Samsung predstavil tablety Galaxy Tab S10 Ultra a Galaxy Tab S10+. Sú to prvé tablety od Samsungu určené hlavne pre umelú inteligenciu.

Medzi najväčšie výhody patria veľké displeje s uhlopriečkami 14,6 a 12,4 palca (37,1 a 31,5 cm), dajú sa ovládať pomocou dotykového pera S Pen, ktoré je súčasťou balenia. Vyšší model Galaxy Tab S10 Ultra svojho predchodcu Galaxy Tab S9 Ultra výrazne prekonáva vyšším výkonom – CPU jednotka je výkonnejšia o 18 %, GPU o 28 % a NPU o 14 %.

Galaxy Tab S10+ a Tab S10 Ultra
Galaxy Tab S10+ a Tab S10 Ultra

K funkciám umelej inteligencie sa dajú dostať jednoducho vďaka novému špeciálnemu klávesu Galaxy AI na ochrannom kryte s klávesnicou. V softvérovej výbave nechýba funkcia Asistent pre poznámky či Asistent kreslenia pre pomoc pri písaní poznámok alebo kreslení, všetko optimalizované pre formát tabletu. Modely série Galaxy Tab S10 tiež fungujú ako riadiace jednotky inteligentnej domácnosti – k dispozícii je 3D mapa domáceho prostredia, na ktorej sa zobrazia všetky pripojené prístroje a spotrebiče. To významne uľahčuje ich ovládanie v ekosystéme SmartThings.

Špičkový výkon

V porovnaní s predchádzajúcim modelom Galaxy Tab S9 Ultra ponúka súčasná špička Galaxy Tab S10 Ultra vyšší výkon o 18 % pri CPU jednotke, o 28 % pri GPU a o 14 % pri NPU. Vďaka dlhej výdrži batérie a rýchlonabíjaciemu systému Super-Fast Charging je možné tablety využívať dlhodobo a s kratšími prestávkami na nabíjačke.

Elegantné a kvalitné prevedenie a displej 

Oba modely sú vybavené skvelým displejom s technológiou Dynamic AMOLED 2X, ktorá zaručuje dobrú viditeľnosť aj v exteriéri za denného svetla. Galaxy Tab S10 Ultra má uhlopriečku 14,6 palca (37,1 cm), Galaxy Tab S10+ má 12,4“ (31,5 cm). Vďaka vyspelej antireflexnej technológii je výborne vidieť každý detail a bez rušivých odleskov. Reprosystém so štyrmi reproduktormi je vybavený technológiou Dialogue Boost s umelou inteligenciou, ktorá zosilňuje dialógy a pritom ponecháva zvyšok zvukovej stopy v pôvodnej hlasitosti. V teréne zase príde vhod mimoriadne odolné prevedenie – certifikát IP68 dopĺňa pokročilá ochranná konštrukcia zo zliatiny hliníka Armor Aluminum.

Galaxy Tab S10 Ultra
Galaxy Tab S10 Ultra

Inteligentnejšia práca a skutočná kreativita

Tablety série Galaxy Tab S10 sa výborne hodia na efektívnu prácu a zároveň vám umožňujú uplatniť ich kreatívne schopnosti.

