Softvérová podpora smartfónov zo série Samsung Galaxy S24 by sa mohla dotiahnuť na Google Pixel.

Modelový rad Samsung Galaxy S24 je už tesne pred predstavením. Oficiálne odhalenie nových modelov prebehne už 17. januára na udalosti Galaxy Unpacked, kde sa okrem iného ukáže trojica vlajkových lodí z dielne juhokórejského giganta. Aj takto tesne pred predstavením je však stále o čom informovať, keďže únikov stále nie je dostatok. Doteraz unikli informácie o cenách, čipsetoch a ďalších súčastiach smartfónov, no zaujímavá bude aj softvérová podpora.

Samsung by mal v prípade ďalšej generácie vlajkových lodí predĺžiť softvérovú podporu, aby používatelia mohli tieto telefóny využívať ešte o niečo dlhšie. Inšpiruje sa pritom u konkurenčného Googlu, ktorý taktiež v sérii Pixel 8 softvérovú podporu predĺžil na 7 rokov veľkých aktualizácií Androidu aj bezpečnostných aktualizácií.

Až 7 rokov aktualizácií pre sériu Galaxy S24

Aktualizácie smartfónu určujú aj prípadnú dobu, počas ktorej sa telefóny budú aktívne na trhu využívať. Táto doba sa neustále predlžuje aj vďaka tomu, že výrobcovia prinášajú do smartfónov čoraz viac aktualizácií. Toto je prípad aj modelového radu Samsung Galaxy S24, ktorý budete môcť pravdepodobne využívať oveľa dlhšie ako iné telefóny. Dôvodom je práve fakt, že Samsung údajne plánuje predĺžiť softvérovú podporu týchto telefónov na 7 rokov.

Samsung Galaxy S24 UltraZdroj: X.com (@mysterylupin)
Samsung Galaxy S24 Ultra

Zatiaľ nie je známe, či sa siedmych rokov budú týkať len bezpečnostné záplaty systému alebo Samsung skutočne ponúkne používateľom až 7 aktualizácií Androidu. Zdá sa však, že Samsung zvolí rovnakú cestu ako Google v prípade série Google Pixel 8. V tomto prípade by modelový rad Galaxy S24 získal až 7 aktualizácií Androidu a nakoľko bude predstavený s Androidom 14, posledná veľká aktualizácia by bola na možný Android 21.

Budú telefóny využiteľné aj po 7 rokoch?

Sedem rokov na jeden smartfón je už skutočne dosť. Pri priemernom telefóne sa totiž po dvoch rokoch používania bežne vymieňa batéria a nehovoríme ani o opotrebení ďalších komponentov. Pri takomto dlhom používaní telefónu je skutočne možné, že si poškodíte displej či inú súčasť konštrukcie. Trpieť však môžu aj konektory ako napríklad konektor nabíjania a opotrebovať sa bežným používaním môžu aj bočné tlačidlá.

Séria Samsung Galaxy S24 má byť prémiovou sériou smartfónov s predpokladom, že ju používatelia budú používať dlhšie. Navyše je pravdepodobné, že výbava týchto modelov bude aktuálna minimálne aj u nižších tried smartfónov aj o niekoľko rokov. Či však budú používatelia skutočne využívať modely z tejto série aj po dobu siedmych rokov však stále zostáva diskutabilné.

Zdroj: sammobile.com, androidheadlines.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.