Kúpiť si nový televízor alebo radšej zvoliť kvalitný multimediálny projektor?

To je voľba, ktorú riešia viacerí používatelia. Obe rozhodnutia prinášajú so sebou výhody aj nevýhody. Kvalitný projektor je obvykle drahší ako dobre vybavený televízor, avšak aj v tomto segmente nájdete zariadenia s atraktívnym pomerom cena/výkon.

Acer V7500 kúpite na Slovensku za cenu v rozmedzí 760 až 799 eur. Projektor má rozmery 278 × 220 × 100 mm, váži iba 3 kg. Súčasťou balenia je užitočná taška na prenášanie, takže projektor si v prípade potreby zbalíte a zoberiete so sebou na dovolenku či chatu. Biela plastová konštrukcia vzbudzuje pozornosť, výrazný je najmä veľký objektív, ktorý je umiestnený v strede. Čo sa konštrukcie týka, oceňujeme, že panel s konektormi je skrytý v pravej časti. Výrobca myslel aj na manažment káblov, tie je možné skryť do otvárateľného krytu. Káble vám teda nebudú zavadzať, budú pekne schované v samotnom šasi. K dispozícii je dostatočný priestor pre napájací kábel aj audio/video káble. Konektivita je bohatá, projektor je vybavený dvojicou HDMI vstupov (jeden podporuje technológiu MHL), VGA portom a kompozitným vstupom. Vo výbave nájdete aj plnohodnotný USB 2.0 port, pomocou ktorého môžete nabíjať mobilné zariadenia a mini USB konektor. V prípade záujmu si môžete dokúpiť bezdrôtový adaptér. Ten pripojíte k projektoru pomocou HDMI redukcie.

Detailný obraz

V7500 dokáže vytvoriť projekciu obrazu s rozlíšením 1920 × 1080 a uhlopriečkou až 300 palcov. Túto vlastnosť oceníte, ak máte k dispozícii skutočne veľké plátno alebo veľkú bielu stenu. My sme v redakcii premietali obraz z jedného konca kancelárie na druhý a obraz sa nám na vzdialenejšiu stenu nezmestil. Je to jedna z nevýhod úzkych kancelárií. Bez ohľadu na veľkosť obrazu, Acer V7500 príjemne prekvapil jeho kvalitou. Farby boli jasné a žiarivé, obraz ostrý aj v akčných scénach a pri sledovaní videa či hraní hier vynikli aj drobné detaily, čo v tejto cenovej rovine nie je vždy štandardom. Kvalitný obraz a dôraz na detaily sú hlavnou výhodou projektora a dôvodom, prečo ho môžeme odporučiť.

projektor_1_web2016_3_nowat

Projektor má svietivosť 2500 ANSI lumenov. Jas si môžete nastaviť manuálne, prípadne si aktivujete jeden z režimov technológie LumiSense+. K dispozícii je automatický jas alebo dynamická čierna. Prvý menovaný režim prispôsobuje jas aktuálnym svetelným podmienkam, dynamická čierna zvýrazňuje kontrastné scény. Tento režim môže v niektorých momentoch trochu skresliť obraz, v prípade potreby si ho vypnete. Nám vyhovoval. Výrobcu chválime, v tejto cenovej rovine nejde o štandardnú výbavu. Udávaný kontrast je 20 000 : 1.

Acer V7500 využíva technológiu DLP, vo výbave má jeden čip. Výsledkom je už spomenutý kvalitný obraz. Nevýhodou tejto technológie je vo všeobecnosti tzv. dúhový efekt, čo sa v niektorých jasných scénach prejavuje slabo viditeľnými pruhmi červenej, zelenej a modrej farby. Acer sa tento efekt snaží minimalizovať technológiou ColorPurity „s farebným kolieskom RGBRGB a riadením lampy pomocou rôznych tvarov vĺn“. Dôležité je, že to v praxi funguje. Počas používania projektora sme dúhový efekt nepostrehli.

Zvládne aj 3D

Projektor môžete použiť aj na sledovanie 3D obsahu. V takom prípade je potrebné, aby ste mali k dispozícii 3D obsah a kompatibilné okuliare. V7500 podporuje viacero nastavení zobrazenia trojrozmerného obrazu. Podporuje aj technológiu NVIDIA 3DTV Play. Môžete teda hrať 3D hry alebo sledovať trojrozmerné fotografie, Blu-ray disky a YouTube videá. Kvalitu 3D efektu sme netestovali, k dispozícii sme nemali okuliare.

Výrobca udáva životnosť lampy 3000 hodín premietania. Dotyková teplota šasi projektora dosahovala počas používania hodnoty na úrovni 50 až 60 °C naľavo od objektívu. V7500 vám trochu zohreje miestnosť, v praxi však viac môže vadiť jeho hlučnosť. Za určitých okolností ide o rušivý element. Vo výbave je aj reproduktor s výkonom 10 W. Využijete ho počas mobilného používania projektora, doma odporúčame zaobstarať kvalitnejšie reproduktory. Diaľkový ovládač je trochu malý, pôsobí lacným dojmom a chvíľu si budete zvykať na malé ovládacie prvky. Svoj účel plní.

Verdikt

Acer V7500 je výborný projektor do domácnosti. Oceňujeme pomer cena/výkon a kvalitu obrazu. Výhodou je aj obrovská uhlopriečka, ktorú dokáže projektor vytvoriť. Pokročilé technológie ako dynamická čierna nie sú v tejto cenovej roviny samozrejmosťou. Počas testovania sa nám páčilo podanie farieb. Farby boli verné a jasné, pri sledovaní videa vynikli detaily. Pripomienku máme k hlučnosti projektora. Môže to rušiť pri sledovaní filmu, hlavne ak máte nastavenú nižšiu hlasitosť.

Cena: 799 EUR
Zapožičal: Acer

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit