Dnes sme boli na tlačovej konferencii v budove Slovenskej sporiteľne. Tlačovku však nemala táto banka, ale líder v oblasti energetiky a komplexnej správy nehnuteľností, spoločnosť ENGIE Services.

Engie-6

Pôvodný názov tejto spoločnosti je Cofely a zmena, ktorá nadväzuje na minuloročný celosvetový rebranding materského koncernu ENGIE so sídlom vo Francúzsku.

„Svet energetiky prechádza prevratnými zmenami, na ktoré musíme reagovať. ENGIE sa však nechce na zmeny iba reagovať, chce byť lídrom transformácie v energetike,“ hovorí Peter Strýček, riaditeľ ENGIE Services pre Českú a Slovenskú republiku.

Engie-2

Napriek svojej veľkosti chce byť ENGIE modernou a flexibilnou spoločnosťou, ktorá dokáže naozaj rýchlo reagovať na zmeny na trhu. Aj preto sa zameriava na digitalizáciu v energetike, na projekty v oblasti Smart cities a podporuje inovácie a start-upové projekty aj svojich zamestnancov.

Ambície pre Slovensko

ENGIE Services sa snaží flexibilne reagovať na rýchlo sa meniace trendy v energetike, správe budov a v technológiách. Už sa nezameriava iba na poskytovanie služieb v oblasti dodávok tepla a správy budov, ale ponúka nové riešenia v priemysle, verejnom osvetlení a digitalizácii v energetike, EPC (Energy Performance Contracting) projekty a Smart cities.

Engie-4

Vďaka svojmu širokému portfóliu služieb a synergiám medzi jednotlivými oblasťami pôsobenia prináša svojim zákazníkom jedinečné a konkurencieschopné riešenia. Ako sme sa dozvedeli, niekedy v polovici roka bude odtajnený pripravovaný projekt výstavy inteligentného mesta aj na Slovensku, ktoré by malo byť jedinečné v rámci Európy. Na to sa naozaj tešíme, bude za ním stáť konzorcium rôznych firiem. Budeme tu vidieť svietenie LED svetlami v podobe pouličného osvetlenia, ďalej komplexný dohľadovací systém, rekuperáciu energie, možnosť objednávania lístkov na miestne podujatia cez internet a elektronickú správu obce. Tak sa necháme prekvapiť, kde to bude a ako to bude vlastne vyzerať.

Engie-8

Zameriava sa na energetickú efektívnosť a snaží sa zvyšovať využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Do svojho portfólia postupne pridáva ďalšie zrekonštruované a novovybudované kotolne na spaľovanie drevnej štiepky. Tento rok plánuje rekonštrukciu kotolne Sever v Pezinku so zámerom vybudovania nového zdroja na spaľovanie biomasy.

Engie-7

„Celé odvetvie energetiky a nakoniec aj služieb, prechádza v posledných mesiacoch prevratnými zmenami. Zmena identity materského koncernu jasne deklaruje našu pripravenosť na tieto zmeny nielen reagovať“ hovorí generálny riaditeľ ENGIE Services Roman Doupovec.

Engie-10

Rovnako, ako je tomu u materskom koncerne, aj na Slovensku už onedlho dôjde k zmene štruktúry organizácie, pričom hlavným dôvodom je posilnenie kompetencií lokálnych tímov a priblíženie sa k zákazníkom v jednotlivých regiónoch.

Budova SLSP

slovenska_sporitelna_budova

Po tlačovej konferencii sme mali možnosť prezrieť si špeciálne priestory Slovenskej sporiteľne. Boli sme aj v podzemí, kde je obrovské centrum na distribúciu energií. Žiaľ, tu sa fotiť nemohlo, ostáva vám len veriť, že niečo takéto je na Slovensku málo vídaná „továreň“ na efektívnu distribúciu energie.

Engie-5

Boli sme však na streche tejto budovy, pričom táto strecha je nafukovacia. Mení svoj objem aj tvar podľa tohto, ako svieti slnko, na jej pohyb sú naviazané aj rolety na oknách zamestnancov.

Engie-12

Tých tu môže naraz pracovať až 1800 a v strede celej budovy sa nachádza úžasné átrium aj so stolom na stolný tenis a kurtami pre squash.

Engie-5

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.