Samsung ukázal na predstavení pred novinármi svoje najnovšie modely Galaxy A3 a A5 (2017). Sú to telefóny, ktoré veľmi dobre vyzerajú a navyše sa predávajú za výhodnú cenu. Jednou z noviniek je aj odolnosť voči vode a prachu. Neboli by sme to my, aby sme to nevyskúšali priamo na tlačovke. Pozrite sa vo videu ako to dopadlo. 

Oba telefóny náš test prežili bez mrknutia oka a môžeme pristúpiť k predstaveniu ich noviniek. Ceny sú nasledovné: Samsung Galaxy A3 (2017) stojí 329 Eur s DPH, model Samsung Galaxy A5 (2017) stojí 429 EUR s DPH. Na našom trhu sa objavia od februára 2017.

Predstavenie noviniek mal na starosti Marek Pažický a prezentoval veľmi dobre. Najprv hovoril o vlastnostiach  noviniek a potom sme mali možnosť sa s nimi oboznámiť. Podrobný test oboch noviniek pripravujeme aj do tlačového vydania TOUCHIT.

Samozrejme, nové telefóny stavujú na atraktívny dizajn.

Sú vyhotovené z kombinácie kovu a skla, zadná časť je zahnutá a telefóny sa dobre držia v ruke

Objektív teraz nijako nevystupuje z tela telefónu a môžete ho pokojne položiť na leštený stôl

Novinkou sú štýlové farby v jemnom odtieni a sú tu vibrujúce tapety, ktoré menia farby vtedy, keď sa telefónom pohybuje.

Pre súčasné telefóny predstavuje fotoaparát najdôležitejšiu súčasť a Samsung o tom vie. V modeloch A3 a A5 je nové rozhranie pre fotografie a dajú sa použiť aj obľúbené filtre.

Hlavne selfie je teraz vo vysokom rozlíšení. Model A5 má 16 MPx a A3 8 MPx prednú kameru. Model Galaxy A7 nie je určený pre Európu, preto nebude ani na Slovensku.

Nové rozhranie pre fotenie je jednoduchšie a veľmi ľahko sa na realizované fotky aplikujú filtre.

Filtre sa dajú nastaviť aj pred fotením. Špecialitou sú filtre na vylepšenie jedla.

Novinkou je aj možnosť fotenia s pohyblivým tlačidlom spúšte, čo uľahčuje hlavne fotenie selfie fotiek.

Samsung Galaxy A3 aj A5 majú odolnosť voči vode, je tu väčšia batéria aj nový prepojovací port.

V prípade vody je garantovaná odolnosť pri ponorení do čistej vody na dobu 30 minút do hĺbky 1,5 metra. Musí ísť o čistú vodu, odolnosť sa netýka napr. morskej vody alebo telesných tekutín 🙂

V oboch prípadoch je tu batéria s väčšou kapacitou, ako to bolo v prípade modelov 2016. Model Galaxy A5 2017 má aj podporu rýchleho nabíjania.

Novinkou zdedenou z modelov zo série Galaxy S je napr. Always-on displej aj s možnosťou ovládania multimédií

Pribudol aj zabezpečený priečinok, takže telefón je možné používať pre súkromné aj pracovné účely. Samostatné účty aplikácií sa dajú vytvoriť pre časť pracovnú a časť súkromnú.

Novinkou je aj plnohodnotný USB-C port, ktorý je symetrický a oveľa rýchlejší pri prenose údajov.

Samsung Cloud je v novej verzii interaktívnejší a využijete ho napr. na zálohu dát v prípade prechodu z jedného telefónu na druhý. Pre každý Samsung účet je vyhradený priestor 15 GB.

Uvádzame aj porovnanie verzie 2016 a 2107 v prípade telefónov A3 a A5

V balení sú slúchadlá s jack 3,5 mm portom, cestovný adaptér s káblom a spinka na vyberanie šachty pre SIM kartu. Na Slovensku nebudú dostupné modely s Dual SIM vyhotovením.

Samsung tiež predstavil niektoré príslušenstvá. Zaujímavý je Neon Flip Cover, ktorý svieti v prípade, že prichádza hovor alebo indikuje notifikáciu.

Neon Flip Cover existuje pre model A3 a A5 2017.

Pozrite si aj detail farebného vyhotovenia týchto modelov. Farby sú rovnaké pre model A3 aj A5 2017

Všimli sme si aj prepojovací port USB-C. Ten sa pomaly udomácňuje v moderných telefónoch. Súčasťou dodávky je aj redukcia na štandardný microUSB port.

Venovali sme sa aj modelu A5, ktorý sa pomerne dosť podobá na Galaxy S7 v plochej verzii. Posúďte sami.

Viac o týchto telefónoch si pozrite aj z nášho predstavenia na výstave CES v Las Vegas

[Aktualizované] Naživo z CES: Takto vyzerajú nové smartfóny Samsung Galaxy A3 a A5

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.