Útok nie je spoločnosťou oficiálne potvrdený.

Známy gang REvil údajne opäť zaútočil. Za dešifrovanie počítačov Aceru požaduje výkupné v hodnote 50 miliónov dolárov, ktoré má byť vyplatené v kryptomene Monero. Spoluprácou viacerých bezpečnostných analytikov sa podarilo vystopovať portál prevádzkovaný gangom REvil, ktorý jasne informuje o výške výkupného. To je údajne najvyššie, aké kedy ransomvérový útočník požadoval. Iba nedávno bol Acer označený za piateho najväčšieho výrobcu počítačov na svete, čo predstavuje takmer šesť percent celkového globálneho predaja počítačov v minulom roku.

Pokiaľ sú správy vierohodné, tak ransomvér ovplyvnil iba sieť back-office Aceru a produkčné systémy zostali nedotknuté. Zástupcovia spoločnosti Acer pritom ransomvérový incident nepotvrdili. Skúmaním aktivít gangu REvil na Dark webe bola odhalená aj zmienka o spoločnosti Acer. V položke, v ktorej sa nachádzajú zatiaľ nevyplatené útoky, bola nájdená požiadavka na výkupné, ktorá obsahuje aj snímky obrazovky údajnej komunikácie medzi zástupcami spoločnosti Acer a aktérmi hrozby.

Skupina REvil v nich kritizovala zástupcu Aceru a označila ho ako „nekompetentného vyjednávača“ a žiada, aby do vyjednávania boli zapojení aj nadriadení. Skupina tiež hrozí zdvojnásobením výkupného, ​​ak jej požiadavky nebudú splnené do 28. marca 2021.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Podvody na internete: Útočníci Slovákom tvrdia, že si ich nahrali pri sledovaní pornografie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.