Kedysi nevyhnutná technológia bude umierať ešte tri roky.

Adobe prezradilo, že svoju technológiu Flash bude podporovať do roku 2020. Podpora bude zahŕňať bezpečnostné aktualizácie a zabezpečenie kompatibility s novými verziami prehliadačov spoločností Apple, Mozilla, Microsoft či Google. Nové funkcie však nečakajte a po roku 2020 už nepočítajte ani s existenciou samotného Flashu. Adobe prestane Flash aktualizovať a už ho nebude ani ďalej distribuovať.

Koniec podpory Flashu zo strany výrobcu nie je prekvapením. Technológia je dnes zastaraná a má modernejších nástupcov, napr. štandard HTML5, ktorý umožňuje aplikovať podobné funkcie avšak bez nutnosti používať doplnok tretej strany. Flash bol taktiež často kritizovaný ako zraniteľné miesto, ktoré využívali hackeri pre svoje útoky a aj kvôli týmto nedostatkom nebol nikdy podporovaný v systéme iOS. Spočiatku to bolo nepredstaviteľné rozhodnutie, Apple však opäť potvrdil svoje výborné odhady budúcnosti.

Dnes Flash funguje v stave klinickej smrti. Internetové prehliadače tento doplnok ešte podporujú, avšak používateľ si musí sám manuálne vyžiadať spustenie obsahu, ktorý funguje cez Flash na webovej stránke. Štandardne je takýto obsah automaticky blokovaný.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Flash umiera, bude ho blokovať aj Google Chrome

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit