Kompaktný Galaxy S26 nemusí vôbec vzniknúť.

Spoločnosť Samsung len nedávno predstavila nový smartfón v sérii Galaxy S24, ktorým je fanúšikovská edícia S24 FE. Tento smartfón doplnil už kompletné portfólio hlavnej série smartfónov výrobcu a ten sa tak môže sústrediť na ďalšiu generáciu vlajkových lodí. V najbližších mesiacoch, konkrétne v januári či februári očakávame predstavenie série Galaxy S25. Nakoľko ale práca na takýchto smartfónoch vyžaduje veľa času, niet pochýb o tom, že sa pracuje aj na sérii smartfónov Galaxy S26.

Séria smartfónov, ktorá bude predstavená až v roku 2026, teraz vzbudzuje dohady medzi nadšencami do technológií, no aj medzi fanúšikmi značky. Juhokórejský výrobca by totiž práve v tejto sérii mal zmenšiť portfólio produktov a zo série obsahujúcej tri modely by sa stala dvojmodelová séria. Za obeť by mohol padnúť základný model, ktorý sa doteraz vyznačuje kompaktnými rozmermi.

Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S4 Ultra
Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S4 Ultra

Základný Samsung Galaxy S26 by tak nemusel vôbec vzniknúť. Zmenšovanie portfólia produktov nie je pre Samsung vôbec neznáme, keďže aj tento rok pri predstavení nových tabletov série Galaxy Tab S10 základný Tab S10 nebol predstavený. Vznikla tak len verzia Tab S10+ a Tab S10 Ultra. Rovnako by to malo byť aj v rade smartfónov. V ponuke by tak bol len Galaxy S26+ a Galaxy S26 Ultra.

Aj keď absencia základného modelu, ktorý sa stále dobre predáva, nedáva príliš veľký zmysel z pohľadu fanúšikov, Samsungu to môže vyhovovať. Dôvodom je to, že práve fanúšikovské edície sa posúvajú čoraz bližšie do triedy základných vlajkových lodí ako výbavou, tak aj cenou. Pri výbere smartfónu teda mnohí premýšľajú aj nad kúpou verzie Galaxy FE, ktorý sa pravdepodobne Samsung snaží zviditeľniť na úkor základného modelu. Zároveň základný a Plus model sú si skutočne podobné v oblasti výbavy, rozdielom je najmä veľkosť zariadenia.

Keďže do predstavenia série Galaxy S26 zostáva ešte viac ako rok, nevieme s istotou povedať, či bude aj základný model naďalej existovať. V priebehu roka sa môžu rozhodnutia výrobcu meniť a taktiež môže ísť aktuálne len o zbytočnú špekuláciu. V každom prípade je na zamyslenie, či základný model dáva stále zmysel. Dôvodom, prečo by mal ale naďalej existovať, sú jeho kompaktné rozmery. Malých telefónov totiž na trhu nie je veľa.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.