Nová technológia uľahčuje prihlasovanie do používateľských účtov.

Prihlasovacie mená a heslá používa každý z nás na prístup do desiatok rôznych služieb. Emailové kontá, sociálne siete, diskusné fóra a ďalšie služby, to všetko vyžaduje zabezpečenie prostredníctvom hesla a ideálne aj dvojfaktorovou autentifikáciou, ktorá vás ochráni, ak niekto vaše heslo prelomí.

Počas posledných mesiacov sa čoraz častejšie spomína nová technológia s názvom Passkeys, pričom v slovenčine sa používa pojem prístupové kľúče. Táto technológia predstavuje alternatívu k heslám, nakoľko umožňuje bezpečné prihlasovanie bez potreby ich zadávania.

Prístupové kľúče podporujú mnohé veľké služby, ako je Facebook, Google, Microsoft, Apple, Amazon, Uber a ďalšie, pričom si ich môžete vytvoriť priamo cez nastavenia vášho účtu. Obvykle to funguje tak, že ak služba umožňuje vytvorenie prístupového kľúča, túto možnosť nájdete v rovnakých nastaveniach, ako je zmena hesla.

Prístupový kľúč sa po vytvorení uloží priamo do vášho zariadenia, alebo do správcu hesiel, ktorý technológiu Passkeys podporuje. Prihlásenie do vášho účtu následne potvrdíte priamo cez zariadenie, resp. konkrétnu aplikáciu. Funguje to jednoducho a pohodlne, avšak problém môže nastať, ak chcete prístupový kľúč presunúť do inej aplikácie alebo iného zariadenia, napríklad z Windows počítača do smartfónu.

Prístupové kľúče aktuálne neumožňujú jednoduchý prenos medzi rôznymi službami ako heslá, ktoré môžete jednoducho presúvať medzi správcami hesiel a inými riešeniami. Našťastie, v blízkej budúcnosti sa to zmení. Organizácia FIDO Alliance oznámila nové štandardy Credential Exchange Protocol (CXP) a Credential Exchange Format (CXF), ktoré umožnia šifrovaný a zabezpečený prenos dát vrátane hesiel, prístupových kľúčov a ďalších citlivých informácií.

Nové štandardy budú podporovať veľkí výrobcovia a riešenia, ako sú 1Password, Apple, Bitwarden, Dashlane, Enpass, Google, Microsoft, NordPass, Okta, Samsung a ďalší.

Zdroj: FIDO Alliance

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit