Model strednej triedy by sa už mal od vlajkových líšiť.

Pixel zariadenia majú na trhu pomerne zvláštne postavenie. Pokým Google sa snaží svoje smartfóny stavať do pozície vlajkových lodí, tak spoločnosť má vo svojej ponuke aj sériu Pixel A, ktorá je ich lacnejšou alternatívou. Dobrým príkladom môže byť aj aktuálny model Pixel 8a, ktorý bol predstavený v máji 2024. V tom čase doplnil dvojicu smartfónov série Pixel 8, pričom ponúka viaceré prvky z ich vlajkovej výbavy, ale za podstatne nižšiu cenu. 

Google Pixel 8a v aktuálnej ponuke smartfónov vyniká najmä kompaktnými rozmermi, 6,1-palcovým OLED displejom s obnovovacou frekvenciou 120 Hz a jasom až 2000 nitov. Zariadenie je dostatočne výkonné, avšak medzi hlavné výhody tohto modelu patrí 7-ročná softvérová podpora, čo však platí pre viacero Pixel smartfónov. Na druhej strane aktuálnej ponuky stojí Pixel 9 Pro XL ako najvybavenejší model série Pixel 9, ktorý sme už otestovali v našej redakcii. 

Koncom augusta sa však začali objavovať prvé informácie aj o modeli Pixel 9a, ktorý sériu Pixel 9, pozostávajúcu z modelov Pixel 9, Pixel 9 Pro, 9 Pro XL a modelu Pixel 9 Pro Fold, údajne rozšíri v oveľa skoršom termíne, než predchádzajúci zástupcovia série Pixel A. Táto správa zároveň naznačuje, že Google mierne mení stratégiu uvádzania svojich smartfónov. 

Už koncom augusta sa objavil prvý obrázok modelu Pixel 9a, ktorý naznačil odklon od dizajnového jazyka vlajkových modelov. Hlavný rozdiel spočíva v rozdielnom dizajne ostrovčeka s fotoaparátmi, ktorý je v prípade Pixel 9a menej výrazný a zároveň zapustený do zadnej steny. Toto riešenie zároveň odstráni ostrovček s fotoaparátmi, ktorý je charakteristický pre vlajkové modely telefónov série Pixel 6, 7, 8 a 9, ako aj modely strednej triedy Pixel 6a, 7a a 8a.

Očakáva sa, že Pixel 9a bude mať Android 15 a čip Tensor G4, ale aj väčšiu batériu. Viac už prezradia priložené fotografie v článku.

Zdroj: AndroidHeadlines

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.