Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tím Check Point Research identifikoval výrazný nárast kybernetických útokov zameraných na zdravotnícke organizácie. Od januára do septembra 2024 zaznamenalo zdravotníctvo 32 % nárast kybernetických útokov, čo predstavuje v priemere 2 018 útokov na jednu organizáciu týždenne.

Najviac útokov utrpel ázijsko-pacifický región, a to v priemere 4 556 týždenne (nárast 54 %). Latinská Amerika zaznamenala 34 % nárast a Európa evidovala 1 686 útokov na jednu organizáciu týždenne, avšak percentuálne mala najvyšší nárast, a to 56 %.

Hlavnou hrozbou je ransomvér, pričom kyberzločinci využívajú zraniteľnosti, obchodujú s údajmi pacientov a na útoky využívajú ransomvér ako službu (RaaS – ransomware as a service). Hackeri predávajú prístup do nemocničných systémov na nelegálnych fórach. Napríklad tam predávajú prístup do brazílskych nemocníc za 250 dolárov.

ÚTOKY A ÚNIKY ÚDAJOV

⚠ Check Point odhalil phishingovú kampaň využívajúcu makrá Google Apps Script na útoky na organizácie. Kampaň zahŕňa približne 360 e-mailov v rôznych jazykoch, ktoré príjemcov oklamú kliknutím na falošný odkaz v predmete, ktorý vedie na falošnú stránku Google Apps Script. Podvodné e-maily tvrdia, že poskytujú údaje o účte na registráciu, ktorý však používateľ nikdy neinicioval.

Technologický gigant Dell vyšetruje tvrdenia o narušení bezpečnosti údajov po tom, ako hacker s menom „grep“ zverejnil dáta, ktoré údajne patrili viac ako desaťtisíc zamestnancom a partnerom spoločnosti. Uniknuté údaje obsahujú mená zamestnancov, jedinečné identifikátory a interné údaje, pričom vzorku z nich bezplatne zdieľal na hackerskom fóre.

⚠ Singapurská kryptomenová platforma BingX potvrdila kybernetický útok, ktorého výsledkom bola krádež viacej ako 44 miliónov amerických dolárov. Pri útoku zneužili zraniteľnosti v peňaženke BingX, čo viedlo k neoprávnenému prístupu do siete. Napriek značnému finančnému dosahu sa spoločnosť zaviazala pokryť všetky straty z vlastného kapitálu.

⚠ Ransomvérový útok na nemeckú rozhlasovú stanicu Radio Geretsried narušil jej pravidelné vysielanie a prinútil ju vysielať hudbu z núdzových záloh. Útočníci zašifrovali hudobné súbory a požadujú vysoké výkupné. Tím stanice pracuje na obnovení všetkých údajov aj prevádzky.

⚠    Access Sports, poskytovateľ ortopedických služieb v New Hampshire, oznámil narušenie ochrany údajov týkajúce sa viacej ako 88-tisíc osôb. Na spoločnosť útočil ransomvérový gang Inc Ransom, ktorý získal neoprávnený prístup k citlivým údajom vrátane mien, čísel sociálneho zabezpečenia, finančných informácií aj zdravotných záznamov.

⚠ Ruská antivírusová spoločnosť Dr.Web utrpela cez víkend kybernetický útok, ktorý viedol k odpojeniu jej serverov a zastaveniu aktualizácií vírusovej databázy. Narušenie sa začalo 14. septembra a spoločnosť tvrdí, že sa ho podarilo odhaliť a zvládnuť bez vplyvu na zákazníkov. Dr.Web po vyšetrovaní obnovila aktualizácie vírusov a na izoláciu hrozby použila svoje bezpečnostné nástroje.

ZRANITEĽNOSTI A ZÁPLATY

❗️ Mozilla Foundation vydala aktualizáciu na opravu zraniteľnosti (CVE-2024-8897), ktorá umožňuje presmerovať používateľov na škodlivú stránku prostredníctvom otvoreného presmerovania. Škodlivá stránka sa „tvári”, že má rovnakú URL adresu ako dôveryhodná stránka.

❗️ Vmware riešila dve kritické zraniteľnosti (CVE-2024-38812, CVE-2024-38813), ktoré sa nachádzajú v jej produktoch vCenter Server a VMware Cloud Foundation. Útočníci by ich mohli použiť na vzdialené spustenie kódu a získanie zvýšených oprávnení.

❗️ Cisco Smart Licensing Utility má zraniteľnost s kritickou závažnosťou (CVE-2024-20439), ktorá ovplyvňuje nástroj. StarkeBlog v technickej analýze uvádza, že neautentifikovaný, vzdialený útočník by ju mohol zneužiť na prihlásenie sa s administrátorskými oprávneniami cez API aplikácie Cisco Smart Licensing Utility. Získal by tak úplný administrátorský prístup k postihnutému systému.

❗️ Spoločnosť Horizon3 zdieľala technickú analýzu zraniteľnosti v Ivanti Cloud Services Appliance (CVE-2024-8190), ktorá umožňuje vzdialené spúšťanie kódu.

#checkpoint #kybernetickabezpecnost #kyberbezpecnost 

Pravidelný týždenný prehľad  THREAT INTELLIGENCE REPORT môžete sledovať cez sieť LinkedIn

Výskumný tím Check Point Research už viacej ako tri desiatky rokov sleduje bezpečnostné trendy, vyhodnocuje anomálie a prináša komunite aktuálne varovania a správy o kybernetických hrozbách. Odborníci kontinuálne zhromažďujú a analyzujú dáta o globálnych kybernetických útokoch z monitoringu sietí, ktoré spravujú, open source platforiem, siete ThreatCloud a spravodajstva z dark webu.

Značky: