Inštalácia antivírusového programu patrí medzi úvodné nastavenia, ktorými väčšina užívateľov zvykne pokrstiť svoj nový desktop či notebook. Smartfónom sa však už rovnakej pozornosti často nedostane. A to aj napriek tomu, že sú využívané na obdobné aktivity ako počítač. Prečo je potrebné chrániť aj mobil a ako eliminovať bezpečnostné riziká? 

Chytré telefóny sú pre kybernetických zločincov zlatou baňou. Prostredníctvom týchto zariadení každý deň manipulujeme s citlivými osobnými či bankovými údajmi. A pritom o dáta môžeme prísť skôr, než sa nazdáme. Stačí rozkliknúť infikovaný e-mail či obsah na sociálnej sieti, otvoriť nezabezpečenú stránku alebo stiahnuť zavírovanú aplikáciu.

Najlepší liek je prevencia

Hrozbu predstavujú škodlivé programy špeciálne navrhnuté pre telefóny, tzv. mobilné malvéry. Niektoré útoky dokonca ani nemusíte postrehnúť. Víry môžu spomaliť systém, presmerovať prehliadač na cielené weby, spúšťať pop-up reklamy, či rozposlať e-maily na vaše kontakty. Aj keď rozhorčené odpovede od príjemcov nemusia byť príjemné, dopad stále nie je kritický. Hackeri sa však môžu obohatiť na váš účet viac – zneužiť môžu totiž aj ten bankový.

Aby ste zabránili podobným nepríjemnostiam, stiahnite si antivírusovú aplikáciu. Mnohé verzie sú zdarma, takže bez ujmy zostane mobil i peňaženka. Myslite však na to, že ani tieto programy nemusia každý malvér rozpoznať. Buďte preto obozretní a preverte radšej každé neobvyklé správanie vášho mobilu.

Najčastejšími príznakmi infikovaných mobilov je napríklad rapídne vybíjanie batérie, nezvyčajné zobrazovanie ikon aplikácií alebo výrazne zvýšená spotreba dát. Ak máte podozrenie na bankového Trójana, kontaktujte radšej klientske centrum. Naposledy bol obzvlášť škodlivý kód maskovaný ako aplikácia do internetového bankovníctva, rozšírený pred pol rokom v Austrálii, na Novom Zélande a v Turecku. Infiltrovať sa však môže rýchlo i v európskom prostredí.

Na tri zámky

Mnoho ľudí podceňuje zabezpečenie i samotného telefónu. Tak ako si žiada heslo počítač či SIM karta, by mal byť chránený i samotný aparát. Vďaka vstupnému kódu tak predídete nepríjemnostiam najmä v prípade odcudzenia alebo straty mobilu.

Častou chybou je tiež neuvážené využívanie verejnej WIFI, ktorá je vďaka minimálnemu zabezpečeniu pre zločincov ideálnym prostredím. Ak sa zvyknete pripájať na internet vo verejných priestranstvách, vyhýbajte sa hlavne aktivitám, ktoré požadujú heslo. Stopku má predovšetkým aplikácia na internet banking, online nákupy s platbou kartou či otváranie mailovej schránky.

Vlastný internet na nezaplatenie

Najlepšou alternatívou ochrany súkromia je v tomto prípade využívanie vlastnej mobilnej siete, ktorá dáta kóduje. Ak internet v mobile nemáte a nechcete si ho len kvôli občasnému využitiu zriaďovať, poradíme vám. S niektorými operátormi môžete surfovať na internete aj bez viazanosti a zaplatíte len za dáta, ktoré skutočne miniete. Napríklad operátor 4ka si vo svojej sieti stále drží cenu 4 centy za MB. Úbytok na kredite ledva pocítite a vaše súkromie bude aspoň o niečo viac chránené.






Značky: