Toto zariadenie asi väčšinu bežných používateľov odradí cenovkou na úrovni 1369 eur.

Spracovanie je však výborné a ak hľadáte profesionálny monitor s presnou reprodukciou farieb a 4K rozlíšením, tento model určite stojí za zváženie.

Monitor má IPS displej s uhlopriečkou 32 palcov a rozlíšením 3840 × 2160. K dispozícii je bohatá výbava portov – štvorica HDMI 2.0 vstupov, DisplayPort 1.2 a Mini DisplayPort 1.2. Matný displej však vyniká najmä 10-bitovou farebnou hĺbkou a továrenskou kalibráciou pre farebné priestory sRGB a Adobe RGB. ASUS udáva 100 % reprodukciu v prípade sRGB a 99,5 % pre Adobe RGB. Výbornú presnosť reprodukcie potvrdila aj naša testovacia sonda. Z používateľského hľadiska oceňujeme zabudovanie režimu, ktorý redukuje modré svetlo. K dispozícii je 5 úrovní nastavenia.

ASUS PA329Q poteší aj celkovým spracovaním. Rámiky okolo displeja sú tenké, stojan je elegantný. Oceňujeme trojicu USB portov a čítačku SD kariet na ľavom boku. Ďalšie USB porty sú umiestnené na zadnej strane, celkovo je vo výbave 5 konektorov USB 3.0.

Monitor má nastaviteľnú výšku, natočenie aj náklon, je možné ho používať na výšku alebo na šírku. Z konštrukčného hľadiska mu ťažko niečo vytknúť. Hoci ide o monitor pre profesionálov – umelcov , počas testovania sme ho využili aj na hranie a išlo o výborný zážitok. IPS displej má síce štandardnú 5 ms odozvu, ale to pre neprofesionálne hranie postačuje. Je jasné, že monitor si nebudete kupovať na hranie, ale ak ho už doma budete mať, veľmi dobre poslúži aj na tento účel. Budete však potrebovať výkonný počítač, aby ste si užili hranie v rozlíšení 4K.

Cena: 1369 EUR
Zapožičal: ASUS

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit