Ide o určitú formu krátkodobej pôžičky.

Ahoj je názov spoločnosti, ktorá v slovenských e-shopoch rozbieha nový spôsob platenia. Ten funguje na jednoduchom princípe – tovar si kúpite teraz a zaplatíte zaň neskôr. Takýmto spôsobom je možné platiť bez extra poplatkov, pokiaľ za tovar zaplatíte do 30 dní.

Spoločnosť Ahoj je súčasťou skupiny 365.bank a disponuje licenciou NBS. Pri návrhu novej platobnej metódy sa inšpirovala v zahraničí, kde je odložená platba bežne používaná a môže pomôcť zvýšiť obchodom konverziu predaja.

Ahoj tvrdí, že výhodou tejto metódy je vyššia bezpečnosť nákupu bez potreby zadávať údaje z karty, minimalizovanie rizika spojeného s nedoručením tovaru a možnosť vyskúšať si ho ešte pred zaplatením.

Nakupovanie cez Ahoj

Ahoj sa zobrazí ako platobná metóda v e-shopoch, ktoré túto metódu podporujú. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Bez záznamu v úverovom registri

Faktom je, že z určitého hľadiska je platenie štýlom „kúpte teraz, plaťte neskôr„, určitou formou krátkodobej pôžičky. Pokiaľ však za tovar zaplatíte do 30 dní, neplatíte žiadne extra poplatky a zaplatíte iba za tovar, resp. jeho doručenie. Ide teda o pôžičku s nulovým úrokom, bez navýšenia, bez poplatkov pre vás ako zákazníka a bez záznamu v úverovom registri.

V prípade, že by ste za tovar nezaplatili do 30 dní, uplatňuje sa úrok z omeškania vo výške 5 % p. a. od dňa omeškania do dňa splnenia záväzkov a taktiež zmluvná pokuta vo výške 0,01369 % denne z dlžného zostatku pôžičky. Pokiaľ za tovar zaplatíte do 30 dní, neplatíte žiadne poplatky navyše.

Samotný proces platby trvá menej ako 1 minútu, platba cez Ahoj sa zobrazí v zozname platobných metód, ako je platba kartou, pokiaľ túto metódu e-shop podporuje. Ahoj umožňuje odložiť novým používateľom nákup v hodnote do 150 eur a existujúcim používateľom služby Ahoj až do výšky 300 eur.

Po doručení tovaru dostanete QR kód, ktorý oskenujete a do 30 dní zaplatíte. Na rozdiel od tradičných splátok stačí v prípade platby cez Ahoj zadať číslo občianskeho preukazu, rodné číslo, adresu, telefónne číslo a emailovú adresu.

Nakupovanie cez Ahoj

Ako funguje nakupovanie cez Ahoj. Zdroj: ahoj.shopping

Na jeseň pribudne možnosť rozdeliť platbu

Ahoj plánuje na jeseň priniesť odloženú platbu, ktorú bude možné rozložiť na tri splátky. Tie zaplatíte v mesačných intervaloch. Ak si budete chcieť kúpiť tenisky za 90 eur, zaplatíte ich v troch mesačných splátkach vo výške 30 eur. Aj rozdelená platba bude bez poplatku.

Platobná metóda „kúpte teraz, plaťte neskôr“ je aktuálne dostupná v pilotnej prevádzke vo vybraných e-shopoch na ich stránkach gangstagroup.sk, eshopist.sk, therese.sk a profinar.sk. V rámci uvedenia služby na slovenský trh môžu všetky internetové obchody využiť skúšobné obdobie, aby vyskúšali, ako táto platobná metóda funguje. Pre e-shopy je cenník za službu nasledovný:

Cenník Ahoj

Cenník služby Ahoj pre e-shopy. Zdroj: ahoj.shopping

Zdroj: Ahoj

Prečítajte si aj:

365.bank sa zmení: Stane sa plnohodnotnou bankou aj s pobočkami

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit