Dosiahla lepšie predaje, než predchádzajúce generácie.

Google v auguste tohto roka predstavil smartfóny série Pixel 9, vrátane modelov Pixel 9 Pro XL a Pixel 9, ktoré sme mali možnosť otestovať aj v našej redakcii. Najlepšou správou pri smartfónoch Pixel 9 je, že tie sú konečne oficiálne dostupné na Slovensku. Doteraz to vyzeralo, že Google nemá príliš veľký záujem o masový predaj svojich smartfónov, avšak po predstavení série Pixel 9 sa spoločnosť môže tešiť z prvých predajných úspechov, pretože nová generácia smartfónov pomohla Googlu dosiahnuť nový rekord.

Predaj série Pixel 9 prispel aj k vyššiemu globálnemu predaju smartfónov, ktorý v treťom štvrťroku 2024 stúpol o 2 % medziročne, čo sa stalo prvýkrát od roku 2018. Ako však tušíte, Google stále nepatrí medzi najväčších predajcov smartfónov. Hoci predaje najväčších hráčov na trhu sú obrovské, tak nie všetci si aj medziročne polepšili. V TOP 5 to platí pre Samsung a Oppo, čo znamená, že rast zaznamenali iba spoločnosti Apple, Xiaomi a Vivo. 

Aktuálne najväčší podiel na trhu má Samsung (19 %), po ktorom nasleduje Apple (16 %). Výrazne si polepšilo Xiaomi, ktoré zvýšilo predaj o 8 %, čím čínska spoločnosť dosiahla 14 % podiel na trhu. Oppo síce malo pokles o 3 %, ale zachovalo si 9 % podiel na trhu. Vivo svoje predaje zvýšilo o 10 % a aktuálne má 9 % podiel na trhu.

Za najväčších skokanov roka môžeme označiť spoločnosti Motorola a Huawei, ktoré zaznamenali nárast predaja o 30 %, avšak aj Google ide správnym smerom, pretože predaj smartfónov zo série Pixel 9 a modelu Pixel 8a predstavujú pre spoločnosť Google väčšie predaje, než kedykoľvek predtým.

Zdroj: Counterpoint

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.