BlackBerry na Androide?

Toto je druhý model z produkcie BB, hneď po vydarenejšom modeli Priv. No ten je zároveň dvojnásobne drahší. DTEK50 je na pohľad klasický androidový telefón. A nie, nie je to Alcatel. Iba sa vyrábajú v rovnakej továrni a náramne sa na seba podobajú.

Áno či nie?

Toto je otázka, ktorá má historický koreň. Vieme, že BB malo viac telefónov s dotykovým displejom, kde úplne vynechali klávesnicu. No BlackBerry vnímame práve s klávesnicou. Čím teda môže ďalší androidový telefón zaujať? Niečo sme predsa len našli a výrobca o ňom hovorí ako o najbezpečnejšom telefóne s Androidom. Poďme však pekne po poriadku.

Prvé, čím DTEK50 zaujme, je hmotnosť. So svojimi 135 gramami je naozaj ľahký. Má tenký profil a zadná strana je pogumovaná a zdrsnená. To už sa dnes veľmi nepoužíva, no my si tento spôsob konštrukcie nadmieru chválime. Telefón je stabilný a jeho držanie je bezpečné. Niekoľkonásobne istejšie ako oku lahodiace leštené kovy.

Fotoaparát je takmer úplne zapustený a gumové lemovanie, ktoré vystupuje zhruba 1 mm nad profil zadnej strany neprekáža. Pod fotoaparátom je duálny LED blesk. Nielen Alcatel Idol 4, ale aj DTEK50 má tlačidlo, ktoré vyzerá ako na vypnutie, no telefón nevypína. Je na pravej hrane, pripravené na palec pre pravákov a slúži ako programovateľné tlačidlo skratiek.

Nad ním je v hornej časti tlačidlo na úpravu hlasitosti a oproti na opačnej strane tlačidlo na vypnutie displeja. Dá sa na to zvyknúť, no občas sme si zapli BB Hub namiesto vypnutia displeja. Konektor microUSB je na spodnej hrane, audio na hornej, takže žiadna zmena.

Súčasťou výbavy je softvérová nadstavba aplikácií a technológií, ktoré výrazne zabezpečia váš telefón. Ide vlastne o podnikovú výbavu a konštatujeme, že za to, čo BB pridalo do Androidu, sa hanbiť nemusí.

Softvér a používanie

Kým na iných androidových telefónoch musíte za plné verzie aplikácií od BB platiť, tu ich máte v základnej výbave. Teda Hub, WatchDox na kontrolu zdieľaných dokumentov, BBM Enterprise a iné zabezpečovacie prvky, napríklad BlacBerry DTEK aplikáciu. Tá kontroluje stav zabezpečenia vášho telefónu.

Navyše je tu špičkové sledovanie aktivít aplikácií. Dá sa vypnúť pre konkrétne z nich. Niekedy môžu byť hlásenia otravné, no dozviete sa, ktorá aplikácia pristupuje ku kontaktom, alebo napríklad polohe. Takto sme zistili, že cestovné poriadky CG Transit v noci o tretej hodine kontrolovali našu polohu.

Zaujímavé zistenie, aplikácii sme odobrali prístup k polohe. Práve vďaka tomuto telefónu sme zistili, že aplikácie na Androide si robia čo chcú a je na čase im upraviť oprávnenia. To od Android 6 môžete a hoci je udeľovanie oprávnení otravné, je to dobrá funkcia.

Telefón má špeciálny zavádzač, ktorý už po zapnutí kontroluje, či sú všetky systémové súbory podpísané a neboli napríklad modifikované.

Nadstavba systému zasahuje do Androidu len mierne, viac sa výrobca sústredil na systémové nástroje a vlastné aplikácie ako Kalendár, Messenger atď. Originálne vyriešené je nabíjanie, keď sa zobrazuje zelená čiara od prostriedku spodnej obrazovky až po horný koniec pravej strany displeja. Na rýchle zobrazenie aktuálneho diania je tu tenká lišta, ktorá sa gestom vytiahne z displeja a zobrazí denný rozvrh z kalendára, ale aj chronologicky radené udalosti z aplikácií, napríklad emaily, telefonáty atď.

Škoda, že táto verzia ešte nemá čítačku odtlačkov, tá je až od modelu DTEK60, ktorý bol nedávno uvedený na trh.

Nové BlackBerry?

Otázkou teraz zostáva, prečo by ste si mali kúpiť BlackBerry. Je vhodný pre každého, komu nie je bezpečnosť ľahostajná a hľadá pracovný telefón. Výrobca pridal vlastnú klávesnicu, ktorá predpovedá slová na základe vášho písania a gestami ich vyberáte. Treba si na to zvyknúť, nie vždy sme dosiahli žiadaný výsledok. Najmä začiatky budú ťažšie, keďže klávesnicu treba naučiť vami preferované slová. Výhodou je, že podporuje až tri slovníky naraz.

Telefón je miestami pomalší, výbavou sa radí do strednej triedy. Takisto aj 16 GB priestoru bude treba čo najrýchlejšie rozšíriť. Podľa špecifikácií by sme očakávali rýchlejší telefón, no jeho svižnosť je takpovediac na hrane. Nemôžeme povedať, že je pomalý, no nebude ani o kúsok rýchlejší pri nenáročných programoch.

Hodnotenie

+ praktické vyhotovenie tela, výdrž, zameranie na bezpečnosť, vhodný pre firmy a podniky, softvérová výbava od BlackBerry
– slabší fotoaparát

Cena: 339 EUR
Zapožičal: BlackBerry

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuBlackBerry DTEK50
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 16
ProcesorSnapdragon 617, 8-jadrový, max. frekvencia 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2610 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]17 / 67
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 73 × 7 / 135
KonektormicroUSB
ZapožičalBlackBerry
Cena [EUR s DPH]339
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score34995
PCMark for Android – Performance3284
3DMark Sling Shot – Total score319
Graphic271
Physics831

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

7.0 Bezpečný smartfón

BlackBerry DTEK50 je telefón, ktorý naozaj považuje bezpečnosť za svoju prioritu. Dizajnovo nezaujímavý, no prakticky navrhnutý telefón je vo výsledku nenápadný. Jeho výkon sa pohybuje v strednej triede, rovnako aj fotoaparát. Android ho stavia ako univerzálny telefón, takže vo veľkej mierne získate skôr klasický Android ako tradičný BlackBerry.

  • Dizajn a konštrukcia 6
  • Hardvérová výbava 6
  • Rýchlosť 6
  • Výdrž 10

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.