Obmedzenie z pandémie sú už realitou na Slovensku. Podľa vyjadrenia odborníkov nám pomôže obmedzenie mobility. Predajne potravín sú však stále bežne dostupné aj bez preukazovania svojho zdravotného stavu. Vzniká tak nový koncept, ako si nakúpiť potraviny, dostať ich rýchlo domov a nevystavovať sa nebezpečenstvu.

Nový koncept zavádza pandamarket na platforme foodpanda. Pritom si cez online vyberáte z tisícov druhov položiek tovarov a to potravín a doručí vám ho kuriér.

Ako sa nakupuje v pandamarkete?

Pandamarket nie je určený na priame nákupy ako bežný supermarket. Pre zákazníkov s nákupným vozíkom zostáva „skrytý“. Na jeho použitie sa využívajú služby foodpandy a cieľom je veľmi rýchlo dostať k vašim dverám vybraný nákup nielen potravinového charakteru. Zloženie položiek a ich množstvo sa mení podľa záujmu zákazníkov – nájdete tu tovar od zápaliek po potreby do domácnosti, od najvyhľadávanejších tovarov, ako sú čerstvé potraviny, až po špeciálne položky pre vegánov, celiatikov či dojčatá.

Je tu aj príležitostný sortiment. Práve teraz, v blížiacom sa predvianočnom období tu nájdete napr. adventné kalendáre, čokoládové kolekcie, baliaci papier, aj darčekové sety vína či kozmetiky. Ide o vlastnú službu foodpandy a to vrátane priestorov, personálu, aj vlastných menších dodávateľov, predovšetkým v sortimente pečiva, mliečnych výrobkov či údenín. Pandamarket je tak schopný pružne reagovať na meniaci sa dopyt ľudí. Zároveň môže garantovať časové limity vo fáze prípravy nákupu pred tým, než ho odovzdá kuriérovi. Dodanie tovaru môže byť už od od dvadsiatich minút od objednania.

Prečo je dôležitá rýchlosť?

Nuž ísť v hustej premávke do obchodu, hodinu nakupovať a zase v premávke cestovať domov, to je časový luxus, ktorý si množstvo ľudí nemôže alebo nechce dovoliť. V koncepte pandamarket si tovar vyberiete cez internet a kuriér vám ho donesie až domov. Ambíciou je čo najviac skrátiť dobu dodania. Skúsenosti z Česka hovoria, že nákup sa pred dverami zákazníka môže ocitnúť už aj po desiatich minútach od toho, ako v e-shope stlačíte tlačidlo Objednať.

Kľúčová zásada ma dodržanie garantovanej rýchlosti je samozrejme vzdialenosť. Ako sa vyjadril riaditeľ pandamarketu Mikolaj Komorowski „Nemáme ambície voziť tovar cez celé mesto. pandamarket obsluhuje iba dostupné susedstvo. Práve to nám umožňuje dodržiavať, resp. skracovať daný časový limit pre donášku.“ Pri odhade doby dodávky pritom používajú vlastný logistický algoritmus, ktorý zohľadňuje aj momentálnu dopravnú situáciu.

Foodmarket a dodávka jedla až k dverám

Vstupenkou do pandamarketu je mobilná aplikácia foodmarket. Cez ňu sa samozrejme dajú objedať aj hotové jedlá zo sortimentu spolupracujúcich reštaurácií. Hovorové jedlo vám tak donesie kuriér. Túto službu sme už v redakcii vyskúšali. Objednali sme si v sídle našej redakcie v bratislavskej Rači ázijskú špecialitu a nechali doručiť na adresu. Aplikácia pribežne signalizovala, čo sa s objednávkou robí. Vedeli sme napr. kedy bola objednávka odovzdaná kuriérovi na doručenie. V skutočnosti sme na jedno čakali o 2 minúty dlhšie, ako nám odhadla aplikácia hneď po objednávke. Kuriér doniesol objednávku naozaj až k dverám na 8. poschodie, tesne pred doručením nás telefonicky kontaktoval. Jedlo bolo pri dodávke teplé a veľmi chutné. V tomto prípade si môžete zvoliť aj to, že hotové jedlo si vyzdvihnete aj osobne.

Foodpanda aktuálne funguje v 10 mestách na Slovensku, pokryté sú tak všetky krajské mestá.

Čo ak sa pandamarket v aplikácii neobjaví?

Je to jasné: ste príliš ďaleko od pandamarketu. Logistický algoritmus podľa zadanej adresy doručenia vyhodnotí, či daná adresa spadá do dostupnej vzdialenosti od pandamarketu. Ak už je vzdialenosť väčšia, pandamarket sa vám ako možnosť v aplikácii vôbec nezjaví. V tom prípade máte možnosť využiť v aplikácii sekciu Obchody a pohodlne si objednať donášku tovaru od partnerských prevádzok. Takou je napr. Tesco Expres. Za 30 minút to samozrejme nebude ale nakupovať sa takto dá. Do partnerských prevádzok je možné ísť po tovar aj osobne, prípadne ho donesie kuriér. Pandamarket funguje len s expresnou donáškou domov.

Samotná prevádzka pandamarketu sa spúšťa od pondelka 29. novembra 2021. Vtedy sa aj zobrazí táto možnosť v aplikácii pre tých, ktorí spadajú do doručovacieho pásma.

Ujme sa to?

Skúsenosti z Česka potvrdzujú, že áno. Sesterská platforma foodpandy Dáme jídlo v našich susedov spustila koncept dark-store pod názvom Dáme market vo februári tohto roka zatiaľ v Prahe. Za necelý rok sa Dáme market rozrástol na sieť 9 prevádzok po celej Českej republike, ku ktorým do konca roka pribudnú ďalšie dve. Rastúci záujem a vysoké percento návratnosti dokazuje, že stačí jedna pozitívna skúsenosť so skutočne rýchlou donáškou čohokoľvek, čo v danej chvíli človek potrebuje, a rád sa k tejto službe vráti.

Najprv v Bratislave, neskôr na Slovensku

Prvý „tichý“ pandamarket otvorila foodpanda už v polovici novembra – testovacia prevádzka je v bratislavskej Petržalke a slúžila aj na vychytanie múch. Ukázala pripravenosť, a tak nič nebráni otvoreniu pandamarketu v Starom Meste. ďalej sa otvorí tretí bratislavský pandamarket a to v Karlovej Vsi. Veľká časť hlavného mesta tak bude mať možnosť využiť jeho služby. Foodpanda už teraz pracuje na vízii dostať pandamarkety na celé Slovensko, do väčších ale aj menších miest. Kým sa vízia premení na realitu, máte možnosť využívať výhody Quick commerce v spomínanej sieti externých partnerov. Vtedy stačí ísť na web foodpandy, alebo využiť aplikáciu a nechať si až domov doručiť potraviny, drogériu, kvety, veci do domácnosti.

Zdroje: foodpanda

Prečítajte si tiež:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.