Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Blížiace sa Vianoce a nový rok nemusia byť pre každého obdobím hojnosti a pokoja.

Prípravu na sviatky a štedrú vianočnú nádielku komplikuje súčasná vysoká inflácia, ktorá atakuje hranicu 15 %. Hoci sa mnoho rodín  správa finančne zodpovedne a šetria, môžu si na sviatky kúpiť omnoho menej vecí ako minulý rok. Ohrozenou skupinou sú najmä rodiny s nízkou finančnou rezervou. Pomôcť im optimalizovať rastúce náklady a správu osobných financií chce slovenský startup Moneyhoon. Z nedávneho prieskumu, ktorý spoločnosť realizovala spolu s Mindworx na základe odpovedí 1 065 respondentov, vyplynulo, že až tretina mladých rodín sleduje svoje výdavky len vo výnimočných situáciách a takmer 80 % z nich nemá vytvorenú žiadnu finančnú rezervu.

Vianoce su obdobie, keď máme chuť všetci zabudnúť na to, čo sa deje vonku a dopriať si. Problém však nastane, ak svoje výdavky nedokážeme ustrážiť. Práve v tom ponúka riešenie Moneyhoon. Na našej platforme nájdu používatelia praktické nástroje, vďaka ktorým môžu sledovať, na čo pravidelne míňajú svoje peniaze a nastaviť si finančný limit na Vianoce, aby neminuli viac, ako si môžu dovoliť. Práve vedomé sledovanie financií je cestou, akou s Moneyhoon dokáže každý optimalizovať rodinný rozpočet aj bez finančného poradcu,” hovorí Erik Čebík, CEO Moneyhoon.

Nech sa vianočný chaos nestane aj finančným chaosom

Vianočné nákupy predstavujú stres najmä pre ľudí s nízkou finančnou rezervou.  prieskumu vyplynulo, že ohrozenou skupinou sú mladé rodiny, páry alebo rodičia samoživitelia medzi 25 až35 rokmi, ktoré disponujú viacerými účtami, sporiacimi produktmi, hypotékou či lízingom a na konci mesiaca im zostáva nízky zostatok na účtoch. Oproti mladým zamestnaným ľuďom bez záväzkov, ktorí obvykle disponujú len jedným účtom, má až 76 % mladých rodín viacero bežných a sporiacich účtov. Tie však nesleduje takmer tretina z nich vôbec alebo len v prípade neobvyklých zmien. Rovnako len tretina mladých rodín plánuje svoje výdavky tak, aby neminuli viac, ako zarobili. Manažment osobných financií, voliteľných výdavkov a prehľad o fixných poplatkoch hrá pritom zásadnú rolu v rozhodovaní nielen pri regáloch v supermarketoch, ale aj pri dlhodobejšom plánovaní väčších výdavkov.

Finančné plánovanie si vyžaduje precíznu starostlivosť o rodinný rozpočet. Hoci sa mladé rodiny snažia ušetriť tam, kde vedia, rozpočet a úspory ich nepustia. Riziko predstavujú najmä nákupy na splátky, ktoré odsúvajú problém po Vianociach, ale plateniu splátok a možnému zadlženiu sa nevyhnú. To pokojný nový rok neprinesie, práve naopak. V takej situácii je tu pre rodiny s nízkou finančnou rezervou len jedna možnosť, aby bolo ich hospodárenie udržateľné.  Vybrať si to, čo im robí najväčšiu radosť, a nemíňať na iné. Práve Moneyhoon im v tomto pomôže sledovať všetky informácie na ich účtoch na jednom mieste, ako je prehľad o mesačnom rozpočte, fixné výdavky a pripomienky platieb. Vďaka tomu si budú môcť nastaviť finančnú rezervu na sporiacich účtoch už počas roka a užiť si tak Vianoce bez starostí,” doplňuje Čebík.

Finančný poradca vo vašom počítači

Moneyhoon plánuje ostré spustenie začiatkom budúceho roka. Aplikácia bude predstavovať pre rodiny a jednotlivcov transparentný digitálny finančný ekosystém. Technológia im umožní mať neustále pod kontrolou manažment osobných financií bez nutnosti konzultovať svoje finančné problémy a starosti s finančným poradcom. Podľa prieskumu takmer 60 % opýtaných totiž nie je spokojných so svojím finančným poradcom, ak ho majú. Od finančného poradenstva očakávajú nestranný názor mimo predaja finančných produktov, pomoc s ich nastavením, pravidelnejší proaktívny kontakt a vyššiu expertízu. 

Súčasťou Moneyhoon budú nástroje, vďaka ktorým bude môcť každý človek optimalizovať svoje financie podľa vlastných preferenciívrátane nastavenia hypotéky a ďalších fixných platieb. Všetky informácie a riešenia tak bude mať k dispozícii online a na dosah ruky. Startup tiež plánuje v budúcnosti rozšírenie platformy o ďalšie funkcie a praktické tipy na zhodnocovanie príjmov používateľa. Cieľom Moneyhoon je tak v dlhodobom horizonte zlepšovať finančnú pohodu Slovákov a zvýšiť tak v konečnom dôsledku aj ich rozpočet na Vianoce 2023.

Značky: