Ide o špeciálnu kombináciu snímačov, ktoré dokážu s vysokou presnosťou rozpoznať ľudskú pokožku a na základne toho určiť, či sú slúchadlá skutočne vložené v ušiach alebo nie.

Banalita? Ani nie, nakoľko to môže značným spôsobom šetriť baterku a občas aj nervy používateľa. Bezdrôtové slúchadlá AirPods majú od prvej generácie funkciu automatického pozastavenia prehrávaného obsahu – ak si niektoré zo slúchadiel vyberiete z ucha. Toto je skvelá a užitočná funkcia, no občas sa mohlo stať, keď ste slúchadlá odložili na nevhodné miesto, mimo puzdra, že sa prehrávanie opätovne spustilo bez vášho vedomia.

AirPods 3. generationZdroj: Apple
AirPods 3. generation

Apple sa snaží pracovať na každom detaile a nevynechal ani tento. Najnovšia, teda 3. generácia základných bezdrôtových slúchadiel AirPods ponúka okrem nového dizajnu, lepšej výdrže, odolnosti voči vode, dynamického snímania polohy hlavy a adaptívneho ekvalizéra aj úplne nový snímač kontaktu s pokožkou. Tento snímač bol použitý prvýkrát, pričom ho neponúkajú ani drahšie a vybavenejšie AirPods Pro.

Ide o integráciu technológie PPG (Photoplethysmogram) s vylepšeným mechanizmom detekcie ľudskej kože, ktorý funguje na princípe špičkových senzorov so štvoricou krátkovlnných infračervených diód (SWIE LED), ktoré disponujú odlišnými vlnovými dĺžkami. Týmto senzorom sekundujú ďalšie dve InGaAs fotodiódy. Vo výsledku dokáže kombinácia týchto senzorov precízne zisťovať obsah vody v koži nositeľa, vďaka čomu má softvér okamžitú informáciu o tom, či sú slúchadlá reálne vložené v uchu alebo položené niekde mimo. V jednoduchosti veľmi presne odlišujú ľudskú pokožku od iných povrchov, čo žiadny iný model AirPods nevie.

AirPods 3. generationZdroj: Apple
AirPods 3. generation

Ak to prevedieme do základnej praxe, tak to znamená, že by sa vám už nikdy nemalo stať, že sa po vybratí z ucha náhodne spustí prehrávanie. S obrovskou pravdepodobnosťou bude táto nová zostava senzorov implementovaná aj do nových AirPods Pro.

Zdroj: Trendforce.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE