Smart Home Kit od spoločnosti AirLive sa výraznejšie neodlišuje od konkurenčných riešení, ktoré sme mali možnosť vyskúšať.

Nami testované balenie obsahovalo základňovú jednotku, dverový senzor, senzor pohybu a inteligentnú zásuvku. Na testovanie sme dostali aj kameru AirLive SmartCube 300W, ktorá sa predáva samostatne, ale je možné ju integrovať do inteligentnej domácnosti. Podobnú výbavu si môžete vyskladať aj od Telekomu alebo ZSE – v druhom prípade s výnimkou kamery.

Základný balík AirLive Smart Home so základňou a senzormi

Smart Home od AirLive ponúka štandardnú funkcionalitu, ktorá zabezpečuje dohľad nad domovom aj keď ste mimo a základné možnosti diaľkového ovládania. Môžete na diaľku vypnúť alebo zapnúť zásuvku a tiež skontrolovať kameru. Za aktuálny nedostatok riešenia považujeme spracovanie mobilnej aplikácie, ktoré by bolo postačujúce pre potreby interného testovania funkcionality hardvéru, ale nie na používanie v rámci širokej verejnosti.

Riešenie sme testovali pár dní pred jeho uvedením do predaja, avšak aj v dobe písania tohto článku, keď už bol AirLive IoT Smart Home Kit v predaji cca 2 týždne, vyzerala aplikácia stále rovnako. Aplikáciu aktuálne kritizujeme za príliš strohý dizajn a niektoré nefungujúce funkcie, ako je rozdelenie senzorov do izieb či nastavenie makier/rozvrhu. Resp. ak fungujú, nevedeli sme sa dopracovať k ich nastaveniu.

Ak aplikácii odpustíme jednoduchý dizajn, úvodná obrazovka s informáciami obsahuje všetko potrebné – prístup k obrazu z kamery, informácie o teplote a osvetlení v izbe, údaj o spotrebe z inteligentnej zásuvky a stav dverového a pohybového senzora. K dispozícii je aj história stavov pre jednotlivé senzory a komponenty, čo chválime.

Spracovanie mobilnej aplikácie však musí výrobca vylepšiť, a to už od úvodných krokov, ako je nastavenie systému, ktoré nám trvalo kvôli drobným problémom dlhšie v porovnaní s konkurenciou.

Samotný hardvér je však v poriadku. Využíva technológiu Z-Wave Plus s pokrytím až do 40 metrov. Inteligentná zásuvka toto pokrytie predlžuje, funguje ako zosilňovač signálu. Základňa obsahuje zabudovanú sirénu so 6 zvukmi a senzory fungovali počas testovania korektne.

Aplikácia umožňuje nastaviť režim zabezpečenia, kedy vás systém upozorní, ak by sa počas vašej neprítomnosti aktivoval niektorý zo senzorov. Komunikácia prebieha cez internet, základňovú stanicu je v rámci úvodného nastavenia potrebné pripojiť k routeru káblom.

Za hlavný nedostatok riešenia od AirLive považujeme aktuálne spracovanie aplikácie

Kamera AirLive SmartCube 300W vyniká funkciami, ktoré sa hodia napr. do obchodných domov, ako je počítanie ľudí, ktorí okolo kamery prešli. V rámci vašej inteligentnej domácnosti ich nevyužijete.

Kamera ponúka rozlíšenie až 3 Mpx, dostatočne kvalitný obraz a zabudovaný pohybový senzor, senzory vlhkosti a teploty, reproduktor a mikrofón. Nechýba možnosť prepnutia sa do nočného režimu.

Cena: 190,80 EUR (Smart Home balík) + 109 EUR (kamera)
Zapožičal: AirLive

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit