Umelá inteligencia nám šetrí čas a zefektívňuje prácu.

O umelej inteligencii sa v posledných mesiacoch hovorí takmer neustále. Technicky zdatnejší používatelia sa s ňou už začali zoznamovať, tí ostatní čakajú na ten správny čas. Je takmer isté, že skôr či neskôr sa umelá inteligencia stane bežnou súčasťou našich každodenných životov a práce a budeme ju považovať za rovnakú samozrejmosť, ako sú dnes vyhľadávače typu Google.

„Môžeme očakávať obrovskú zmenu. Myslím si, že bude ešte rýchlejšia, ako keď prichádzal internet, pretože sa šíri internetom. Tým pádom je dostupná komukoľvek, kdekoľvek a instantne,“ hovorí o umelej inteligencii Martin Žák, obchodný riaditeľ spoločnosti Slovanet.

Ako môže Microsoft 365 Copilot pomôcť slovenským firmámZdroj: TOUCHIT
„Môžeme očakávať obrovskú zmenu,“ hovorí o umelej inteligencii Martin Žák, obchodný riaditeľ spoločnosti Slovanet

Microsoft 365 Copilot výrazne zrýchli vykonávanie opakujúcich sa a nudných úloh

Na trhu nájdete niekoľko AI četbotov, ako sú Microsoft Copilot, ChatGPT alebo Google Gemini. Tieto nástroje sú vhodné na súkromné účely, avšak pokiaľ zvažujete, ako využiť umelú inteligenciu v rámci firmy, je vhodné siahnuť po špecializovanom nástroji. Takýmto riešením je Microsoft 365 Copilot. Je to umelá inteligencia, ktorá je navrhnutá ako doplnok k predplatnému Microsoft 365 pre podniky alebo veľké organizácie.

Ako môže Microsoft 365 Copilot pomôcť slovenským firmám? Nie je to autopilotný systém, ktorý by fungoval úplne nezávisle. Je to však užitočný virtuálny asistent, ktorý vám môže pomôcť šetriť čas a zefektívniť prácu. Opakujúce sa a nudné úlohy vám pomôže spraviť veľmi rýchlo.

„Pomôže vám dopísať email, alebo ho rovno napíše za vás. Spraví vám sumár vášho dňa na základe kalendára, zanalyzuje počet interných a externých schôdzok, pomôže s písaním textu vo Worde či statusu na sociálne siete, poradí s používaním Excelu a jeho funkcií, rýchlo vytvorí prezentáciu v PowerPointe, spraví prepis schôdzky cez Microsoft Teams, vyhodnotí stovku životopisov podľa zadaných parametrov,“ uvádza príklady využitia Roman Slobodník, Business Development Manager zo spoločnosti TD Synnex.

Pozrite si videorozhovor s Martinom Žákom a Romanom Slobodníkom o umelej inteligencii Microsoft 365 Copilot

Dáta sú uložené v EÚ, Microsoft sa na nich neučí

Microsoft 365 Copilot je pre slovenské firmy atraktívnym riešením aj z hľadiska ukladania a spracovávania dát. Microsoft ukladá všetky dáta v Európskej únii, a to, ako firmy používajú službu Microsoft 365 Copilot, nevyužíva na trénovanie a zlepšovanie umelej inteligencie. Žiadne dáta, s ktorými Microsoft 365 Copilot pracuje, teda neopustia firmu, čo je extrémne dôležité.

Firemný Copilot využíva na svoje fungovanie nielen veľký jazykový model, ale aj dáta z nástroja Microsoft Graph, ktorý beží na pozadí služby Microsoft 365. Vďaka tomu vie efektívne vyhľadávať informácie vo firemných dokumentoch a zefektívniť tak prácu s nimi.

Samozrejme, v rámci nasadenia služby si viete prispôsobiť, ku ktorým dátam môže mať Copilot prístup a ku ktorým už nie. „Copilot sa dostane len tam, kam má priradené práva,“ vysvetľuje Slobodník.

Ako môže Microsoft 365 Copilot pomôcť slovenským firmámZdroj: TOUCHIT
„Copilot sa dostane len tam, kam má priradené práva,“ vysvetľuje Roman Slobodník, Business Development Manager zo spoločnosti TD Synnex

Ako naplno využiť umelú inteligenciu

Umelá inteligencia dokáže byť efektívnym a užitočným pomocníkom. Na to, aby ste ju dokázali využiť naplno, musíte vedieť, ako s ňou komunikovať. V podstate nejde o nič zložité, keďže s Copilotom môžete komunikovať prirodzene. Tak, ako s človekom.

Pointa však spočíva v tom, mať správne nastavený mindset a Copilotovi dávať také otázky a príkazy (tzv. prompty), pri ktorých by vám možno ani nenapadlo, že ich môžete zadať umelej inteligencii. V tomto smere vám môžu pomôcť Copilot školenia. Ak by ste mali o takúto formu vzdelávania záujem, prípadne máte ďalšie otázky ohľadom umelej inteligencie alebo služieb pre firmy, kontaktujte Slovanet.

Pokiaľ by vás zaujímali ďalšie detaily o službe Microsoft 365 Copilot a jej využití vo firmách, pozrite si náš videorozhovor s Martinom Žákom a Romanom Slobodníkom.

Ako môže Microsoft 365 Copilot pomôcť slovenským firmámZdroj: TOUCHIT
S Copilotom môžete komunikovať prirodzene. Tak, ako s človekom

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit