Produkty s označením CryptoBox boli doteraz prevažne satelitné prijímače. Teraz však s touto značkou prichádza prístroj, pomocou ktorého si môžete nastaviť anténu pre satelitné, digitálne terestriálne alebo káblové vysielanie. Vychádza z princípu prenosného multimediálneho prijímača, ktorý je možné prevádzkovať na zabudovanú batériu a rozšíriť o ďalšie špecifické funkcie. Pri nastavení signálu je najdôležitejšie vidieť silu a kvalitu signálu a túto možnosť vám Metrio aj poskytuje.

Základom prístroja je farebný 5-palcový displej, ovládacia klávesnica a vyhodnocovacia časť

Základom prístroja je farebný 5-palcový displej, ovládacia klávesnica a vyhodnocovacia časť

Základnou časťou predného panelu je veľký, až 5-palcový farebný displej, pri ktorom môžete nastaviť jas, kontrast a sýtosť farieb. Tak dosiahnete, že údaje na displeji vidíte aj počas jasnejšieho dňa. Ovládacie tlačidlá sú pogumované a podsvietené, je teda možnosť pohodlne ovládať tento prístroj aj za šera.

Metrio-2_3_nowat

Na zabudovanú batériu (Li-oN 2 × 2700mAh) sme ho mohli používať okolo 3 hodín, rovnako nabíjanie úplne prázdnej batérie trvalo 3 hodiny. Prístroj sa dá nabíjať (alebo prevádzkovať) s pripojením na elektrickú sieť alebo do adaptéra na cigaretový zapaľovač v automobile.

Na hornej strane sa nachádza pripojenie na satelitný a terestriálny/káblový signál (oba sa pripájajú cez F konektor) , je tu aj napojenie na HDMI, USB 2.0 a pripojenie externého napájacieho adaptéra.  Cez HDMI port sa dá zobraziť výstup na väčšom displeji. USB port slúži na uschovanie niektorých výsledkov pri meraní, nahrávanie prijatého TV vysielania vo formáte .ts a aktualizáciu firmware.

Na hornej strane nájdete porty na pripojenie výstupu z antény a ďalšie porty

Na hornej strane nájdete porty na pripojenie výstupu z antény a ďalšie porty

Na spodnej strane je centrálny vypínač a pripojenie audio a videovstupu. To je možné použiť na kontrolu audio/videovrátnikov alebo kontrolu kamerových systémov.

Spodná strana prístroja

Spodná strana prístroja

Súčasťou dodávky je ešte niekoľko adaptérov, ktoré sú užitočné pri kontrole DVB-T signálu a tiež pri pripojení audio a videovstupu. Celok sa dodáva v taške, ktorá sa dá zavesiť na rameno a máte tak voľné ruky pri pohybe napr. na streche. Nosný popruh sa dá umiestniť aj priamo na prístroj.

Samotný prístroj je vyhotovený robustne, na stranách sa nachádzajú umelohmotné držadlá, ktoré tiež chránia prístroj pred porušením pri jeho náhodnom páde.  Prístroj slúži ako malý televízny prijímač, môžete na ňom sledovať nekódované vysielanie. Okrem toho poskytne ďalšie parametre prijatého signálu, je tu základný spektrálny analyzátor a konštelačný diagram. Hlavné menu sa dá zobraziť aj v slovenčine, obsahuje položky pre satelitné, terestriálne a káblové vysielanie, sledovanie televízie, nastavenie a USB manažér (ten využijete, len ak pripojíte k USB portu napr. USB kľúč).

Najčastejšie sa tento prístroj bude používať na nastavenie satelitu a tomu sme sa pri našom teste venovali najviac. Môžete si napr. zistiť, kam je satelit nastavený, vo veľkom zobrazení tiež vidíte kvalitu príjmu, môžete kontrolovať prijaté pakety, vyhľadať nastavenia DISEqC, resp. pripojeného motora a analyzovať spektrum prijatého signálu. Spektrum sa dá uložiť ako obrázok na USB kľúč. Zistíme tiež presné informácie o vyhľadanom transpondéri: pomer C/N, MER – modulačnú chybovosť, preBER, postBER, silu signálu a moduláciu. Je tu aj funkcia, ktorá po zadaní aktuálnych súradníc vypočíta azimut a eleváciu.

Prístroj sa pohodlne nosí v prenosnej taške

Prístroj sa pohodlne nosí v prenosnej taške

V prípade digitálneho terestriálneho vysielania máte podobné možnosti, ocenili sme, že môžete priamo z prístroja napájať aj predzosilňovač (5 a 12 V). Celkovo ide o užitočný merací prístroj, ktorý zaujme kompaktným vyhotovením, multifunkčnosťou a tiež celkom výhodnou cenou. Na najčastejšie prípady nastavenia satelitnej a terestriálnej antény vám jeho výbava pohodlne vystačí.

Cena: 399 EUR
Zapožičal: AB COM, www.abcom.sk

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.