Za monitor pre profesionálov nemusíte zaplatiť 1000 eur a viac.

Výborným príkladom je BenQ PD2700Q. Ten má síce „iba“ rozlíšenie 2560 × 1440, IPS panel a 27-palcovú uhlopriečku, avšak jeho cena sa pohybuje na úrovni 399 eur. Aj v tomto prípade sa výrobca chváli 10-bitovou farebnou hĺbkou a 100 % pokrytím farebného priestoru sRGB. Hoci nemá tzv. továrenskú kalibráciu, vernosť zobrazenia farieb je výborná.

PD2700Q je monitor pre dizajnérov, čomu zodpovedá celková konštrukcia. Spojenie obrazovky so stojanom je rýchle a intuitívne, dizajn je jednoduchý a účelný. Monitor ponúka nastavenie výšky, natočenia aj naklápania. Môžete ho používať na šírku aj na výšku. K dispozícii je HDMI konektor, DisplayPort a Mini DisplayPort. Vo výbave nájdete dvojicu USB 2.0 portov.

Podobne ako ASUS, aj BenQ ponúka ovládacie prvky, ktoré sú umiestnené na zadnej strane pravého boku. Ide o fyzické tlačidlá, takže zmena nastavení je pomerne pohodlná. V ponuke je niekoľko režimov, ktoré sú určené aj profesionálom – okrem štandardného režimu je k dispozícii Rec.709, sRGB, CAD/CAM, Animation, DarkRoom a ďalšie. Tri posledné menované režimy by mali oceniť práve profesionáli. Nechýba ani redukcia modrého svetla. Do pozornosti dávame takisto softvér Display Pilot, vďaka ktorému si môžete rozdeliť obrazovku do viacerých oblastí. Každá časť môže pritom využívať iné nastavenie.

BenQ PD2700Q nás v teste príjemne prekvapil. Ak nepotrebujete pracovať vo farebnom priestore Adobe RGB, pomer ceny a vernosti zobrazenia farieb v režime sRGB je v prípade tohto zariadenia výborný. Oceňujeme viaceré pracovné režimy a celkové prispôsobenie produktu dizajnérom.

Cena: 399 EUR
Zapožičal: BenQ

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Vlajková loď medzi monitormi: ASUS PA329Q

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit