Negatívny vplyv na cenu bude mať čipset Snapdragon 8 Gen 4.

Qualcomm si roky udržiava dominantné postavenie na trhu s čipovými sadami. Séria Snapdragon 8 je toho jasným dôkazom, pričom každoročne potvrdzuje vysokú kvalitu a udáva trendy vo výkone a efektivite moderných smartfónov. V máji tohto roka sa začali objavovať prvé informácie o cene čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4, ktorá síce bude skutočnou beštiou, avšak bude drahšia ako predchádzajúce generácie. Nový vlajkový čip bude predstavený na konferencii Snapdragon Tech Summit 2024, ktorá sa bude konať 21. októbra 2024 na Havaji.

Skoršie uvedenie čipsetu Snapdragon 8 Gen 4 poskytne výrobcom smartfónov dostatočne veľký priestor na včasné predstavenie ich vlajkových smartfónov ešte pred koncom roka. Podľa leakerov sa telefóny s týmto čipom budú zameriavať na zlepšenie výkonu batérie a displeja, pričom väčšie zmeny v oblasti fotoaparátov sú menej pravdepodobné.

V súvislosti s vyššou cenou Snapdragonu 8 Gen 4 sa tentokrát objavila cena, ktorá by mala patriť práve tejto pripravovanej čipovej sade od Qualcommu. Leaker Ice Universe tvrdí, že nový čipset Snapdragon 8 Gen 4 od Qualcommu bude o takmer 21 % drahší ako jeho predchodca Snapdragon 8 Gen 3. To zároveň podporuje fámu zo začiatku mája, že všetky pripravované vlajkové lode s najnovším čipsetom od Qualcommu budú drahšie ako súčasné vlajkové modely.

V tejto súvislosti sa objavili aj ceny dvoch generácií série Snapdragon 8, ktorá je v prípade Snapdragon 8 Gen 3 200 dolárov, avšak pri verzii Snapdragon 8 Gen 4 až 240 dolárov. Na vyššiu cenu môže mať vplyv nielen prechod na 3 nm výrobný proces, ale aj použitie jadier Oryon, ktoré sú aj súčasťou ARM čipov pre Windows laptopy série Snapdragon X, kde konkurujú procesorom od Intelu a AMD.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4Zdroj: SmartPrix
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

Ako dobrý príklad zdražovania poslúži séria Xiaomi 15. Predpokladá sa, že práve táto séria dostane čipset Snapdragon 8 Gen 4 ako prvá, avšak použitie tejto čipovej sady bude mať aj negatívny vplyv na cenu jednotlivých modelov. Očakáva sa, že cena série Xiaomi 15 bude rovnaká, ako cena iPhonov alebo TOP modelov Samsung Galaxy.

Séria Xiaomi 15 bude predstavená v polovici októbra v Číne a koncom roka globálne. Pokým cena Xiaomi 15 bude v Číne na úrovni 4 000 juanov, čo je v prepočte približne 600 eur, tak v Európe by sa mohla vyšplhať až na 1 200 eur. V prípade série Xiaomi 15 sa očakáva, že vyššiu cenu, spôsobenú drahším čipsetom od Qualcommu, môže ospravedlniť iba niekoľko nových funkcií a ďalších vylepšení.

Zostáva teda už iba počkať, ako sa drahší Snapdragon 8 Gen 4 podpíše aj na cenách smartfónov ďalších výrobcov. 

Zdroj: Notebookcheck, Xiaomiadictos

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.