Dell P3223QE je 32-palcový 4K monitor s plochým IPS LCD panelom a rozlíšením 3840 × 2160 pixelov.

Už samotné označenie prezrádza, že tento monitor je primárne určený na profesionálne použitie a zabezpečenie maximálneho pracovného pohodlia. Nami testovaná 32-palcová verzia ponúka celý rad moderných technológií, avšak aj kvalitný matný IPS LCD panel, vysoké rozlíšenie a bohatú ponuku portov a ďalších možností nastavenia. Monitor pokračuje v tradičnom dizajnovom jazyku výrobcu, ktorý kombinuje čiernu a striebornú farbu, tenké rámiky a moderný minimalistický dizajn stojana a podstavca. Panel so 60 Hz obnovovacou frekvenciou a matnou povrchovou úpravou efektívne eliminuje odlesky. Predná strana je pritom tradične jednoduchá s tenkými rámikmi a čistým dizajnom. Hoci rámiky po stranách sú pomerne tenké, tak spodný je tradične hrubší.

V prípade monitorov značky Dell sa čoraz častejšie stretávame s ovládaním pomocou joysticku. Ten sa nachádza na pravej zadnej strane. Ide o šikovné a dizajnovo nenápadné riešenie, pomocou ktorého je možné vykonať všetky potrebné nastavenia veľmi rýchlo a intuitívne. Po krátkom zoznamovaní s ponukou je následná orientácia v menu rýchla. Pokiaľ by vám však ovládanie pomocou joysticku nevyhovovalo, tak nastavenia monitora je možné spravovať aj v aplikácii Dell Display Manager priamo v počítači. Súčasťou monitora je taktiež funkcia Easy Arrange, ktorá pomôže s rozdelením obrazovky na viacero častí.

Panel má štandardný pomer strán 16 : 9, zobrazí 16,7 milióna farieb a ponúka odozvu 5 alebo 8 ms. Typický kontrastný pomer je 1000 : 1. Poteší však aj pomerne bohatá ponuka portov, v ktorej nechýba HDMI (HDCP 2.2), DisplayPort 1.4 (HDCP 2.2), USB-C 3.2 Gen 1 upstream (až 90 W), 4 × USB 3.2 Gen 1 downstream a LAN (RJ-45).

Dell P3223QE monitorZdroj: Dell
Dell P3223QE monitor

Čistý a elegantný dizajn

Monitory série P ponúkajú široké spektrum využitia. Je ich možné využívať na rôzne účely od práce s videom a fotografiami, cez prezentácie a videokonferencie, až po spoluprácu a čoraz obľúbenejší multitasking. Práve na tento účel veľmi dobre poslúži multifunkčný stojan otočný do všetkých smerov. Je ho možné otočiť doľava a doprava v rozsahu -60°/+60°, ale aj nakláňať v rozsahu -5°/+21. Vo výbave nechýba pivot, ktorý je možné nastaviť v rozsahu -90° až +90°. Nastavenie výšky monitora je možné vykonávať veľmi jednoducho v rozsahu 4 až 19 cm od stola. Stojan má vo svojej spodnej časti integrovaný nenápadný organizér na káble. K dispozícii je aj uchytenie na stenu VESA.

Počas testovania sme boli spokojní aj so zobrazovacími možnosťami panela. Farebné podanie pôsobilo veľmi prirodzene a jednotlivé režimy plnili svoj účel. Pomocou kalibračnej sondy sme v režime sRGB pri prednastavenom kontraste namerali minimálny jas 34,52 nitu a maximálny jas na úrovni 327,22 nitu. Pokrytie farebných priestorov v predvolenom režime pri jase 244,44 nitu dosahuje 99,5 % pre sRGB, 73 % pre Adobe RGB a 84 % pre DCI-P3. Priemerná odchýlka deltaE je na úrovni 0,41, resp. maximálna na úrovni 1,43. Vo výbave monitora sa nachádza 5 predvolených farebných profilov. Okrem nich je možné využiť aj jeden používateľsky nastaviteľný.

Spotreba monitora v pohotovostnom režime bola ustálená na 0,3 W. Pri bežnom používaní sa pohybovala na úrovni 26 až 27 W, ale maximálna na úrovni 180 W. Monitor Dell P3223QE je aj šetrný k očiam, čo pri uhlopriečke 32 palcov ocení každý používateľ.

Dell P3223QE monitorZdroj: Dell
Dell P3223QE monitor

Verdikt

Dell P3223QE je vhodným riešením pre profesionálov, ktorí hľadajú veľký 4K monitor s plochým panelom a vysokým rozlíšením. Svoje uplatnenie nájde v kancelárii, pri práci s multimediálnym obsahom, pri prezentáciách, multitaskingu, videokonferenciách alebo videoprezentáciách. Pri monitore oceníte kvalitný obraz vo vysokom rozlíšení, bohatú portovú výbavu a nadštandardné možnosti nastavenia stojana vrátane pivota. Hoci tento 32-palcový monitor patrí k tým väčším, tak rozhodne nestráca na elegancii a štýle.

Zapožičal: Asbis

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.