Vyhotovený z recyklovaného materiálu, no v niektorých bodoch bude pôsobiť rozporuplne.

A možno to bude práve tento recyklovaný notebook, ktorý nám mierne poopraví našu mienku o recyklácii. Ide o to, aby sme neprepadali jednoliatym presvedčeniam, napríklad o plaste. Je plastová taška neekologická a je tá papierová to najlepšie pre našu planétu? No, nie tak celkom, ak tú plastovú budete používať dlhšie, pretože aj dlhšie vydrží. A v podobnom duchu sa nesie aj notebook Aspire Vero.

Je ekologický, ale…

Výrobca ho vyhotovil z recyklovaného plastu. Túto iniciatívu chválime a zatiaľ tieto vody takmer nikto neprebádal. Ostatní výrobcovia sa tiež snažia udržať čo najnižší dopad na ekológiu. Avšak je celkom jasné, že nie všetko sa dá vyrobiť týmto spôsobom. Acer na to použil 30 % plastu a ušetril tak na výrobe notebooku celkovo 21 % emisií CO2. Svoj proces nazýva Post Consumer Recycled.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Notebook vyzerá naozaj inak a to, že je z takéhoto materiálu, bude jasné na prvý pohľad. Takisto vám o produkte niečo napovie aj škatuľa. Tá je tiež vyrobená z recyklovaných materiálov, tu konkrétne z papiera. A výrobca ju navrhol tak, aby sa dala odtrhnúť a použiť ako stojan pod notebook, ktorý vám ho mierne nakloní.

Primárne som si predstavoval pod niečím takto ekologickým notebook za tri stovky, dobre možno štyri stovky. No ale toto je iná káva. Tu sa dostávame k „ale“ v nadpise. Nakoniec, nebolo tak ťažké prijať myšlienku Aceru. Máte eko notebook ale zároveň nemáte nejakú somarinu, na ktorej pôjde ledva internetový prehliadač. Dostávate plnohodnotný notebook na prácu, len je vyrobený s istotu filozofiou. Veď aj stojí 1000 eur. Už to je známka, že to nebude len nejaké počítadlo na tie najzákladnejšie úkony. Toto je ozajstný notebook so silnou kancelárskou výbavou, ktorá sa rovná „menej ekologickým notebookom“.

Pocit z notebooku je zvláštny

Dizajn a návrh notebooku vám bude známy. Vychádza zo série Aspire a tak vám bude spracovanie pripomínať bežný notebook. Má aj plnú výbavu portov, čo je dnes úkaz a skôr výnimka. Acer ide na istotu a nechce vás odradiť od kúpy ani tou najmenšou maličkosťou. Tak je tu teda aj LAN konektor a štedrá výbava USB portov.

Opierka na dlane je trochu iná. Je to trochu iné ako majú klasické notebooky, napríklad od Lenova. Výrobca pri niektorých modeloch používa spracovanie akoby so zvláštnym poťahom. Tento pocit tu nie je aj povrch je jemne šrafovaný. Ako celok je notebook naozaj pevný. Tu výrobca nerobí rozdiely. Dokonca by som tvrdil, že tento recyklovaný substrát je pevnejší, ako klasický „neEko“ Aspire vo veľkosti 15,6“. Ale je to len pocit, keďže súbežne s týmto som testoval aj Aspire s AMD procesorom a na pevné nevŕzgavé spracovanie by som sa nemohol sťažovať ani tam.

Technikálie

Klávesnica má jedno špecifikum a to otočené písmená E a R do opačného smeru. Je to zároveň znak alebo akýsi symbol tejto série zameranej na recyklované materiály. Klávesnica má jeden stupeň podsvietenia. Zvykať si treba na užší numerický blok a zarovnanie niektorých klávesov, typicky som si málil lomku s mínusom. Čítačka odtlačkov je zabudovaná v touchpade tak, ako ste to už videli pri viacerých notebookoch tejto značky.

Reproduktory sú štandardné, skôr priemer. Čo sa týka výkonu, tak je už z pohľadu na tabuľku parametrov nižšie jasné, že toto je naozaj veľmi dobrý kancelársky notebook. Dokonca je navrhnutý tak, aby sa dali komponenty upgradovať podľa potreby. Skrutky sú štandardné a s trochou preháňania ich otvoríte aj príborovým nožom. Takto to výrobca myslel, žiadne sankcie, keď ho otvoríte alebo snaha vám toto znemožniť. Je to stroj aj na staršie hry ako Mafia II alebo Tomb Raider: Anniversary.

Riadenie spotreby notebook sa dá cez aplikáciu VeroSense, ktorá má v duchu ekológie znižovať energiu. Je to aplikácia, ktorú majú vo svojom vlastnom vyhotovení aj ostatní výrobcovia, avšak tu je stvárnená tak, aby ladila s celkovou myšlienkou firmy a ekologického myslenia.

Verdikt

Acer Aspire Vero je zaujímavý nápad a spôsob, ako sa dajú robiť prenosné počítače. Jeden-dva kusy planétu nezmenia, ale vyrábať týmto spôsobom je dobrý nápad. Za seba by som ocenil možno ešte lacnejší variant. Tak aby ste nemuseli za síce veľmi dobrý notebook, no dávať 1000 eur. Lacnejší model je s cenou o približne 200 eur nižšou, no možno niečo za tých povestných päť stoviek. Inšpirovať by sa mohli aj ostatní výrobcovia.

Cena: 1016 eur

Zapožičal: Acer

Páči sa nám

  • nápad s ekologickým spracovaním
  • zároveň výkonný kancelársky počítač
  • riadenie spotreby cez aplikáciu
  • možnosť ho rozobrať a upgradovať komponenty

Nepáči sa nám

  • nevyzerá tak dobre ako hliníkové kusy
  • možno viac objemný a hranatý
  • chcelo by to predsa len aj 500 eurový počítač

Technické parametre

Model notebooku / ParameterAcer Aspire Vero
ProcesorIntel Core i7-1195G7 1,3 ÷ 2,9 GHz, 12 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskMicron, 1 TB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5
Porty2 × USB-C, 1 × USB 2.0, 2 × USB 3.1, HDMI 2.0, LAN, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Home
Rozmery [mm]363 × 239 × 18
Hmotnosť [kg]1,9
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1016

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.