookov od Applu.

Konferencia WWDC24 bola plodná najmä v oblasti umelej inteligencie. Predstavila sa Apple Intelligence ako AI riešenie do zariadení od spoločnosti Apple, ktorá bude silne prítomná v operačnom systéme macOS Sequoia. Tento operačný systém príde na jeseň do počítačov a notebookov od Applu, pričom nových funkcií bude viacero. Najviac profitovať z nich budú však pravdepodobne používatelia, ktorí vlastnia viacero produktov z ekosystému Applu.

Americký gigant sa v rámci systému macOS však sústredil aj na ďalšie oblasti napriek tomu, že AI je hlavnou novinkou v macOS Sequoia. Vylepšenými oblasťami sú ale aj kontinuita práce, produktivita či bezpečnosť. V tomto článku zosumarizujeme najväčšie novinky nového operačného systému spolu s podporovanými počítačmi.

Kontinuita práce medzi zariadeniami

Jednou z najväčších noviniek, ktorá prichádza do macOS Sequoia, je možnosť spolupráce zariadení oveľa plynulejšie. Po novom budete môcť ovládať váš iPhone pomocou počítača so systémom macOS Sequoia, pričom obrazovka smartfónu sa vám objaví na ploche. Bude vyzerať ako aplikácia, pričom bude možné využívať aj jednoduché presúvanie súborov medzi zariadeniami. Pri práci s iPhonom v Macu tak zostane iPhone zamknutý.

Na počítači Mac sa budú vedieť zobrazovať aj notifikácie, ktoré prichádzajú do vášho iPhonu. Vďaka tomu budú zariadenia o niečo viac prepojené a práca medzi nimi bude plynulejšia.

Práca s iPhone v macOS SequoiaZdroj: Apple
Práca s iPhone v macOS Sequoia

Nové funkcie produktivity

Po aktualizácii na macOS Sequoia budú používatelia môcť zaregistrovať aj jednoduchšie rozvrhnutie aplikácií na obrazovke. Pri presúvaní po obrazovke sa totiž budú automaticky umiestňovať tak, aby ste obrazovku využili naplno a neplytvali dostupným priestorom. Apple však myslel aj na používateľov, ktorí často využívajú videohovory. Pri prebiehajúcom videohovore tak jednoducho umožní zmeniť pozadie, aby ste za sebou nemali vašu domácnosť či iné priestory. Novinkou je aj náhľad pred zdieľaním obrazovky počas videohovorov, aby ste mali prehľad o tom, čo idete zdieľať ostatným osobám.

Safari s novými funkciami

Rovnako ako v systéme iOS 18, aj macOS Sequoia prichádza s tzv. Highlights. Táto funkcia vám rýchlo zosumarizuje podstatné informácie, ktoré sa na stránke nacházdajú. Ak sa napríklad budete pozerať na stránku reštaurácie, v Highlights sa napríklad objaví adresa reštaurácie spolu s mapou a možnosťou navigácie ako aj tlačidlo, prostredníctvom ktorého budete môcť túto reštauráciu kontaktovať telefonicky.

Zmenou si prejde aj čítačka, ktorá bude rýchlo sumarizovať obsah na stránke pomocou AI. Nájdete v ňom ako popis informácií, ktoré sa na stránke nachádzajú, tak aj zoznam v bodoch, aby ste sa na stránke vedeli jednoducho pohybovať.

macOS Sequoia prehľadZdroj: Apple
macOS Sequoia prehľad

Ak náhodou navštívite stránku, na ktorej sa nachádza video, prehliadač Safari ho identifikuje a automaticky vycentruje. Jedným tlačidlom si ho viete otvoriť vo veľkosti na celú kartu, prípadne ho presunúť do menšieho plávajúceho okna zatiaľ čo budete pokračovať v práci.

Správy, heslá, hranie hier

macOS Sequoia bude v mnohých ohľadoch podobným systémom v porovnaní so systémom iOS. Tak ako sa v systéme iOS 18 bude dať formátovať správy, využívať rôzne efekty textu či nové reakcie, tak to budete vedieť využiť aj vo vašom počítači. Do macOS Sequoia prichádza aj nová aplikácia pre správu hesiel, ktorá sa bude synchronizovať a ukladať heslá naprieč viacerými zariadeniami so systémom iOS, iPadOS, VisionOS, macOS aj Windows.

V neposlednom rade však Apple spomenul aj množstvo hier, ktoré príde v blízkej dobe do počítačom so systémom macOS Sequoia. Vývojárom totiž dáva priestor na jednoduché vytváranie aplikácií pre viaceré zariadenia súčasne. Platiť to bude pre zariadenia s procesorom M1 a novším a tiež A17 Pro. Do počítačov Mac sa teda pripravuje veľká vlna nových hier.

Hry, ktoré prídu do macOS SequoiaZdroj: Apple
Hry, ktoré prídu do macOS Sequoia

Kompatibilné zariadenia s macOS Sequoia

Aktualizácia na macOS Sequoia príde do celého radu počítačov aj notebookov spoločnosti Apple. Ten sa však pripravuje na to, že postupne bude podporovať len zariadenia s čipom M1 a novším, čomu sa tak prispôsobuje aj zoznam kompatibilných zariadení.

  • iMac: 2019 a novší
  • Mac Studio: 2022
  • Mac mini: 2018 a novší
  • Mac Pro: 2019 a novší
  • iMac Pro: 2017 a novší
  • MacBook Air: 2020 a novší
  • MacBook Pro: 2018 a novší

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.