Spoločnosť ABUS možno viacerí z vás poznajú ako výrobcu špičkových bezpečnostných zámkov pre bicykle, no v ponuke má toho oveľa viac.

Okrem zámkov sa ABUS z časti zaoberá aj vývojom a výrobou špecifických prilieb pre cyklistov. Aktuálna novinka je toho jasným príkladom – ABUS Pedelec 2.0 ACE je prilba špecificky navrhnutá pre používateľov elektrických bicyklov, ktorí často jazdia vyššími rýchlosťami, a tak je potrebné sa zamerať aj na vyšší stupeň ochrany hlavy.

Abus pedelec 2.0
Abus pedelec 2.0

Nová prilba je už na prvý pohľad robustnejšia, pričom chráni podstatne väčšiu časť hlavy ako klasické cyklistické prilby. Aj napriek robustnosti sa však výrobca zameral na dostatočnú vzdušnosť rôznymi aerodynamickými kanálikmi a otvormi, aby bola prilba bezproblémovo použiteľná aj počas horúcich dní. Skelet helmy je vyrobený z termoplastu a vo vnútri je výstelka z EPS peny, ktorá veľmi efektívne pohlcuje a rozptyľuje nárazy.

Prilba ABUS Pedelec 2.0 ACE je certifikovaná až do rýchlosti 45 km/h (podľa francúzskej normy EN 1078 a holandskej normy NTA 8776). Samozrejmosťou je aj pohodlná výstelka a dokonca nechýba ani výsuvný + odnímateľný štít, ktorý môže byť priehľadný alebo tmavý. Štít dokáže nahradiť okuliare a rovnako tak chráni oči jazdca pred hmyzom a nečistotami.

Pedelec 2.0 ACE má aj výrazné ušnice na bezpečnostnom popruhu, ktoré je možné ľahko odstrániť a použiť iba v prípade potreby – zhoršené počasie, chlad a pod. Samotný popruh má moderný magnetický zámok – Fidlock, ktorý sa jednoducho zapína i odopína jednou rukou. Spomenúť treba aj integrované červené LED svetlo v zadnej časti helmy a integrovanú pláštenku, ktorú môžete na prilbu v prípade dažďa ľahko navliecť a vytvoriť z nej nepremokavú pokrývku hlavy.

Cena tejto novinky sa pohybuje okolo 230 eur, čo nie je málo peňazí, no z pohľadu inovácií a bezpečnosti môže byť takáto investícia veľmi užitočná – aj ako darček pre blízkeho.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE