Samsung predstavil Galaxy S24 FE ako lacnejšiu verziu prémiového radu S. A naozaj je to lacnejší telefón, aj keď nie lacný a vyzerá skutočne prémiovo.

Samsung Galaxy S24 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S24 FE a jeho veľký displej s tenkými rámčekmi

Samsung si tak sám pripravuje konkurenciu z jednej strany pre „dospelú“ verziu telefónu Galaxy S24 a z druhej strany pre telefóny radu Galaxy A. To sa samozrejme dá robiť, ale musí to byť nastavené tak, aby nová S24 FE bola doplnkom produktového radu a zároveň viac tvorila konkurenciu pre ostatné, hlavne čínske značky. Tak ako sa to podarilo Samsungu?

Hardvérová výbava

Nuž dnes je to tak, že smartfóny hardvérovo dospeli. Majú nejaký procesor, pamäť, displej, batériu a obyčajne je to dosť na 90 % funkcií, ktoré používatelia od svojho telefónu očakávajú. Konkrétne Galaxy S24 FE má 4 nm procesor Exynos 2400e, čo je o niečo slabšia verzia procesora Exynos 2400 (ten používa celý rad S24). Konkrétne jedno z jadier má nižšiu taktovaciu frekvenciu. Podstatné je, že tento procesor je primárne navrhnutý pre umelú inteligenciu a jej jednoduché používanie.

Samsung Galaxy S24 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S24 FE v ochrannom obale

Displej voči minulosti modelu FE narástol, je tu displej s uhlopriečkou 6,7 palca a S24 FE je teda veľký telefón. Je to súčasný trend, aj keď používatelia na Slovensku majú celkom radi aj menšie telefóny. S24 FE má teda väčší displej ako je to v prípade S24 (6,2″) aj S24+ (6,7″). Displej má rozlíšenie FHD+, je to Dynamic AMOLED 2x 120 Hz.

Batéria má kapacitu 4700 mAh, čo je viac ako má S24 (4000 mAh) a menej ako S24+ (4900 mAh). Nabíjanie zostalo 25 W, čo je takmer najmenej v rámci celej konkurencie. Samsung to vysvetľuje tým, že nie je potrebné prinášať vysoké nabíjanie, lebo telefón si nabíjate cez noc a máte na to dosť času. Na batériu má telefón vydržať 28 hodín, teda jeden deň by mal byť pohodlne pokrytý. Kapacitu 25 W Samsung považuje za bezpečnú, aby vám telefón a jeho batéria vydržala 7 rokov. Softvérová podpora na aktualizáciu operačného systému je práve 7 rokov a teoreticky by ste teda mali vydržať s batériou počas celej doby životnosti telefónu. Z vlastnej skúsenosti hovoríme, že po 5 rokoch používania už zostávajúca kapacita batérie pozorovateľne poklesne.

Fotoaparáty majú na dnešnú dobu štandardné rozlíšenie: hlavný má 50 Mpx, ultraširokouhlý 12 Mpx a trojnásobný teleobjektív má 8 Mpx. K tomu je ešte predná kamera s rozlíšením 10 Mpx. Keď sa na to pozriete, Samsung v tomto prípade ušetril na teleobjektíve, ten má v „dospelej“ verzii S24 rozlíšenie 10 Mpx a selfie má 12 Mpx. Zdá sa, že to nebude niečo podstatné.

Dizajn telefónu

Na toto si dal Samsung pozor, ľudia si vyberajú svoj telefón hlavne na základe toho, ako vyzerá. S24 FE vyzerá skutočne prémiovo, telefón má zaoblené hrany pre lepší úchop, je tu čistý a plochý displej a hliníkový rám so zosilnenou konštrukciou. Vyzerá to naozaj dobre, remeselne je vyhotovený starostlivo. Napájací/dátový USB-C port je v spodnej strane, zapínacie tlačidlo a ovládanie hlasitosti je na pravej strane. Na prednej strane je ochranná fólia Corning Gorilla Glass Victus+. Telefón má odolnosť IP68, to znamená odolnosť proti prachu a vode vrátane ponorenia do sladkej vody na dobu 30 minút do hĺbky 1,5 metra.

Samsung Galaxy S24 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S24 FE zapadne do ekosystému Samsung

Displej je teraz jasnejší, je tu špičkový jas 1200 nitov a technológia Vision Booster maximalizuje podanie farieb a zvýšenie kontrastu. Rámček okolo displeja má hrúbku len 1,66 mm.

