Slovenskí dovolenkári v súčasnosti menia svoj prístup k letným destináciám. Vyhľadávajú súkromie a bezpečnosť uzavretej bubliny. Slovensko-český vyhľadávač, ktorý ponúka prenájom jácht, hlási nárast tržieb až o 200 %.

Početné obmedzenia, nariadená karanténa po príchode do krajiny, nevyhnutnosť negatívneho testu na koronavírus či problémy pri návrate do domoviny. To všetko odrádza ľudí od vycestovania do tradičných dovolenkových letovísk. Mnohí si však rok bez dovolenky pri mori nevedia predstaviť a tak rastie záujem o alternatívne spôsoby. Vzhľadom na pandémiu dávajú prednosť pobytu v menšej skupine blízkych priateľov či rodiny.

Hoci záujem o tradičné zájazdy a pobyty v hoteloch klesol počas pandémie na minimum, nárast zaznamenal doteraz menej obvyklý prenájom jácht. Potvrdzujú to údaje zo špecializovaného  vyhľadávača Boataround.com, ktorý prenajíma jachty po celom svete. Medziročný nárast tržieb za január 2021 je medziročne až o 200 %.

Napriek pandémii sa tento očakáva o niečo dlhšia dovolenková sezóna najmä v Chorvátsku. Tá bude končiť až na neskôr na jeseň. Počas zimy 2021 nastane postupný návrat turistov aj do vzdialenejších destinácií. V júni 2021 bude už väčšina lodí rezervovaná a zákazníci siahnu po last minute zľavách predovšetkým na staršie lode, prípadne lode, ktoré sú v menej preferovaných lokalitách. Možnosti prenájmu lodí však existujú aj v tuzemských podmienkach. Dovolenkári si môžu vyskúšať plachtenie na Liptovskej Mare, alebo objaviť krásu slepých ramien Dunaja a zájsť si na pohár dobrého vína do Hainburgu.

Rastie počet jachtárskych nováčikov

Treba myslieť aj na to, že loď či jachtu nie je možné riadiť bez kapitánskeho preukazu. Dovolenkári, ktorí sa na plavbu vyberajú po prvý raz, si preto najčastejšie rezervujú jachtu aj s kapitánom. V predchádzajúcich rokoch bol podiel nováčikov na Boataround.com len pod 1 %, tento rok stúpol ich počet takmer na 10 %. Klienti sa po prvej skúsenosti s plavbou na jachte sa k takémuto typu dovolenky radi vracajú. Záujem sa preto zvýšil aj o kapitánske skúšky. Ak ich žiadateľ úspešne zvládne, môže si jachtu prenajať aj sám.

Na detaily jachtárenia so zameraním na online sme sa spýtali jedného zo zakladateľov a výkonného riaditeľa Boataround.com Pavla Pribiša (PB).

TOUCHIT: Ako si dnes vyberajú Slováci dovolenku formou jachtenia?

PB: Jachting je jednou z posledných odvetví turizmu, ktoré dlho odolávalo online technológiám. Dnes je viac ako 93 % leteckých spojení a asi 80 % ubytovaní dostupných online. Z asi 25 milióna rekreačných lodí, ktoré sú vo svete zaregistrované, bolo donedávna online menej než 1 % z nich. Viete si dnes predstaviť, že by ste pri rezervácii letenky volali aerolinkám a zisťovali, či je v lietadle ešte voľné miesto a koľko prípadne stojí? Boataround priniesol do odvetvia veľmi silný focus na online. Všetky informácie o lodiach delíme do malých “dáta“ balíčkov, prepočítavame a ukladáme pre používateľov tak, aby boli kedykoľvek dostupné. Jachting je takto viac transparentný, ľudia dopredu vedia presne čo a koľko stojí a loď si môžu prezrieť reálne online. Slovákom to vyhovuje, tu sú už ľudia zvyknutí nakupovať cez internet. Rezervácia cez mobil alebo web je absolútne bežná a väčšina bookingov zo Slovenska dnes ide cez náš vyhľadávač.

TOUCHIT: Kam chodia Slováci jachtariť?

PB: Určite najvyhľadávanejšie je “slovenské more” Chorvátsko. Je to dané z časti historicky, ale aj dobrou dostupnosťou zo Slovenska a členitosťou pobrežia, ktoré je ideálne na jachting. Predovšetkým oblasť okolo Splitu, ktorá je vhodná na plavbu smerom k ostrovom Hvar, Brač alebo Vis. Čoraz viac Slovákov, ale začína navštevovať aj sever Chorvátska a ostrovy v zálive Kvarner. Je tam menej turistov a fúka tam severný vietor z pohoria Velebit. Z príchodom Ryanair do Bratislavy a Viedne rastie záujem aj po destináciách v Grécku, Taliansku a Španielsku. Cez zimu potom Slováci vyrážajú za teplom do Karibiku alebo juhovýchodnej Ázie. Veľmi sa tešíme, keď vidíme slovenské posádky smerovať za polárny kruh, alebo vplávať do zálivu v San Franciscu. Svet určite nekončí v Chorvátsku.

TOUCHIT: Ako začať s jachtárením „nasucho“. Dnes je populárne všetko robiť online, je taká forma?

PB: Dá sa to, samozrejme, ale bolo by to škoda. Človek je “nasucho” väčšinu roka, chodí do práce a má svoje povinnosti. Na jachte vás obklopí prostredie, ktoré je úplne iné. Sledujete vietor, trávite čas s rodinou alebo priateľmi a pokiaľ chcete, vypnete motor a idete na plachty. Takýto refresh nedáte z obývačky, musíte ísť von a “namočiť” si pri tom nohy 🙂 Pokiaľ človek nie je rovno kapitán, úplne najjednoduchšie je sa pridať k známym a vyskúšať si to. Samotný jachtársky kurz nie je vôbec komplikovaný a omnoho jednoduchší a kratší než napr. autoškola. Doba, kedy sa pri jachtingu vyučovala interferencia elektrónov v priestore už, zdá sa, skončila 🙂

TOUCHIT: Ako je dnes technologicky vybavená moderná jachta? Ako je to napr. s navigáciou či komunikáciou priamo na vode.

PB: Krátko po začiatku nového milénia začali ceny navigačných zariadení klesať. Jachty začali byť vybavené GPS navigáciou a autopilotom a ľudia sa zrazu prestali strácať na mori. Dnes si naplánujete trasu online, pošlete ju GPSke a zapnete autopilot. Neustále máte informácie o hĺbke, sile a smere vetra. Sledujete vývoj počasia, informácie z motora a plán plavby. Ďalší posun v popularite jachtingu bolo používanie bow thrustera (jet thrustera) na lodiach. Problém pri riadení lode je to, že vy vlastne nikdy úplne nestojíte na mieste. Aj keď vypnete motor, stále je tu vietor a morský prúd. Motor a vrtuľa je umiestnená vzadu a loď, ktorá má, povedzme 15 ton, potrebuje čas, aby vôbec zareagovala. Predstavte si ako auto, keď potrebuje odbočiť doprava, musí zatočiť 15 metrov pred križovatkou, než sa vôbec niečo stane. Bow thruster má prídavný motor a vy cez joystick riadite otáčanie niekoľkotonovej lodi prakticky okamžite. Ďalšiu zmenu priniesol koniec drahého roamingu. Dnes ste na lodi prakticky stále online a máte cez mobil prístup k množstvu dát o počasí, trase a marínach. Objednáte si miesto v prístave ešte pred tým, než do neho vôbec vojdete. Alebo si prístav najskôr pozriete online a naplánujete si váš pristávací manéver dopredu.

Za TOUCHIT sa rozprával Ondrej Macko

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.