Monitory Acer BE0 sú zamerané na profesionálov.

Nami testovaný model ponúka modernú výbavu – rozlíšenie WQHD a podporu pripojenia cez USB-C konektor, čo ocenia najmä používatelia najnovších ultratenkých notebookov a konvertibilných tabletov.

Monitor nás počas testovania výraznejšie neprekvapil. Má konzervatívny dizajn, ktorý však vyniká veľmi tenkým rámikom okolo displeja. Zariadenie vyzerá na stole dobre, je vhodné do kancelárie aj domácnosti. Základom je 27-palcový IPS panel s rozlíšením 2560 x 1440 a obnovovacou frekvenciou až 75 Hz. Doplňme jas 350 cd/m2 a dobu odozvy 6 ms.

Obrazovku je po otvorení škatule potrebné pripevniť k plastovému stojanu, ktorý však ponúka všetko potrebné. Umožňuje nastaviť výšku v rozmedzí 15 cm, náklon od -5° do 35° aj natočenie až o 60°. Monitor je možné používať v režime na šírku aj na výšku a súčasťou stojana je otvor na manažment káblov. V tomto smere ponúka Acer BE270U všetko, čo by sme od monitora tohto typu očakávali.

Na zadnej strane nájdete portovú výbavu, ktorá nie je prehnane bohatá, avšak tie najdôležitejšie porty tu nájdete. Počítač môžete pripojiť pomocou HDMI a DisplayPortu 1.2, nechýba už spomenutý USB-C port. BE270U má vo výbave aj celkovo 4 USB 3.0 porty. Dva sú na zadnej strane, zvyšnú dvojicu nájdete na boku. Jeden z bočných portov podporuje rýchle nabíjanie pripojených zariadení cez USB kábel. Samozrejmosťou je audiokonektor na pripojenie slúchadiel.

Pripojenie aj cez USB-C

Z praktického hľadiska oceňujeme najmä integráciu USB-C konektora, vďaka ktorému môžete k obrazovke jednoducho pripojiť aj dnešné ultratenké notebooky a konvertibilné tablety, ktoré často neponúkajú iný konektor, ako je klasický USB a USB-C port. Komunikácia cez USB-C umožňuje nielen prenos obrazu, ale aj nabíjanie pripojeného mobilného počítača, čo je užitočná vlastnosť.

Kvalita obrazu je dobrá, monitor pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB a má 8-bitovú farebnú hĺbku. Zobrazenie farieb v tomto priestore je verné, pričom k dispozícii je niekoľko režimov – ekologický, štandardný, grafický, filmový a používateľský. Nastavenia sú pomerne chudobné, obsahujú však všetky potrebné voľby a oceňujeme zabudovaný filter modrého skla. Môžete si nastaviť jeho intenzitu. K dispozícii je samozrejme nastavenie parametru gama a takisto je možné aktivovať režim silnejšieho zaostrenia. Ten sa hodí napr. pri práci s textom.

Verdikt

Acer BE270U je dobrý monitor do kancelárie aj do domácnosti pre každého, kto vyžaduje vernú reprodukciu farieb vo farebnom priestore sRGB. Na zariadení oceňujeme kvalitu spracovania a elegantný, ergonomický dizajn. Okrem kvalitného displeja poteší aj dobre spracovaný stojan, ktorý má všetky potrebné vlastnosti, čo sa nastaviteľnosti týka. Pre určitú skupinu používateľov bude veľkou výhodou pripojenie cez USB-C port.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: Acer

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit