Zdá sa, že niektoré funkcie si ponechá séria Galaxy S24.

Predstavenie série Galaxy S24 sa nieslo v duchu umelej inteligencii, ktorá je v telefónoch spoločnosti Samsung na veľmi vysokej úrovni. To znamená, že modely Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S24 Ultra sú ňou doslova preplnené. Vieme však, že prvky umele inteligencie z Galaxy S24 sa dostanú aj do starších smartfónov série Galaxy S a Galaxy Z.

Je potrebné mať na pamäti, že aj séria Galaxy S24 má okrem systému Android 14 nainštalované aj používateľské rozhranie One UI 6.1, čo znamená, že ide o prvé telefóny, ktoré túto kombináciu systému a používateľského rozhrania využívajú. Tento stav sa bude časom samozrejme meniť, pretože aj staršie telefóny čoskoro získajú aktualizáciu na rozhranie One UI 6.1.

Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra

Koncom januára bol zverejnený zoznam prvých smartfónov, ktoré prvky AI zo série Galaxy S24 určite získajú. Jednou z nových funkcií, ktoré majú namierené do starších Galaxy telefónov, je funkcia Circle to Search. Už ako samotný názov napovedá, tak pri tejto funkcii poháňanej umelou inteligenciou stačí okolo objektu na displeji nakresliť kruh, po čom sa spustí vyhľadávania na základe označeného obsahu. Pokým túto funkciu už čoskoro obdrží veľa Galaxy telefónov, tak ostatné Android zariadenia na ňu budú musieť počkať až do októbra tohto roka. Dovtedy bude exkluzívne dostupná iba pre telefóny Google Pixel a Samsung Galaxy.

Okrem tejto funkcie však do telefónov Samsung Galaxy mieria aj ďalšie AI funkcie:

  • Živý preklad poskytne preklad v reálnom čase počas telefonických hovorov, prelomenie jazykových bariér a uľahčenie komunikácie.
  • Note Assist poskytne automatické súhrny a formátovanie, ktoré v poznámkach zaistia poriadok. 
  • Photo Assist umožní upravovanie fotografií priamo v aplikácii Galéria pomocou AI nástrojov na úpravu perspektívy a “rozšírenie” obrazu, aby zodpovedal existujúcej scéne. 

Dobrou správou pre používateľov Galaxy telefónov je, že nové AI funkcie nie sú obmedzené iba pre sériu Galaxy S23. Samsung už skôr potvrdil, že tie budú dostupné aj pre ďalšie vybrané modely v prvej polovici roka 2024:

  • Galaxy S23 
  • Galaxy S23+
  • Galaxy S23 Ultra 
  • Galaxy S23 FE
  • Galaxy Z Fold5 
  • Galaxy Z Flip5 
  • séria Galaxy Tab S9

Aj keď je isté, že vybrané AI funkcie z Galaxy S24 sa dostanú aj do starších Galaxy zariadení, tak zároveň nie je jasné, či sa do starších Galaxy telefónov dostanú aj také funkcie ako napríklad generatívne tapety, tlmočník, chatovací asistent a asistent prepisu. 

Samsung v súvislosti s AI informoval, že využitie umelej inteligencie bude do roku 2025 bezplatné.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.