Dizajn dopĺňajú pastelové farby: zelená, modrá a žltá a pre konzervatívnejších používateľov je tu aj čierna farba. Farebne to vyzerá naozaj sviežo.

Umelá inteligencia

Áno, týmto sa Galaxy telefón odlišuje od konkurencie. Zostáva presvedčiť používateľov, aby ju používali každý deň a uľahčili si život. Musí to byť teda niečo ľahko použiteľné a efektívne.

Galaxy S24 FE má vo výbave funkciu Circle to Search ako priame vyhľadávanie toho, čo vidíte na obrazovke. Namierite teda fotoaparát na konkrétny produkt, dlhšie podržíte tlačidlo Domov a na vzniknutej obrazovke zakrúžkujete tento produkt. Následne sa tento produkt vyhľadá na internete a vy získate ďalšie informácie a vyhľadáte ho na e-shopoch. Táto funkcia funguje len vtedy, keď máte pripojenie na internet.

Samsung Galaxy S24 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Ochranné obaly pre Samsung Galaxy S24 FE

Vyhľadávať môžete všetko, nielen odfotené predmety, ale napr. aj texty, QR kódy a tiež takto viete vyhľadať aj hudbu. Rovnako môžete vyriešiť aj matematické vzorce, a to aj s detailným riešením. To je ideálne pre študentov. Funguje to aj pre slovné a diagramové úlohy.

Pre slovenčinu funguje aj ďalšia funkcia. Je to možnosť formulácie toho, čo chcete oznámiť vašim známym alebo partnerom. Napíšete napr. do poznámky text tak, aby vyjadroval, čo chcete povedať. Umelá inteligencia potom tento text „učeše“, pričom spôsob zvolí podľa vášho želania. Výsledkom môže byť napr. formálny alebo kamarátsky štýl vášho oznámenia. Tento potom môžete poslať mailom alebo umiestniť na sociálne siete. A naozaj to funguje dobre aj v slovenčine.

A je tu asistent pre fotografie. Ten vám umožňuje vylepšiť fotografie pomocou generatívnych úprav z oblasti umelej inteligencie. Môžete pritom vystrihnúť napr. osobu alebo zviera z pozadia a preniesť na iné miesto. Ďalej je to portrétové štúdio, ktoré umožňuje z odfoteného portrétu vytvoriť pomocou umelej inteligencie napr. komiks, 3D karikatúru, akvarel alebo skicu.

Možnosť použitia na hry

Áno, Galaxy S24 FE je možno použiť na hry, jeho procesor je takmer 2-krát rýchlejší, ako to bolo v prípade Galasy S23 FE. Je tu podpora Ray Tracingu, čo prináša realistické tiene a odrazy svetla aj vo svete mobilných telefónov. Vo vnútri telefónu je odporovacia komora o 11 % väčšia ako v minulosti a zaisťuje, že telefón sa pri hrách zbytočne neprehrieva. To všetko zabezpečí plynulé hranie hier.

Samsung Galaxy S24 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S24 FE

Dlhšia doba prevádzky na batériu

Ako sme spomenuli, kapacita batérie je 4700 mAh a procesor je teraz energeticky úspornejší. Viac je optimalizovaný na hry a sledovanie videí cez YouTube alebo Netflix. Výrobca tu udáva výdrž až 28 hodín a je to o 3,5 hodiny viac, ako mal predchádzajúci model S23 FE. Nemalo by sa tak stávať, že večer už nemáte elektrickú energiu.

Ochrana dát

Samsung používa technológiu Knox na to, aby zabezpečil údaje pred softvérovými aj hardvérovými útokmi. Auto Blocker zaisťuje ochranu pred inštaláciou neznámych aplikácií a ďalšieho softvéru a dokonca je tu aj ochrana úniku dát po pripojení USB kábla k telefónu. Zapamätané prístupové údaje k aplikáciám a webom sú chránené odtlačkom prsta.

Samsung Galaxy S24 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S24 FE

Cena telefónu je 749 eur pre pamäťovú kombináciu 8 GB RAM a 128 GB pamäte pre používateľa. Galaxy S24 FE v pamäťovej kombinácii 8 GB RAM a 256 GB pamäte pre používateľa je 809 eur. K dispozícii je aj spätný odkup starého telefónu. To sa dá vybaviť napr. cez stránku www.novysamsung.sk alebo priamo v značkových predajniach Samsungu. Pri vrátení vybraných modelov telefónu dostanete aj bonus 120 eur. Takto si výrazným spôsobom znížite cenu telefónu pri jeho nákupe.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.