Hongkonská spoločnosť Urtopia prichádza na Európsky trh s elektrickou novinkou, ktorá je určená na mestské dochádzanie, no zaujme predovšetkým množstvom technológií.

Elektrický bicykel Urtopia Chord je dostupný v dvoch prevedeniach rámu – klasický a priechodný, teda dámsky. Už na prvý pohľad vyzerá táto novinka veľmi dobre a zaujímavo, predovšetkým s ohľadom na decentný dizajn v modernom prevedení. Novinka disponuje zadným elektromotorom s nominálnym výkonom 250W/45Nm, ktorý je dopovaný z 353-watthodinovej batérie uloženej v hornej časti rámu. Tá by mala poskytovať dojazd na úrovni 120 kilometrov, čo je lákavý údaj. Výrobca v tomto prípade osadil batériu do vrchnej trubky rámu, čo je celkom nezvyčajné a relatívne málo používané riešenie.

Používateľ bude mať na výber z viacerých stupňov asistencie elektromotora, no nechýba ani 8-stupňová kazeta na zadnom náboji, vďaka ktorej sa bude dať veľmi efektívne nastaviť ideálny prevod na pohodové jazdenie, či už po rovine alebo v náročnejších podmienkach. Prevodovka je v tomto prípade od spoločnosti Shimano. Zabúdať netreba ani na kvalitné kotúčové brzdy, ktoré vám budú vždy pripravené pomôcť zastaviť včas.

K pohodliu počas bicyklovania jednoznačne napomôže aj ergonomicky tvarovaný volant, širšie sedadlo a v rámci bezpečnostných prvkov nechýba ani predné + zadné LED osvetlenie, ktoré je súčasťou bicykla. Dodajme, že celková hmotnosť bicykla je 21 kilogramov, čo je v rámci tejto kategórie prijateľná hodnota.

Urtopia Chord
Urtopia Chord

Po technologickej stránke je tento bicykel veľmi zaujímavý, až unikátny. Okrem bežných prvkov, ktoré majú takmer všetky e-bicykle, má tento model o niečo väčší displej na riadidlách so špecifickým interným systémom, ktorý môžete ovládať hlasom alebo odomykať odtlačkom prsta. Okrem toho dokáže tento systém suplovať aj hudobný prehrávač – stačí prostredníctvom Bluetooth prepojiť slúchadlá a počúvať obľúbenú hudbu.

Veľmi dôležitou technológiou je integrovaný GPS modul, ktorý spolupracuje s internou navigačnou aplikáciou. Rovnako tak je možné využívať aj vzdialenú lokalizáciu bicykla (prostredníctvom mobilnej aplikácie), čo môže byť v prípade krádeže veľmi nápomocné. Ak sa pýtate, či to všetko môže fungovať aj bez internetu, tak nie, to by asi nešlo a preto tento systém podporuje e-SIM, ktorú si môžete v rámci akcie objednať priamo od výrobcu.

  • Urtopia Chord
  • Urtopia Chord
  • Urtopia Chord
  • Urtopia Chord

Cena tejto novinky je v rámci európskeho trhu stanovená na 2299 eur. Aktuálne sa však dá využiť aj akcia u rôznych zahraničných predajcov – bicykel, predplatená e-SIM a blatníky za 1999 eur. To je celkom fajn ponuka s prihliadnutím na to, čo všetko tento bicykel ponúka.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE