Počítač do obývačky vo forme skladačky prináša Acer. Je to unikátny, neopozeraný koncept, ktorým rozhodne zaujal nielen na výstave IFA 2015, ale aj na iných akciách. Vyskúšali sme si tento počítač v základnej forme, tak ako sa dá kúpiť.

Kompletný počítač s viacerými modulmi a jedným externým diskom

Kompletný počítač s viacerými modulmi a jedným externým diskom

Multimediálne centrum

Počítač je vhodný na bežné používanie, tomu odpovedá aj jeho technická výbava. Neznamená to, však, že nie je univerzálny. Práve doplňujúce modely sú jeho silnou stránkou. V základe sa dá kúpiť samotný počítač vo forme kvádra so štvorcovou podstavou s rozmermi 135 × 135 mm. V balení je klávesnica a drôtová myš. Potrebujete ešte HDMI alebo DisplayPort kábel na pripojenie monitora.

Vynikajúcou vecou je, že pripojenie k internetu môže byť cez Wi-Fi (A/B/G/N/ac) alebo cez ethernetový kábel. Pre úplnosť nechýba podpora Bluetooth. Na tele sú tri USB 3.0 konektory, no dva sme hneď použili na pripojenie klávesnice a myši. Zostal tak jeden konektor na inej bočnej strane. Tam sme pripojili externý pevný disk. Naša zostava neobsahovala modul vo forme 500 alebo 1000 GB disku, takže takto sme obsadili hneď všetky USB porty. Je tu aj čítačka pamäťových kariet a to sme ocenili. V praxi dáva naozaj zmysel a ľahko si tak skopírujete fotografie z fotoaparátu.

Z počítača dokážete vyťažiť ešte viac a môžete si dokúpiť ďalšie pevné disky. Dokonca niekoľko diskov a výrobca hovorí o vyskladanej kapacite až 8 TB. Na každom module, ako aj na hlavnom počítači, je totiž magnetický konektor. Stačí teda ďalšie doplnky na seba len položiť. Disky sú hot-swapové a dajú sa odoberať aj za chodu. Takýto disk sa dá použiť ako bežný externý disk, kdekoľvek potrebujete. Má totiž na tele aj klasické pripojenie cez USB kábel.

Ďalej si môžete dokúpiť vlastný audiomodul s reproduktormi a mikrofónom a tiež powerbanku s bezdrôtovým napájaním pre iné zariadenia. Nabíjať tak môžete smartfóny. A samotná powerbanka sa postará o napájanie počítača v prípade výpadku elektrického prúdu a na cestách využijete aj jej bezdrôtové nabíjanie. No a nebude chýbať ani grafická karta, ktorá sa bude pripájať k počítaču zo spodnej časti.

Takto vyzerá základný modul. Na hornú časť sa dá položiť plastový kryt v čiernej farbe

Takto vyzerá základný modul. Na hornú časť sa dá položiť plastový kryt v čiernej farbe

Výkon

Dostupné budú konfigurácie s CPU Intel Pentium a Celeron. My sme mali verziu s procesorom Celeron N3050 Dual-Core, 1,6 GHz. Kapacita RAM bola 2 GB a úložisko malo 32 GB. Operačný systém je už predinštalovaný a ide o Windows 10. Počítač je teda parametrami vhodný aj na pracovný stôl, keď chcete takýto typ desktopového riešenia. Prakticky si ho vieme predstaviť aj v obývačke ako multimediálne centrum, no aj vo forme kancelárskeho minipočítača.

Počas testovania nás rušil hlučnejší ventilátor. Vyskúšali sme aj 3Dmark 2011, no tento počítač je vhodný tak skôr na kartové hry. Celkový výkon 430 nie je vôbec na hranie hier. Rýchlosť disku sa pohybuje v priemere okolo 90 MB/s. Počas otvárania webových stránok prehliadač mierne tuhol a potreboval dve-tri sekundy na spracovanie stránok, kým zmizlo hlásenie, že karta neodpovedá.

Takisto sa systém neponáhľal ani so zobrazením Ponuky Štart. Bežne sme zaznamenali 2-sekundovú pauzu. Preto odporúčame siahnuť skôr po verzii s Pentiom a rozšíriť aj kapacitu RAM. To sa dá používateľsky odňatím krytu v spodnej časti hlavného modulu. Chválime elektrickú spotrebu, ktorá bola na maximálnej úrovni do 7 W. Dôležité bude, ako nastaví výrobca cenu rozširujúcich modulov.

Verdikt touchIT

Acer Revo Build je bez pochýb zaujímavý počítač. V základnej výbave a nami uvedenej cene je to základný kancelársky stroj na nenáročné používanie. Otázkou tiež bude cenová politika pre jednotlivé moduly. Tiež aj ich dostupnosť. Disk už je na trhu, ostatné moduly majú byť uvoľňované po vlnách.

Hodnotenie
+ zaujímavý koncept, užitočné rozšírenia modulmi, nízka spotreba
– slabšia hardvérová konfigurácia

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Acer

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.