  • Písanie poznámok dotykovým perom S Pen je vďaka aplikácii Asistent pre poznámky na veľkom displeji jednoduché. Ručne písané zápisky z prednášok v škole, zápisy z pracovných porád alebo čisto osobné poznámky je možné pomocou umelej inteligencie previesť do digitálnej podoby a prípadne aj prehľadne sumarizovať. Vďaka funkcii Preklad PDF súborov dokážu tablety série Galaxy Tab S10 tiež bez problémov prekladať PDF a zobraziť preloženú verziu v samostatnej vrstve. Na usporiadanie chaotických, ručne písaných poznámok slúži funkcia Pomocník pre písané písmo.
  • Umelá inteligencia Galaxy AI sa uplatní aj pri úprave obrázkov pomocou funkcie AI kreslenia. Galaxy Tab S10 Ultra sa tak výborne hodí pre sofistikované stvárnenie akejkoľvek kreatívnej predstavy, pokiaľ by jej realizácia za bežných okolností narazila napríklad na nedostatok výtvarných schopností.
  • Funkcia Circle to Search, ktorá vznikla v spolupráci Samsungu a Googlu, umožňuje zakrúžkovať akýkoľvek obsah na displeji a Google o ňom vyhľadá ďalšie informácie, bez nutnosti prepínať sa do prehliadača. Môže ísť o preklady, vyhľadanie informácií o obrázku, videu či texte.. Novo je v ponuke dokonca aj riešenie fyzikálnych alebo matematických rovníc a úloh.
  • Dotykové pero S Pen je vybavené funkciou Bezdotykové príkazy s AI, ktorá umožňuje okamžitý prístup k asistenčnej službe Galaxy AI bez nutnosti vstupu do menu. Asistenčné aplikácie je možné tiež ľahko spúšťať pomocou samostatnej klávesy Galaxy AI na ochrannom kryte s klávesnicou. Tu je možné zadávať písomné príkazy alebo prepínať medzi asistenčnými systémami Samsung Bixby a Google Gemini.

Inteligentné zariadenia pre inteligentnú domácnosť

Tablety série Galaxy Tab S10 poslúžia aj ako inteligentné prístroje na riadenie inteligentnej domácnosti a správu či ovládanie rôznych systémov a prístrojov. K dispozícii je okrem iného 3D mapa domácnosti optimalizovaná pre veľký displej, na ktorej je možné ovládať všetky zariadenia zapojené do systému SmartThings pomocou rovnomenného widgetu. Používatelia môžu taktiež spustiť funkcie SmartThings Energy a AI Energy Mode a jednoducho sledovať spotrebu energie pripojených zariadení. Galaxy AI uľahčuje život nielen v teréne, ale aj doma.

Galaxy Tab S10 Ultra a dotykové pero
Galaxy Tab S10 Ultra a dotykové pero

Bezpečný a spoľahlivý ekosystém Galaxy

S tabletmi série Galaxy Tab S10 sa ďalej rozširuje jedinečný ekosystém Galaxy, do ktorého patria zariadenia od Samsungu aj produkty iných výrobcov. Medzi významné aplikácie tretích strán, ku ktorým sa majitelia nových tabletov dostanú, patria napríklad Goodnotes, LumaFusion, Noteshelf3, Clip Studio Paint, Picsart alebo Sketchbook. Pri úpravách videozáznamov v aplikácii LumaFusion môžete používatelia jednoducho ovládať rýchlosť prehrávania a pridávať dramatické obrazové efekty, bezproblémovo vytvárať obsah pre sociálne médiá pomocou nástrojov umelej inteligencie v aplikácii Picsart. Vďaka bohatému ekosystému aplikácií tretích strán na tablete Galaxy Tab S10 si každý nájde niečo pre seba.

Galaxy Tab S10 Ultra a dotykové pero
Galaxy Tab S10 Ultra a dotykové pero

Samsung aj naďalej umožňuje vyberať si z niekoľkých spôsobov, ako s prístrojmi a dátami zaobchádzať. V nastaveniach Galaxy AI je možné napríklad zakázať spracovanie dát online, aby bolo jasné, že žiadne cenné informácie neopustia samotný tablet. A špičková bezpečnostná platforma Samsung Knox dokáže v reálnom čase detegovať rôzne hrozby a spoločne s ďalšími partnermi chrániť používateľské dáta na najvyššej úrovni.

Dostupnosť 

Tablety Galaxy Tab S10 Ultra a Galaxy Tab S10+ je možné na Slovensku objednať či zakúpiť v obchodoch už od 26. septembra.

Zákazníci môžu navyše po registrácii na stránkach www.novysamsung.sk odpredať svoje staré zariadenie a do 31. októbra 2024 získať výkupný bonus vo výške až 400 eur pri nákupe nových tabletov série Galaxy Tab S10.

Ak si kúpite tablet Galaxy Tab S10+ a Tab S10 do 4. októbra 2024 u vybraných partnerov, môžete získať zľavu 50 % na ochranný kryt s klávesnicou. 

Dostupné modely, veľkosti úložiska a ceny

MODELFARBAÚLOŽISKOVARIANT S WI-FIVARIANT S 5GVÝKUPNÝ BONUS
Galaxy Tab S10+šedomodrá, strieborná12 + 256 GB1 119 €1 269 €250 €
12 + 512 GB1 239 €1 389 €250 €
Galaxy Tab S10 Ultra12 + 256 GB1 339 €1 489 €400 €
12 + 512 GB1 459 €1 609 €400 €
16 + 1 TB1 759 €400 €

Uvedené ceny sú odporúčané maloobchodné ceny stanovené výrobcom. Predajná cena sa môže líšiť podľa predajcu. Špeciálna ponuka nemusí byť dostupná u všetkých predajcov.

Ďalšie informácie o sérii Galaxy Tab S10 nájdete na https://www.samsung.com/galaxy-tab.

Technické špecifikácie

 Galaxy Tab S10 Ultra (14,6“)Galaxy Tab S10+ (12,4“)
Rozmery*208,6 X 326,4 X 5,4 mm185,4 X 285,4 X 5,6 mm
* Presnosť údajov sa môže líšiť podľa metódy merania.
Hmotnosť*718 g (Wi-Fi), 723 g (5G)571 g (Wi-Fi), 576 g (5G)
*Hmotnosť sa na jednotlivých trhoch môže líšiť.
Operačný systém*Android 14.0Android 14.0
* Verzia a dostupnosť operačného systému sa môže líšiť podľa modelu a krajiny.
 Displej14,6“ (37,1 cm), 2960 x 184812,4“ (31,5 cm), 2800 x 1752
120 Hz, Dynamic AMOLED 2X + Anti Reflection
ProcesorMediaTek Dimensity 9300+
* Špecifikácie sa môžu líšiť podľa modelu a krajiny.
FotoaparátZadný13 MPix + 8 MPix ultraširoký13 MPix + 8 MPix ultraširoký
Predný12 MPix + 12 MPix ultraširoký12 MPix ultraširoký
Siete a konektivita*5G (Sub-6), Wi-Fi 7, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.35G (Sub-6/mmW), Wi-Fi 6E, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.3
* Skutočná rýchlosť závisí od krajiny, operátora a prostredia. Dostupnosť Wi-Fi 7 závisí od verzie operačného systému, krajiny, sieťového prostredia a ďalších faktorov. Vyžaduje bezdrôtový router pre Wi-Fi 7. Routery sa predávajú samostatne.
Farebné variantyMoonstone Gray (šedomodrá), Platinum Silver (strieborná)
 Pamäť16 GB + 1TB 12 GB + 512 GB 12 GB + 256 GB MicroSD až 1,5 TB12 GB + 512 GB 12 GB + 256 GB MicroSD až 1,5 TB
Audio4x reproduktor
S PenIP68 S Pen (BLE) v základnom balení
OdolnosťIP68, Enhanced Armor AL
SIMpSIM + eSIM
ZabezpečenieČítačka otlačkov prstov na displeji (FOD)
Batéria/Nabíjanie11 200 mAh/45 W10 090 mAh/45 W
* Typická hodnota podľa nezávislých laboratórnych testov. Typickou hodnotou sa rozumie priemerná odhadovaná hodnota vzhľadom na odchýlky kapacity batérie pri testovaných vzorkách podľa štandardu IEC 61960. Skutočná výdrž batérie závisí od prostredia v sieti, typu využitia a pod.
PríslušenstvoS Pen (BLE) (je súčasťou základného balenia) Ochranný kryt s klávesnicou a touchpadom Ochranný kryt s klávesnicou Ochranné puzdro Odolný zadný kryt Priehľadné puzdro NotePaper Ochranná fólia Privacy Screen

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.