Župy majú k dispozícii úplne nový a spoľahlivý elektronický systém objednávania pacientov s vážnymi diagnózami na očkovanie proti covidu-19. Vyvinula ho poisťovňa Dôvera s cieľom pomôcť samosprávam napĺňať kapacity ich očkovacích centier a tiež pacientom so závažnými chorobami dostať sa k očkovaniu čo najskôr.

Po tom, ako svoj elektronický systém už úspešne vyskúšala v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom, ponúkla ho aj všetkým ostatným  VÚC. Dôvera dokáže svojím systémom pokryť tisícky pacientov vo všetkých VÚC bez toho, aby ich obvolávala telefonicky. Telefón a využíva iba v prípadoch, keď poistenci nemajú e-mail alebo si nedokážu termín „vyklikať“ sami. Rozbieha už aj spoluprácu pri očkovaní s nemocnicami.

Pri kontaktovaní svojich poistencov s ponukou na očkovanie využíva rovnaký zoznam diagnóz, aký obsahuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR a ktorý bol pôvodne aj súčasťou Národnej stratégie očkovania proti Covid-19. Ide o onkologické ochorenia, vážne choroby dýchacích orgánov, srdca a ciev, zlyhávanie obličiek, stavy po transplantáciách či poruchy imunity a ďalšie.

Ako prví dostali od Dôvery pozvánku na očkovanie pacienti so sklerózou multiplex vo veku do 70 rokov. Poisťovňa Dôvera momentálne pozýva už aj pacientov s inými závažnými ochoreniami, pričom o druhu použitej vakcíny rozhoduje lekár.

„Objednávkový systém, ktorý ponúkame našim poistencom, je doplnkom k štátnemu objednávkovému systému. Ak pacient odmietne náš systém, môže využiť štátny,“ zdôraznil generálny riaditeľ poisťovne Dôvera, Martin Kultan.

Elektronický systém umožňuje záujemcom nielen zaregistrovať sa na očkovanie, ale napríklad aj informovať poisťovňu, že najskôr sa chcú poradiť so svojím lekárom, pričom ich poisťovňa bude opäť kontaktovať neskôr. Takisto jej môžu dať vedieť, že majú záujem o inú vakcínu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.