Acer Predator XB252Q bol predstavený na veľtrhu CES v januári tohto roka.

Ide o herný monitor pre náročných hráčov, čomu zodpovedá nielen názov Predator, ale najmä výbava monitora. Základom je 24,5-palcový TN panel s rozlíšením Full HD. Môžeme sa baviť o výhodách a nevýhodách jednotlivých typov displeja, ale faktom je, že TN panel dokáže ponúknuť najrýchlejšiu odozvu. Tá má hodnotu 1 ms. Nevýhodou sú horšie pozorovacie uhly, avšak to by vám počas štandardného používania nemalo prekážať. Očakáva sa totiž, že používateľ sedí priamo pred obrazovkou monitora.

Acer Predator XB252Q ponúka bohaté možnosti prispôsobenia obrazovky. Môžete si prispôsobiť výšku, natočenie aj náklon. V tomto smere teda máte k dispozícii všetky nástroje na to, aby bola obrazovka ideálne nastavená pre používanie. Dokonca ho použijete aj v režime na výšku, čo sa môže hodiť, ak by ste chceli spárovať viac obrazoviek dokopy.

Dizajn monitora je štýlový. Nie je prehnane herný a nečakajte ani svetelné efekty. Avšak rám okolo displeja je veľmi tenký a monitor teda vyzerá elegantne. Páčil sa nám viac ako model od ASUS-u.

Hlavným lákadlom tohto monitora je však obnovovacia frekvencia, ktorá dosahuje hodnotu až 240 Hz. My sme počas testovania pripojili herný počítač k monitoru pomocou DisplayPortu a v nastaveniach grafického ovládača sme si nastavili hodnotu 240 Hz. Monitor má takisto podporu technológie NVIDIA G-SYNC, ktorú si takisto môžete zapnúť alebo vypnúť v nastaveniach grafického ovládača. Technológiu odporúčame aktivovať, postará sa o to, aby bol obraz dokonale plynulý.

Princíp technológie NVIDIA G-SYNC spočíva v tom, že synchronizuje obnovovaciu frekvenciu s počtom fps, ktoré dokáže v konkrétnom momente vykresľovať grafická karta. Vďaka tomu sa eliminujú nedokonalosti v zobrazovaní hier, ako je sekanie alebo trhanie, ktoré nie je vždy spôsobené iba nedostatočným výkonom. Je praktické, že si môžete zobraziť počet fps, ktoré vykresľuje grafická karta a v nastaveniach monitora si môžete zapnúť aj zobrazovanie aktuálnej obnovovacej frekvencie. Vďaka tomu si overíte, že sa obe hodnoty synchronizujú.

NVIDIA G-SYNC technológiu odporúčame každému hráčovi pre optimálny zážitok. A je jedno, aký typ hráča ste a aké hry preferujete. 240 Hz frekvencia je však vlastnosť, ktorá bude pre určitú skupinu hráčov zbytočná. Ak preferujete príbehové hry, tento parameter nevyužijete. Prínos 240 Hz pocítia najmä hráči FPS titulov, a to najmä z radov profesionálnych hráčov, ktorí majú vytrénované reflexy a každá milisekunda im môže pomôcť v dosiahnutí lepších výkonov. Bežní hráči však pravdepodobne rozdiel medzi 60 Hz, 120 Hz a 240 Hz nepostrehnú. Česť výnimkám.

Acer Predator XB252Q má kvalitný displej, so zobrazením farieb sme boli spokojní. Subjektívne sa nám tento monitor, resp. kvalita panelu, páčil viac v porovnaní s 240 Hz monitorom od AOC, ktorý sme testovali dávnejšie. Dobré a rovnomerné je aj podsvietenie. Maximálny jas dosahuje vysoké hodnoty, až do 400 cd/m2. Výrobca udáva statický kontrast na úrovni 1000 : 1.

Monitor podporuje aj zobrazovanie 3D obsahu, okuliare však nie sú súčasťou základného balenia. V nastaveniach si okrem klasických možností zmeny jasu a kontrastu či teploty farieb môžete aktivovať aj režim tlmenia modrého svetla. Ten ponúka niekoľko úrovní. K dispozícii je aj adaptívny kontrast a funkcia Dark Boost. V oboch prípadoch je cieľom zosvetliť tmavé vizuály v hrách. Niektorým hráčom to môže pomôcť v kompetitívnych hrách. Ľahšie si všimnú nepriateľa, ktorý sa skrýva v tme.

Špecifickou vlastnosťou je aj NVIDIA ULMB. Ide o Ultra Low Motion Blur technológiu, vďaka ktorej pôsobia pohybujúce sa objekty ostrejšie. Na displeji si môžete zobraziť aj zameriavací kríž, ale jeho prínos sme nenašli. Opäť ide o funkciu najmä pre profesionálov v segmente FPS hier. Chválime dobrú portovú výbavu. Monitor má DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 vstup a hub so štvoricou USB 3.0 portov. Dva z nich sú pohodlne dostupné na boku monitora.

Cena: 590 EUR
Zapožičal: NVIDIA

Plusy

+ Elegantný dizajn
+ Tenký rám okolo displeja
+ 240 Hz frekvencia
+ NVIDIA G-SYNC a ďalšie pokročilé funkcie
+ USB hub

Mínusy

– Horšie pozorovacie uhly

Parametre a namerané hodnoty:

ModelAcer Predator XB252Q
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja24,5″, TN
Rozlíšenie a frekvencia1920 × 1080, 240 Hz, G-SYNC
Udávaná doba odozvy1 ms
Maximálny jas400 cd/m2
Nastaviteľnosť stojanaVýška, náklon, natočenie
PortyDisplayPort 1.2, HDMI 1.4, 4 × USB 3.0

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit