Vo výdrži na jedno nabitie prekonal moje očakávania.

Ako uvidíte v tabuľke, notebook sa dostal takmer na 13 hodín výdrže. Išlo síce o syntetický benchmark, no jednoznačne ide o bezkonkurenčný čas. Pri takomto teste vydržia aj tie lepšie notebooky polovičný čas alebo jemne nad 7 hodín. Bez pochýb je to niečo, čo sa Aceru podarilo. Na cestovanie je Swift 5 výborný model. Mám k nemu ale jednu zásadnú výhradu.

Acer zatiaľ najlepšie vyladil svoj notebook na použitie s Windows 11. Je výkonný a zároveň skutočne energeticky efektívny. Väčšinu notebookov testovaných v našej redakcii s Intel Core 12. generácie nedostáva pochvalu za energetickú efektivitu. Najčastejšie kritizujem práve vyššiu spotrebu alebo príliš pomalé zariadenie v režime úspory. Tu je naozaj vidieť zmysel použitia najnovšieho intelovského čipu.

Zdroj: Samuel Hindy

Spokojní budete aj so zvukom. Stereo reproduktory v spodnej šikmej časti sú podobné ako pri iných notebookoch v tejto kategórii. To znamená, že hrajú lepšie ako na väčších notebookoch. Náhradou za externé reproduktory nie sú ale multimediálny zážitok pri filmoch pri nich zaručene dostanete.

Displej a uhol vyklopenia

Pozorovacie uhly sú v poriadku, je to IPS displej s 2K rozlíšením. Využijete jeho jemnosť a celkovo dostanete čistý a ostrý obraz. Bohužiaľ uhol vyklopenia je nedostačujúci. Tým, že ide o bezrámčekový displej aj v spodnej časti, začína príliš nízko. Notebook sa síce po otvorení veka nakloní k vám na jednoduchšie písanie, no displej pôsobí príliš kolmo. Núti to pozerať sa veľmi nadol a tým sa bude namáhať krčná chrbtica.

Zdroj: Samuel Hindy

Na pracovnom stole viete nájsť nejaký kompromis, no v kaviarni, vo vlaku alebo na kolenách budete pozerať veľmi dospodu. Škoda, už to vyzeralo, že sa výrobcovia naučili minimálny komfortný uhol otvorenia displeja.

Mnohým aj keď nejde o konvertibilný notebook nechýba možnosť otvoriť displej na úroveň 180°. Komu toto neprekáža, získa dokonalý notebook. Pred kúpou ale odporúčam pozrieť tento Swift v nejakom showroome a zistiť, či môj subjektívny problém bude aj váš alebo nie.

Porty a klávesnica

Zaujímať vás bude aj to, ako sa na notebooku pracuje. Vo farebnom vyhotovení, ktoré vidíte na obrázku je klávesnica tmavá. Má akési zlaté popisy a to mierne zhoršuje čitateľnosť popisov. Večer sa dá použiť podsvietenie klávesnice a na výber sú dva stupne.

Z praktického pohľadu som ocenil možnosť vypnutia mikrofónu cez kláves Fn + F4, takisto aj ovládacie prvky hlasitosti a jasu displeja na F klávesy, nie na šípky, ako je to občas pri tejto značke vidieť. S tým súvisí vlastná technológia Acer PurifiedVoice na zlepšenie kvality hlasu pri videokonferenciách a zlepšenie obrazu v tmavších scénach.

Klávesnica je inak tradičná a nie sú tu žiadne prvky, ktoré by boli rušivé alebo ste si na ňu museli zvykať. Tlačidlo na vypnutie je vpravo hore a má silnejší prítlak. Kto by si ho mýlil s klávesom Delete, dá sa v nastaveniach systému vypnúť jeho funkcia, ak ho náhodou stlačíte.

Čítačka odtlačkov je v tomto tlačidle a funguje veľmi rýchlo a presne. S prihlasovaním cez tento biometrický prvok som bol spokojný.

Za pozornosť stoja porty, pričom výbava je z môjho pohľadu adekvátna a na dnešné pomery nadštandardná. Máte tu okrem štvorice USB portov aj HDMI. Práve posledný menovaný nie je samozrejmou výbavou a výrobcovia si situáciu zvyknú uľahčiť.

Nabíjanie je cez niektorý z oboch USB-C portov. Tu oceňujem miniatúrny adaptér. Vyzerá ako od mobilu so super rýchlym nabíjaním. Notebook podporuje rýchle nabíjanie a za 30 minút ho nabijete na 4 hodiny výdrže.

Dva ventilátory

Budete ich počuť celkom často, to aj pri práci na batériu. Stíšiť tento notebook nebude vždy jednoduché, treba zvoliť úsporný režim v operačnom systéme. Nenáročná práca ale bude znamenať úplne tichý notebook. Práca s vyšším zaťažením na procesor alebo disk rozozvučí chladenie, čo ale znamená, že notebook bude dlhšiu dobu s ventilátormi na vyšších otáčkach.

Dôležité je ale chladenie a to, že sa nemusíte obávať notebook skutočne používať aj na náročné úlohy. Neprehrieva sa a to bude pre vás prioritné, tiež poteší chladnejšia klávesnica. Tu má Swift 5 navrch. Kým drvivá väčšina notebookov na trhu má teplú klávesnicu v kancelárskom režime, tu bude vlažná. Palec hore za dobré chladenie.

Verdikt

Acer Swift 5 z roku 2022 je veľmi pekne spracovaný notebook s hliníkovým telom. To, ako notebook vyzerá, vás zaujme na prvý pohľad a po tejto stránke nie je výrobcovi čo vytknúť.

Fanúšikom prvotriednych strojov má čo povedať. Výbava je najmodernejšia a tiež je tu dlhá výdrž na jedno nabitie. Je to jednoznačná odlišnosť od iných notebookov na trhu.

Cena: 1627 eur

Zapožičal: Acer

Páči sa nám

  • Dizajnové spracovanie a telo z hliníka
  • Rekordman vo výdrži na batériu
  • Vyladenie Intel 12. gen a Windows 11
  • Super rýchla čítačka odtlačkov

Nepáči sa nám

  • Malý uhol vyklopenia displeja bola pre mňa kritická nevýhoda

Technické parametre

Model notebooku / ParameterAcer Swift 5 SF514-56T
ProcesorIntel Core i7-1260P 3,4 ÷ 4,7 GHz, 18 MB cache (28 ÷ 64 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 16 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej14″ 16:10, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 2560 × 1600 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB-C + TB4 + PD + DP, 2 × USB 3.2 Gen1, HDMI 2.1, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Home
Rozmery [mm]312 × 223 × 15
Hmotnosť [kg]1,2
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1627
Model / TestyAcer Swift 5 SF514-56T
PCMark 10 – Kancelársky výkon5435
3DMark 11 – Herný výkon7241
VR Mark – Orange Room2487
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]2170
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]12:52
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]527,84
Faktor mobility10,72

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.