Zdá sa, že zdražovaniu smartfónov sa skutočne nevyhneme.

Do predstavenia novej generácie vlajkových čipových sád zostáva iba niekoľko dní. Spoločnosti Qualcomm a MediaTek už tento mesiac odhalia čipsety, ktoré budú poháňať najvýkonnejšie smartfóny roka 2025. Predstavenie modelu Snapdragon 8 Gen 4 prebehne medzi 21. – 23. októbrom, a predstavenie čipovej sady Dimensity 9400 už 9. októbra 2024. Zároveň je isté, že po týchto čipsetoch už tento rok siahne niekoľko výrobcov Android zariadení, avšak ich najväčší záujem sa očakáva počas celého roka 2025.

Prvé správy o zdražovaní čipových sád sa objavili pred niekoľkými týždňami, pričom tie v prípade čipovej sady od Qualcomm naznačili medzigeneračné zdražovanie na úrovni takmer 21 %. Táto správa zároveň podporila fámu zo začiatku mája, že všetky pripravované vlajkové lode s najnovším čipsetom od Qualcommu budú drahšie ako súčasné vlajkové modely. Zdá sa však, že všetky budúcoročné telefóny nebudú lacné, čo by malo platiť bez výnimky. Je teda jedno, aký čipset výrobca smartfónu nakoniec použije.  

Snapdragon 8 Gen 4 vs. Dimensity 9400

Jeden zo spoľahlivých leakerov však tvrdí, že Snapdragon 8 Gen 4 bude podstatne drahší ako Dimensity 9400, čo by mohlo spoločnosti MediaTek zabezpečiť významnú konkurenčnú výhodu. Pokým Dimensity 9400 bude podľa slov leakera stáť približne 155 dolárov, tak Snapdragon 8 Gen 4 bude stáť až 190 dolárov. Snapdragon je teda o viac ako 20 % drahší, čo môže ovplyvniť cenu mnohých zariadení, ktoré ho dostanú do svojej výbavy. 

Tento cenový rozdiel zároveň naznačuje, že nový Dimensity 9400 od MediaTeku bude stáť približne toľko, čo Snapdragon 8 Gen 3 v roku 2023. Dobrou správou pritom je, že obidva čipsety sú extrémne výkonné a prekonajú akýkoľvek iný čipset, ktorý bol kedy vyrobený pre zariadenia so systémom Android

Je však potrebné zdôrazniť, že odhadnúť presnú cenu akéhokoľvek čipsetu pre konkrétneho výrobcu je náročné hneď z niekoľkých dôvodov. Ceny čipsetov sa môžu výrazne líšiť v závislosti od dopytu, dostupnosti, technologických zmien a ich vyjednávacej pozície.

Presné ceny sú zvyčajne aj obchodným tajomstvom a výrobcovia ich nezverejňujú.

Zdroj: DigitalChatStation

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.