Na prvý pohľad monitor zaujme spracovaním.

Malý kovový stojan vyzerá štýlovo, avšak neumožňuje nastavenie výšky. Upravíte si iba náklon. Elegantne vyzerá aj samotná obrazovka, ktorá má minimalistický vonkajším rám. Monitor vďaka tomu pôsobí luxusným dojmom a na stole sa dobre vyníma.

Model H277HU má 27-palcový IPS panel s rozlíšením 2560 x 1440 s antireflexným (matným) povrchom. Obnovovacia frekvencia je štandardná, 60 Hz. Ako sme zvyknutí v prípade IPS panelov, pozorovacie uhly sú výborné. Veľmi dobrá je aj vernosť zobrazených farieb. Namerali sme priemernú odchýlku deltaE = 2, maximálna bola 5. Monitoru robia problémy iba odtiene červenej farby, v ostatných prípadoch sa odchýlka pohybovala okolo spomenutej hodnoty 2.

Portová výbava je pomerne štandardná a nechýba možnosť pripojenia počítača pomocou HDMI 2.0 alebo DisplayPortu. Na zadnej strane sú takisto umiestnené dva USB 3.0 porty, ktoré poslúžia napr. na nabíjanie pripojených mobilných zariadení. Na bokoch žiadne USB porty nenájdete. Acer si však zaslúži pochvalu, pretože aj tento model je vybavený USB-C portom, čo ocenia najmä majitelia moderných konvertibilných tabletov, ultrabookov alebo MacBookov. Monitor totiž okrem prenosu obrazu dokáže pripojené zariadenie aj nabíjať. Potrebný kábel je súčasťou balenia. Je škoda, že tento trend nenasleduje viacero výrobcov.

Spotreba je 17 W v prípade nastavenia jasu na úrovni 120 cd/m2. Maximálny nameraný jas dosahoval 420 cd/m2, spotreba bola vtedy 37 W. Monitor má zabudované reproduktory, ktoré (prekvapivo) znejú celkom dobre. Odporúčame si zaobstarať externé reproduktory, avšak v prípade nutnosti postačia aj tieto integrované. Hrajú lepšie ako v prípade väčšiny monitorov.

Acer H277HU dáva na výber z viacerých režimov, ako je štandardný, ekologický, grafický a filmový. Môžete si aktivovať filter modrého svetla alebo zlepšiť zaostrenie obrazu. V tomto smere teda ide o štandardnú výbavu funkcií a nastavení.

Cena: 499 EUR

Zapožičal: Acer

Plusy

+ Elegantný dizajn
+ USB-C port
+ Kvalita displeja a vernosť zobrazenia farieb

Mínusy

– USB porty iba na zadnej strane monitora
– Slabé možnosti nastavenia stojana

Verdikt

Acer H277HU je dobrý multimediálny monitor do domácnosti. Jediným negatívom môže byť pre niekoho absencia výškovej nastaviteľnosti. Monitor to však kompenzuje veľmi pekným spracovaním. K parametrom a vernosti zobrazených farieb nemáme pripomienky, chválime možnosť pripojenia cez USB-C port, čo je veľká výhoda.

Parametre a namerané hodnoty:

ModelAcer H277HU
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja27″, IPS
Rozlíšenie a frekvencia2560 × 1440, 60 Hz
Udávaná doba odozvy4 ms
Maximálny nameraný jas420 cd/m²
Nastaviteľnosť stojanaNáklon
PortyHDMI 2.0, DisplayPort, 2 × USB 3.0
Nameraná spotreba pri 120 cd/m217 W

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit