Samsung prezradil, že ich televízory možno na diaľku zablokovať, čo sa dá využiť vtedy, ak vám ho niekto ukradne.

Táto funkcia sa nazýva „funkcia blokovania televízora“ a Samsung tvrdí, že ju nedávno aktivovali v Južnej Afrike po tom, ako počas vlny protestov a nepokojov bolo zo skladu distribútora odcudzených niekoľko televízorov Samsung.

Podľa Samsungu je táto technológia už predinštalovaná vo všetkých v súčasnosti vyrábaných televízoroch. Z opisu, ktorý sa dostal na verejnosť však nie je jasné, či je táto funkcia určená len na boj proti masovým krádežiam, alebo či sa dá použiť aj koncovým spotrebiteľom, pokiaľ mu televízor ukradnú.

Aby funkcia blokovania fungovala, musíte poznať sériové číslo ukradnutého zariadenia. Keď sa následne TV prijímač pripojí k internetu, ihneď sa skontroluje jeho sériové číslo podľa zoznamu na serveroch výrobcu a ak sa nájde zhoda, zakážu sa všetky funkcie televízora. Ostáva len čisto čierna plocha s nápisom informujúcim o zablokovaní televízora a mailovou adresou ako sa dá požiadať o odblokovanie.

Zablokovať televízory ukradnuté v Južnej Afrike bolo pritom pomerne jednoduché. Boli totiž odcudzené priamo z distribučného skladu výrobcu. Hneď na sa objavilo viacero otázok na to, či takúto funkciu môže použiť aj bežný majiteľ televízora, ktorý oň prišiel napr. po domovom vlúpaní. Technicky to možné určite je, ale zatiaľ takúto funkciu v rozsiahlom menu televízora nenájdete. A rovnako je možné televízor odblokovať, ak sa nájde a vráti pôvodnému majiteľovi.

Zdroje: The Verge, vlastné

Prečítajte si aj

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.